14 yaşındaki liseli kalp krizinden öldü

Konya’da 14 yaşındaki Mustafa Küçükköy, bilgisayarda başındayken sırada kalp krizi geçirdi.Küçükköy, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

14 yaşındaki liseli kalp krizinden öldü
14 yaşındaki liseli kalp krizinden öldü
GİRİŞ 23.10.2014 11:17 GÜNCELLEME 23.10.2014 11:17

Olay, dün saat 23.45’de merkez Karatay İlçesi Sarı Yakup Mahallesi Burhan Dede Caddesi’nde bulunan bir apartmanın 2’nci katında meydana geldi. Muhittin Güzelkılınç Anadolu Lisesi 1’nci sınıf öğrencisi Mustafa Küçükköy, akşam yemeğinden sonra ailesine  başının ağrıdığını söyledi. Ailesi tarafından ağrı kesici hap verilen Küçükköy, daha sonra bilgisayarda oyun oynayacağını söyleyerek odasına gitti. İlerleyen saatlerde kardeşinin odasının ışığının açık olduğunu gören abla Melike Küçükköy odaya girdiğinde, kardeşini bilgisayar masasının yanında yerde hareketsiz yatarken buldu. Aile durumu hemen 112’ye haberverdi. Vücudunda morarmalar oluştuğu belirtilen Mustafa Küçükköy ambulansla hastaneye kaldırıldı. Küçükköy burada yapılan müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. 

Mustafa Küçükköy’ün yapılan ilk otopsisinde kalp kirizi sonucu öldüğü belirlendi. Ailesi Küçükköy’ün daha önce kalp rahatsızlığı geçirmediği belirtti. Soruşturma sürüyor.

KALP KRİZİ GENÇLERDE DAHA ÖLDÜRÜCÜ

Gencecik insanların özellikle de spor esnasında kalp krizinden hayatını kaybetmesi, gençlerde kalp krizi tehlikesine dikkat çekti. Uzmanlara göre gençlerde kalp krizi daha öldürücü oluyor. Bunun en önemli nedeni ise yaşlılarda ana damarlar yavaş yavaş tıkanmaya başlıyor ve yan damarlar devreye giriyor. Ama gençlerde yan damar gelişimini tamamlamadığı için kalp krizi yaşlılara oranla daha öldürücü oluyor.

Bir diğer neden ise genellikle gençlerde meydana gelen kalp krizinin altında genellikle doğuştan gelen ve o güne kadar ortaya çıkmamış bir kalp rahatsızlığının olması.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Türker Baran, gençlerde yaşanan kalp krizlerinin daha ölümcül sonuçlar yarattığını söylüyor: "Dünyada her yıl 6 milyon kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Kalp krizi geçirenlerin ortalama yaşı 35-65. Ancak Türk insanı için tablo daha da korkutucu. Türkiye, 50 yaş altı kalp krizine bağlı ölümlerde Avrupa birincisi. Kalp krizi genç insanlarda daha tehlikeli sonuçlar doğruyor. Yaşlılarda ana damar tıkanınca yan damarlar devreye giriyor. Gençlerde yan damarlar gelişimini tamamlamadığı için kalp krizi öldürüyor. Kişi sağlıklı bir vücuda sahip olmak için spor yapmaya karar verdiğinde bedenini de ruhu gibi buna hazırlamalı. Spor ayakkabılarını giymeden önce kalbini de mutlaka spor için hazırlamalı. Özellikle bilinçsiz spor kalbin düşmanıdır."

GENÇLER NEDEN DAHA ŞANSSIZ
 
Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Türker Baran kalp krizinde gençlerin yaşlılara göre daha şanssız olduğunu belirtiyor: "Çünkü yaşlandıkça damarlar arasında ‘köprü damarları’ oluşmaktadır. Bu durumda kalp, herhangi bir damar tıkanmasında diğer damardan kan alarak beslenmeye devam edebilmektedir. Gençlerde böyle bir yapı oluşmadığı için krize hazırlıksız olan kalp aniden durup, ölüme sebep verebilmektedir. Kişiyi hayatta bırakan bu ortamlar 50 yaşından sonda gelişmektedir. Ancak gençlerin kalbi buna hazır olmadığı için kriz ile birlikte ölüm ortaya çıkmaktadır. Kalp krizi olduğu zaman 50 yaşındaki bir insan hastaneye yetiştirilebilirken, genç bir kişi hastaneye ulaştırılamadan hayatını kaybetmektedir. Çünkü yaşlıları hayatta bırakan kalbi krize hazırlayan köprü damarları gençlerde bulunmamaktadır. Gençler arasında kalp krizine neden olan bir başka etken de uyuşturucu kullanımı. Kokain, marihuana ya da hap gibi maddeler, kalp krizinin en önemli nedenlerinden biri. Özellikle kokainin direkt kalp krizine neden olan bir etkisi var. Sigara ve alkol gibi kola tüketimi de gençler arasında çok yaygın. Kola, kalp hızını olumsuz yönde etkileyen bir içecek. O nedenle tüketiminin minimuma indirilmesini öneriyoruz."
 
BASİT KONTROLLER HAYAT KURTARIYOR

Uzmanlar yine de tüm tehlikelere rağmen kişinin spor yapmaktan vazgeçmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Yapılacak, basit bir inceleme, kalp sağlığının durumunu, aktif spor yapılmasına engel bir durum olup olmadığını ortaya çıkarmaya yetecektir. Spor esnasında ani ölüm riskinin belirlenmesinde klasik fizik muayene bulgularının, rutin kan biyokimyasının değerlendirilmesi dışında istirahat EKG’si, egzersiz testi ve ekokardiyografi çok önemlidir. İstirahat EKG’sinde normal dışı değişiklikler bulunan kişiler mutlaka ekokardiyografi ile egzersiz testlerine yönlendirilmeliler. Spor uzun ve sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez bir gerekliliktir.
 
DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARI DA SPORCULARI TEHDİT EDİYOR

Sporla yoğun olarak uğraşanlarda diğer insanlardan farklı olarak doğumsal koroner arter anomalileri de ölüm nedeni olarak üst sıralarda yer almaktadır. Otuz beş yaşın altında ise önde gelen ölüm sebebi ‘hipertrofik kardiyomiyopati’ adı verilen, kalp kasındaki simetrik olmayan kalınlaşma ile oluşan rahatsızlıklardır. Sağ kalbi tutan ve ilk belirtisi hayatı sonlandıran bir ritim bozukluğu olan aritmojenik sağ kalp displazisi de egzersizi sırasındaki kayıpların önde gelen nedenlerinden birisidir. Yine sessiz kalmayı becerebilmiş kalp kapak hastalıkları, kimi zaman gribe benzer genel yakınmalardan başka bulgu vermeyen ancak kalp kaslarında ileri derecede yetmezlikler meydana getiren kalp kası iltihaplanmaları, miyokarditler ve kardiyomiyopatiler, sağlıklı olduğu düşünülen bireylere egzersiz sırasında kötü sürprizler yaşatabilmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!