Dolandırıcıların yeni yöntemi: 7 saniyesi 25 lira!

Vatandaşları arayarak kargolarını adreslerine teslim edemediklerini söyleyip telefonu kapatan dolandırıcılar, daha sonra kendilerini arayan vatandaşları 0800'lü bir numaraya yönlendiriyor ve telefonda oyalayıp her saniye başı yüksek miktarda para alıyor.

Dolandırıcıların yeni yöntemi: 7 saniyesi 25 lira!
Dolandırıcıların yeni yöntemi: 7 saniyesi 25 lira!
GİRİŞ 20.02.2020 13:27 GÜNCELLEME 20.02.2020 13:27
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye’de dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemlerden olan telefon dolandırıcılığında yeni bir yöntem ortaya çıktı.

Sözcü'den Barış Özkan'ın haberine göre; vatandaşları arayan bir numara kişiye kargosu olduğunu ancak adresine teslim edilemediğini söyleyip telefonu kapatıyor. Aynı numara kargosunun ne olduğunu merak edip geri aradığında kuryeye ulaşması için kendisine 0800’lü bir numara veriliyor. Vatandaşlar bu numarayı arayınca telefonda oyalanıyor ve  böylece arayan kişiden 7 saniyede 25 lira ücret tahsis ediliyor.

"ÜZÜNTÜYLE TAKİP EDİYORUZ"

Çağrı Merkezleri Derneği Başkanı Rengin Ağılönü konu hakkında "Burada vatandaşların güvenli bir hizmet alıp almadıklarından emin olmaları için şu soruların cevaplarından emin olmalılar; arayan taraf gerçekten bir ürün ya da hizmet sunuyor mu? Bu ürün veya hizmet, güvenli koşullarda sunuluyor mu? Bu firma, güvenilir bir firma mı? Bu gibi durumlarda öncelikle arayan firmayla daha önceden bir alışveriş ilişkisi olup olmadığına dikkat edilmeli; eğer daha önceden alışveriş yapılan bir markaysa ve numarası tanınıyorsa güvenli bir alışveriş yapılabileceği varsayılabilir" dedi.

"KİŞİSEL BİLGİLERE NASIL ULAŞILDIĞI SORULMALI"

Daha önceden alışveriş yapılmayan bir kurum aradığı takdirde mutlaka kişisel bilgilere ne şekilde ulaştıklarının sorulması gerektiğini belirten Ağılönü, “Eğer karşı tarafta görüşülen kişi, kişisel bilgilere ne şekilde ulaştığını net bir şekilde açıklayamıyorsa, dikkatli olmak gerekiyor. Bu durumda eğer teklif yine de cazip geliyorsa, arayan kişiye hangi firmadan aradığı, firma bilgilerinin hangi kanallardan teyit edilebileceği sorulmalı. Arayan numarayı ve firmayı gerekiyorsa telefonla ulaşılarak ya da internetten kontrol ettikten sonra alışveriş tamamlanmalı. Eğer vatandaşımız hala emin olamıyorsa kapıda teslimat esnasında ödeme seçeneğini de tercih edebilirler. Bir de telefonda kişisel şifrelerin paylaşılmamasına dikkat edilmeli. Bu şekilde dolandırılmanın önüne büyük ölçüde geçilebileceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

"BTK VE OPERATÖRLER MUTLAKA ÖNLEM ALMALI"

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da konu hakkında tedbirleri alma görevinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) olduğunu söyledi. Ağaoğlu “5809 sayılı kanuna göre tüketicilerin sağlıklı hizmet almalarını sağlamak BTK’nın görevidir. BTK bu tür servisleri engellemeli ve derhal önleyici tedbirler almalıdır” dedi.

Vatandaşlar da kendilerini arayan numaralar hakkında internet sitelerinde bir çok yorumda bulunuyor. 

KAYNAK: SÖZCÜ GAZETESİ
YORUMLAR 9
  • ramazan 4 yıl önce Şikayet Et
    yeni mi farkettiniz yıllardır var olan bir tuzak. hoş bu biter başkası başlar. işin içerisinde operatörler bizzat var. müdahale etmesi gerekenler de etmeyince milyarlarca liralık vurgunsessiz sedasız devam ediyor. büyük paralar olmadığı için vatandaş çok arkasını aramıyor. telesekreter sahtekarlığı, farketmeden abone edildiğimiz alakasız servisler. birkaç ay çaktırmadan al, farkedildiğinde iptal et... babam 4 büyükleri sayamaz son iki seferdir cepte gol, maç skorları gibi servislerle yolunuyor...
    Cevapla
  • serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    buna nasıl izin veriliyor. operatörler de suçlu buna izin veren devlet kurumu da sonuçta para işliyor bunlara yatıyor. bunun içinde belirli prosedürleri aşmaları lazım. Demek ki hiç sorgu sual yok.
    Cevapla
  • vatan evladi 4 yıl önce Şikayet Et
    bu paralari oparotur odesin soygunun onunu acan onlar
    Cevapla
  • vatanislam 4 yıl önce Şikayet Et
    ceza olmayan bir ülke de yolsuzluk arsızlık böyle göklere yükselir. Bunu yapanlara dolandırdığı kişi sayısı çarpı 5 er yıl vereceksin ki bak bakalım yapmaya cesaret edebiliyorlar mı. Bizim yargı sistemimizde 10 yıl yiyecek firma sabıkasız birinin üstüne kurulmuştur kesin oda sabıkası olmadığından iyi halinden gravat taktığından pişman olduğundan derken bi bakmışsın 3 yıla düşecek buda 5 yıl altı olduğu için denetimli serbestlikten yararlanacak ve bir bakmışsınız ki serbest kalmış. İşte güzelim ülkemin adaleti.
    Cevapla
  • mmed 4 yıl önce Şikayet Et
    bahis şirketlerine liste veren sms ve reklam şirketleri. Bunların canına okumadan olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süresiz nafakayla ilgili dikkat çeken emsal karar!
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu