3 gündür kurtarmaya çalışıyor

Eskişehir'in Mihalgazi ilçesi yakınlarında define aramak için girdiği iddia edilen bir mağara içerisindeki dehlize düşerek yaralanan Ramazan Yörük'ü kurtarma çalışmaları gece boyunca sürdü.

3 gündür kurtarmaya çalışıyor
3 gündür kurtarmaya çalışıyor
GİRİŞ 16.04.2014 09:33 GÜNCELLEME 16.04.2014 09:33

İddialara göre, Fabrika işçisi olduğu öğrenilen, evli ve 3 çocuk babası 40 yaşındaki Ramazan Yörük'ün, 13 Nisan Pazar günü saat 22.00 sıralarında 7 arkadaşı ile beraber define aramak için Alpagut Mahallesi Kazankaya Mevkii'ndeki mağaraya gittiği öne sürüldü. Yörük, bir arkadaşı ile mağaranın içine girdiği sırada buradaki dehlize düşerek yaralandı. Bir süre Yörük'ün çıkmasını bekleyen arkadaşları ise, ertesi gün saat 11. 00 sıralarında jandarmaya başvurarak durumu anlatmıştı. Bunun üzerine 14 Nisan günü jandarma, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Nilüfer Arama Kurtarma (NAK) ve Anadolu Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü (ANADOSK), İzmir Mağara Araştırma Derneği üyeleri çeşitli illerden gelen çeşitli arama kurtarma derneklerinin ekipleri tarafından başlatılan yaralıyı düştüğü yerden çıkartma çalışmaları ise 3. gününde de sürdü. Ekipler, yaralı şahsı dehlizden çıkartabilmek için mağaranın girişini ve dehlizin etrafını hitli gibi aletlerle ve fünyeyle genişletmeye çalışıyor. Yaralıya UMKE ekipleri tarafından dönüşümlü olarak bulunduğu yerde tıbbi müdahaleler yapıldığı da öğrenildi. Şahsın sağlık durumunun stabil olduğu ve akşam saatlerine kadar bulunduğu yerden çıkartılmasının tahmin edildiği belirtildi.

Gece boyunca süren çalışmalarla alakalı açıklamalarda bulunan İzmir Mağara Araştırma Derneği üyesi Yusuf Öğrenecek, şahsın define aramak için girdiğini öne sürerek, bilmediği bir yerde 10 metrelik bir dehlize düştüğünü kaydetti.

Akşama kadar sonuca ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Öğrenecek, "Define arama amacıyla girmiş bir kişi. Yaklaşık 2 gün önce gece saat 10 sularında mağaraya giriyorlar ve şahıs bilmeyerek ilerlediği bir yerde yaklaşık 10 metrelik bir yere düşerek yaralanıyor. Yanında bulunan şahıs bir süre kendisine ulaşmaya çalışıyor. Ulaşamayınca da jandarmaya bilgi veriyor. Jandarma ekipleri müdahale edemiyor. AFAD, AKUT, UMKE ekiplerine bilgi veriyor. Ayrıca valilikten de burada Anadolu Üniversitesi'nin bir doğa sporları kulübü var. Ona ulaşılıyor. Anadolu Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü, Eskişehir Mağara Araştırma Derneği'ne Eskişehir Mağara Araştırma Derneği de Türkiye Mağaracılık Federasyonu'na gereken bilgilendirmeleri yapıyor. Çalışma dün başladı. Akşam saatlerine yakın bir zamanda yaralıya ulaştı Eskişehir ekibi. Yaralının durumu hakkında bir sağlık ekibi UMKE'den bir sağlık ekibi de aşağıya indi ve gereken önlemleri aldı. Şuanda yaralının durumu iyi. Çeşitli birkaç ezilme, kesik, kırık tarzı şeyler var. Ama yaralı stabil halde tutuluyor. Tüm mağaracılar, AKUT ve AFAD ekibinin katkısıyla çalışmalar sürdürülüyor. Mağara oldukça dar bir alan. Yaralının şuan ki mevcut durumuyla taşınması çok mümkün değil. Genişletme çalışması yapılıyor. Bu çalışmada Türkiye Mağaracılık Federasyonu'nun deneyimli ve eğitimli mağaracıları tarafından yapılıyor. Bu konuda da bize destek olan diğer ekipler de var. Son olarak durum bu. Çeşitli çatlatma ve kırma çalışmaları devam ediyor. Sabah da bu çalışmalar devam edecek. Umarız akşama kadar sonuca yaklaşacağız diye düşünüyoruz" dedi.

"MAĞARA ŞARTLARINI DÜŞÜNÜRSEK ŞUANDA BULUNDUĞU YER ONUN İÇİN KONFORLU BİR ALAN"

İzmir Mağara Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Samur ise, yaklaşık 10 saat kazazedenin yanında kaldığını anlattı.

Samur, yaralının sağlık durumunun iyi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Kendisinin durumu gayet iyi. Vücudunun belli bölgelerinde kırıklar, çatlaklar mevcut. Ama UMKE'nin para medikal ekibi içeride zaten sürekli kazazedenin başında değişmeli olarak bulunuyor. Sürekli rutin kontrolleri yapılıyor. Tansiyonu, vücut ısısı ve diğer şekeri tıbbi olarak ölçülmesi gereken değerleri ölçülüyor. Kazazedenin durumuyla ilgili merak edilecek herhangi bir durum yok. Mağara şartlarını düşünürsek şuanda bulunduğu yer onun için konforlu bir alan. O yüzden kazazedenin durumu şuanda stabil ve iyi durumda."

Öte yandan Yörük'ün 7 arkadaşıyla birlikte define aramaya değil, sadece fotoğraf çekmek için bahse konu alana gittiği de iddia ediliyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir