Baba maaşı almak için boşanıyorlar

Zonguldak'ta vefat eden babasının emekli maaşını alabilmek için anlaşmalı boşadığı eşiyle birlikte yaşamayı sürdürdükleri tespit edilen 1200 kadının maaşı kesilecek.

Baba maaşı almak için boşanıyorlar
Baba maaşı almak için boşanıyorlar
GİRİŞ 19.08.2009 12:25 GÜNCELLEME 19.08.2009 12:25

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ekipleri, boşanarak ölen anne ya da babalarının emekli maaşlarını alan kadınların, eski eşleriyle birlikte yaşayıp yaşamadıklarını yönelik denetimlerin yanı sıra bu konudaki ihbarları değerlendirerek, incelemeler yaptı.

Söz konusu kişileri takibe alan ekipler, kentte anlaşmalı olarak eşleriyle boşanıp anne ya da babasının emekli maaşını haksız yere alarak devleti zarara uğratan 1200 kadın belirledi.

Kadınların maaşlarının kesilmesi, ödenen paraların faiziyle geri alınmasına yönelik rapor hazırlayan SGK ekipleri, Cumhuriyet Savcılığına da suç duyurusunda bulundu.

SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anlaşmalı boşanarak anne ya da babasından maaş bağlanan ve eşiyle birlikte aynı evde yaşadığı belirlenenlere cezai işlem uygulandığını söyledi.

Tespitlerinin yanı sıra gelen ihbarları değerlendiren kontrol memurlarının ilgili kişileri takibe aldıklarını anlatan Demirci, şöyle konuştu:

''Haksız yere maaş alan kişilerle ilgili gerekli dosyayı hazırlayarak Ankara'ya gönderiliyor. Akabinde, kadının maaşının kesilmesinin yanı sıra bugüne kadar yapılan ödemeler faiziyle geri alınıyor. Ayrıca, devleti zarara uğrattıklarından dolayı Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz.

Bu tarz anlaşmalı boşanmaların tespitine yönelik kaymakamlıklara, jandarmaya, emniyet müdürlüklerine ve muhtarlar derneğine yazılar gönderdik. Şu anda babasından maaş alabilmek için eşi ile anlaşmalı boşanan ve aynı evde yaşadıkları tespit edilen 1200 kadının maaşının kesilmesi için işlem başlatıldı.''

Demirci, kentte haksız maaş alan 1200 kişinin devleti milyonlarca lira zarara uğrattığına dikkati çekerek, ''Bu kişiler her ay 500 liradan maaş almış olsa bir ayda 600 bin lira, yıllık ise 7 milyon 200 bin lira devletimizi zarara uğratmışlar demektir. Bu kadar işsiz gencimiz varken, maaş alabilmek için haksız kazanç elde eden kişilere kesinlikle göz açtırılmayacak'' diye konuştu.


BABASI ÖLEN KIZLARA YARDIM


Ölen babasından maaş alan genç kızlara, evlilik yardımı olarak maaşlarının 24 aylık tutarının peşin verildiğini hatırlatan Demirci, şöyle devam etti:

''Devletimiz kız çocuklarına yuva kurmaları için böyle güzel imkan sağlıyor. İlk evlendiğinde babası sağ olan kızlarımız, bu yardımı alamıyor. Babası ölünce eşinden anlaşmalı boşanıyor. Daha sonra aynı eşi ile evlenerek yardımdan yararlanmak istiyor. Bu çok büyük istismardır.''

KAYNAK: (AA)
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den çok sert yanıt: Senin 'DEM'leneceğin belliydi! Açık açık uyardı
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak