Acemiler doğradı, boğalar kaçtı Galeri

Bu bayramda da kurban keserken yaralanan yüzlerce kişi hastanelere koştu. Kimi kurban keserken kimi parçalamaya çalışırken kendini doğradı. Boğalar ise bayram gezintisine çıktı. Anlayacağınız bilindik manzara hiç değişmedi.

Acemiler doğradı, boğalar kaçtı Galeri
Acemiler doğradı, boğalar kaçtı Galeri
GİRİŞ 16.11.2010 14:29 GÜNCELLEME 16.11.2010 14:29
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Sivas Numune Hastanesi Acil Servisi'ne kurban kesmeye çalışırken kendini yaralayan 70 kişi başvurdu.

Hayri Sığırcı Caddesi Yunusemre Mahallesi'nde yaşayan 22 yaşındaki Pınar Çetin, kesilen kurbanın kemiklerini parçalamaya çalışırken, satırla sol elinin orta parmağına vurdu.

Parmağı kopan genç kız, ailesi tarafından Sivas Numune Hastanesine getirildi. Burada ilk müdahalesi yapılan genç kız, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edildi.

Esentepe Mahallesi'nde yaşayan Mehmet Bulut'un (65) kestiği kurbanın üzerine düşmesi sonucu sol elinin 2 parmağı kırıldı. Dursun Koç (60) ise kurban kestiği sırada hayvanın hareket etmesi üzerine bıçakla bacağından yaralandı.

Hastaneye başvuran vatandaşlardan 3'ünün de kurbanlık hayvanların darbeleri nedeniyle yaralandığı kaydedildi.

Bu arada Sivas Devlet Hastanesine 35, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisine de 15 kişinin el ve ayaklarındaki kesikler nedeniyle müracaat ettikleri öğrenildi.

Sivas'ta vatandaşlar, kurban kesimi için daha çok belediyenin belirlediği pazar alanlarını tercih etti.

Kasapların hazır bulunduğu semt pazarlarına kurbanlıklarını getiren vatandaşların, kurban etlerini parçalanmış olarak evlerine götürdükleri, bazı vatandaşların ise sokak aralarında kurbanlarını kestikleri görüldü.

-BAŞKENTTE KURBAN KESİMİ SIRASINDA KENDİNİ YARALAYAN 293 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

Başkentteki hastaneler, Kurban Bayramı'nın ilk gününde acemi kasaplarla doldu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kurban kesimi sırasında birçok kişi kendini kesici aletlerle yaralayarak ya da kurbanlıklardan aldıkları darbelerle hastanelik oldu.

Günün ilk yarısına kadar Ankara'nın çeşitli hastanelerine, kurban kesimi sırasında yaralanan 293 kişi başvurdu. Vücutlarının çeşitli yerlerinden kesici aletlerle hafif şekilde yaralanan kişilerin tedavileri ayakta yapılarak taburcu edildi.

Acemi kasapların başvurdukları hastaneler ve yaralı sayıları şöyle:

''Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi 40, Sağlık Bakanlığı Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 75, Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi 5, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 50, Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi 90, Başkent Üniversitesi Hastanesi 3, Onkoloji Hastanesi 30''

ERZURUM, ERZİNCAN, ARDAHAN, KARS VE IĞDIR'DA KURBAN KESERKEN KENDİLERİNİ YARALAYAN 133 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan ve Iğdır'da kurban kesmek isterken kendilerini yaralayan 133 kişi hastanelere başvurdu.

Erzurum'da kurban bayramının ilk gününde kurbanlıkları kesmek için işe koyulan çok sayıda vatandaş, vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı.

Bıçak, balta, satır ve kesilen kurbanlık hayvanların darbeleri sonucu yaralanan 83 kişi, ildeki hastanelere başvurdu. Yaralılardan 60'ı Palandöken, 21'i Aziziye Araştırma ve 2'si de Bölge Eğitim ve Araştırma hastanelerinde tedavi altına alındı. Yaralılardan 3 kişinin durumunun ağır olduğu, diğer yaralıların ise ayakta tedavi edilerek taburcu edildiği öğrenildi.

Erzincan'da da bayram namazının kılınmasının ardından kurbanlıklar kesilmeye başladı. Kurban keserken birçoğu ellerinden olmak üzere vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanan 32 kişi, Erzincan Devlet Hastanesi'nde tedavi edildi.

Ardahan, Kars ve Iğdır'da da kurban kesimi sırasında yaralananlar oldu. Ellerinden hafif şekilde yaralanan Kars'ta 10, Ardahan'da 5 ve Iğdır'da ise 3 kişi hastanelerde ayakta tedavi edildi.

Bu arada, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı nedeniyle aldıkları tedbirler sayesinde kentte sıkıntı yaşanmadığını belirtti.

Vatandaşların, Belediyenin belirlediği alanlarda kurban kesmeye özen gösterdiğini ifade eden Küçükler, ''Önceden tedbirler alınarak, kurban kesim yerleri belirlendi. Özellikle sağlık zabıtamız bu noktada görevi başındadır. Bugün yaptığımız denetimlerde halkımızın bu kurallara daha çok riayet ettiklerini gördük. Bundan dolayı da mutluyuz. Önceki yıllara göre kötü görüntülerin daha azalmış olduğunu gördük. Vatandaşlarımıza bu konuya gösterdikleri duyarlılıktan ötürü teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

ANKARA'DAKİ BAZI KESİM ALANLARINDA YER BULAMAYANLAR KURBANLARINI KESİM ALANLARININ YAKININDAKİ TARLALARDA KESTİ

Ankara'da bayramın birinci günü kesim alanlarında yer bulamayanlar, kurbanlarını kesim yerlerinin yakınlarındaki tarlalarda kesti.

Ankara'da bu yıl kurban kesimi için 36 bölge belirlendi. Başkentliler, bayramın birinci gününde, sabahın erken saatlerinden itibaren kesim alanlarına akın etti. Sokak aralarında kurban kesme cezasının artırılması nedeniyle bu bayram kesim alanları geçen yıllara oranla daha çok tercih edildi.

Kayaş bölgesinde belirlenen kesim alanı, kurban kesmek isteyenlerle doldu taştı. Sağlık Bakanlığı, acemi kasaplar için kesim bölgesinde sürekli acil yardım ekibi bulundurdu. Polis ve özel güvenlik elemanları, kesim alanında düzeni sağlamakla görevlendirildi. Bazı kesim alanlarında müftülük görevlileri kesimlerin doğru yapılabilmesi için vatandaşlara bilgi verdi.

Kesim alanında yer bulamayan çok sayıda vatandaş, yakınlardaki tarlalarda kurbanını kesti. Belediyenin hazırladığı alanda kurbanını kesen Mehmet Keskin, ''Sadece bölgenin düzenlenmesi yetmez. Burada su sıkıntısı çekiyoruz, çöplerimizi atacağımız kovalar yetersiz'' diye konuştu.

Ertüzün Konukman da kesim alanının şehirden uzak olmasından şikayet ederek, ''Gelmek bir dert, gitmek ayrı bir dert. Dağ başına kesim alanı yapmışlar. Şu manzaraya bakın her yer kan gölü, insanın içi sızlıyor. Akan kanlar hemen temizlense, hayvanlardan kalan parçalar hemen alınsa daha sağlıklı olur'' dedi.

Kesimleri yapmak erkeklere, kesilen kurbanı parçalamak, eti kemikten ayırmak da kadınlara düştü.  Dört ortak bir dana kestiklerini kaydeden Ayşe Öztürk, ''Kurbanı evinde kesmeyi tercih ederdim. Burada su bulamıyoruz, her yer pis, evimizde olsak etlerimizi temiz temiz doğrayabilirdik'' şeklinde konuştu.

Kayaş kesim alanında kurban kesenlerden Hatice Akyol ise yetkililerin ilgisiz olduğunu ileri sürdü. Öztürk, yüzlerce insan burada kurban kesiyor, şÖyle bir bakın çevrenize her yer kan, her yer deri, her yer hayvan parçası dolu'' dedi.

-KESME-PİŞİRME YAN YANA-

Keçiören'deki Kalaba kesim yerinde 10 kişiyle bir büyükbaş kurbanı güçlükle parçaladıklarını kaydeden Fatih Kaya ise belediyenin yazar yerlerini kesim alanı olarak tahsis etmesinden memnun olduğunu söyledi. Kaya, ''Bu yıl çevre, geçen yıllara oranla daha az kirlenecek gibi. Hayvanlardan kalan parçaların hepsini buraya bırakıyoruz, belediye temizliyor'' dedi.

Kalaba kesim alanında bir yandan kurban kesilirken diğer yandan kadınlar et pişirmeye başladı. Kurban etinden kavurma yapan Fatma Şanlı, ''Kurbanı parçalamak uzun sürecek. Herkes açıktı. Ben de et pişiriyorum. Hem adettendir'' diye konuştu.

-BAYRAMIN BİRİNCİ GÜNÜ KURBAN SATIŞI-

Bayramın birinci gününde kurban pazarlıkları da yapıldı. Bu yıl fiyatların yüksek olması nedeniyle alıcılarla satıcılar arasında kıyasıya pazarlıklar yapıldı.

Hayvan satıcısı Osman Tekin, küçükbaş hayvanların satış fiyatının beş yüz ile altı yüz lira arasında olduğunu belirterek, ''Bugün kurban almaya gelen çok, fiyatlar da düşmedi. Belki hayvanı yetiştirenler biraz fiyatını düşürebilir. Yetiştiriciden alıp satış yapanlar fiyat düşürmez. Bu hayvanın sermayesi pahalı'' dedi.

Çorum'dan 90 büyükbaş hayvan getirdiğini ifade eden Özgür Akşun da satışların bu yıl iyi olmadığını söyledi. Akşun ''Anguslar işlerimizi bozdu. Her şeye rağmen fiyatları düşürmeyeceğiz'' diye konuştu.

Ankara'daki kurban satış yerlerinde hayvanlarının tamamını elinden çıkaran satıcılar da çadırlarını toplamaya, memleketlerine dönmeye başladı.

İZMİR, MANİSA, YOZGAT, BOLU, ÇORUM VE DENİZLİ'DE 245 KİŞİ KURBAN KESERKEN KENDİNİ YARALADI

İzmir, Manisa, Yozgat, Bolu, Çorum ve Denizli'de kurban kesmek isterken kendilerini yaralayan 245 kişi hastanelere başvurdu.

İzmir'de, kurban kesimi sırasında kendilerini yaralayan toplam 69 kişi hastanelere başvurdu. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine 22, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine 13, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine 8, Karşıyaka Devlet Hastanesine 26 kişi tedavi olmak üzere geldi. Boğa tarafından boynuzlandığı bildirilen Nadir Başar'ın (49) parmağına Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 8 dikiş atıldığı kaydedildi.

Manisa'da da kurban kesim yerlerinin yanı sıra boş arazilerde de kurbanların kesildiği gözlendi. Manisa Devlet ve Merkez Efendi Devlet Hastanelerine biri ağır olmak üzere 30 kişi, bıçak kesiği şikayetiyle müracaat etti. Süleyman Kayım (33) adlı vatandaş, kolundaki çıkık nedeniyle Manisa Devlet Hastanesinde ameliyat edildi.

Yozgat'ta, bayramın ilk günü nedeniyle kurbanlarını kesmek isteyen kişiler, zaman zaman kazalara neden oldu. Yozgat Devlet Hastanesi acil servisine 40 kişi kesiklerin tedavisi için başvuruda bulundu. Acil servis görevlileri, özellikle büyükbaş hayvan keserken yaşanılan kazalar nedeniyle kasapların veya kasaplara yardımcı olmak isteyen kurban sahiplerinin yaralanarak hastaneye geldiklerini, öğleye kadar gelen yaralı sayısının 40'ı bulduğunu ifade etti. Kesik nedeniyle kendilerine gelen hastalar arasında el ve parmak kesiklerinin ilk sırayı aldığını, ancak sırt ve bacakta da kesilmelerle karşılaştıklarını ifade eden doktorlar, kurban kesimi sırasında herkesi dikkatli olmaya çağırdı.

Bolu'da, aldıkları kurbanlıkları kendi imkanları ile kesmek isteyen bazı vatandalar, çeşitli yerlerinden yaralanarak hastanelere başvurdu. Bolu Köroğlu, İzzet Baysal Devlet Hastanesi ve İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin acil servislerine başvuran 16 kişi tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Çorum Devlet Hastanesi acil servisine sabah saatlerinden itibaren tedavi olmak amacıyla gelen vatandaşların bir çoğu, kesim ve deri yüzme sırasında bileğini, kolunu ve elini kesen ''acemi kasaplardan'' oluştu. Merkez Çakır köyünden 63 yaşındaki Hakkı Cihan, aldığı kurbanlık hayvanın kesimi sırasında atardamarını kestiğini, eline altı dikiş atıldığını söyledi. Hastane yetkilileri, acil servise kesik nedeniyle 10 vatandaşın geldiğini ve tedavilerinin ayakta yapıldığını bildirdi.

Denizli'de kurban keserken yaralanan çok sayıda kişi hastanelere başvurdu.

Genellikle kurbanlığın yere yatırılması sırasında yaralananlar ile kesim ve deri yüzme sırasında bileğini, kolunu, elini kesen Acemi kasapların birçoğunun tedavisi ayakta yapıldı. Denizli Devlet Hastanesi ile Servergazi Devlet Hastanesine kesik ve kırık nedeniyle 80 kişinin getirildiği bildirildi.

-ÇEŞİTLİ İLLERDE KURBAN KESERKEN YARALANAN 944 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

Çeşitli illerde, kurban kesmek isterken kendisini yaralayan 944 kişi hastanelere başvurdu.

Adana, bayramın ilk günü nedeniyle kurbanları kesmek isteyen vatandaşlar ve kasaplar, dikkatsizlik sonucu zaman zaman kazalara uğradı. Genellikle el ve kollarından yaralanan vatandaşlar, çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Adana'da Numune Hastanesine 41 kişi, Devlet Hastanesine 15 kişi, Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesine de 20 kişi başvurdu. Yaralıların ayakta tedavi edildikleri ve durumu ağır olanın bulunmadığı öğrenildi.

Mersin kent merkezindeki hastanelere 131, Hatay'daki devlet hastanelerine 9, Osmaniye'deki hastanelere ise 8 kişi başvuruda bulundu.

Şanlıurfa'da, sabah saatlerinden itibaren kurban keserken el ve ayak gibi çeşitli yerlerinden yaralanan 38 kişi, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine müracaat etti. Bu şekilde yaralanan 34 kişi Balıklıgöl Devlet Hastanesine, 15 kişi ise kentteki diğer hastane ve tıp merkezlerine başvurdu.

Sakarya'da, kurban keserken çeşitli yerlerinden yaralananlardan 20'si Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 30'u Toyotasa İlkyardım Hastanesinde, 10'u Yenikent Devlet Hastanesinde ve 60'ı çeşitli ilçe hastanelerine olmak üzere toplam 120 kişi tedavi altına alındı.

Adıyaman'da kurban keserken ya da et doğrarken toplam 83 kişi yaralandı. Yaralananların tedavileri Adıyaman Devlet Hastanesi ve Adıyaman 82. Yıl Devlet Hastanesinde yapıldı. Yaralananların 5'inin kurban kesilmek istenen hayvanın darbeleriyle, 8'inin ise et doğrarken yaralandıkları kaydedildi.

Kahramanmaraş'ta, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi, Yenişehir Devlet Hastanesi ve kentteki özel hastanelerin yetkililerinden alınan bilgiye göre, kurban keserken yaralanan ve hastanelere başvuran vatandaşlarda genellikle el ve parmak kesiklerine rastlandı.  Damar kesiği vakası belirlenerek ameliyata alınan 10 kişinin tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

Konya'da Kurban bayramının ilk gününde parmağından, ayağından ve çeşitli yerlerinden yaralanan 140 kişi, Konya Numune Hastanesi, Meram Eğitim Araştırma Hastanesi ve Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanelerine başvurdu.

Aksaray'da kurban keserken kendilerini çeşitli yerlerinden yaralayan 53 kişi kentteki çeşitli hastanelerde tedavi edildi.

Karaman'da da 3 Karaman Devlet Hastanesi Acil servisine vücutlarının çeşitli yerlerinden bıçak kesiği vakası ile müracaat 37 kişinin müracaat ettiği ve hastaların çoğunun ayakta tedavi edildiği belirtildi.

-ZONGULDAK, KARABÜK VE BARTIN'DA KURBAN KESMEK İSTERKEN ÇEŞİTLİ YERLERİNDEN YARALANAN 64 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

Zonguldak, Karabük ve Bartın'da kurban kesmek isterken çeşitli yerlerinden yaralanan 64 kişi hastanelere başvurdu.

Zonguldak'ta Kurban Bayramı'nın ilk gününde kurbanlıklarını kesmek isteyen çok sayıda acemi kasap, kullandıkları bıçakların ellerini kesmesinin yanı sıra hayvanların darbeleri sonucu yaralandı.

Özellikle bıçağın kayması sonucu elini ve ayağını yaralayan 12 kişi, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi acil servisine başvurdu. Yaralılar, yapılan pansumanlarının ardından taburcu edildi.

-KARABÜK-

Karabük'te, kurbanlarını keserken bıçağın kayması sonucu elini, ayağını ve kolunu yaralayan 15 kişi, Karabük ve Şirinevler Devlet Hastanesine başvurdu.

Yaralananlardan 13'ü ayakta tedavilerinin ardından taburcu edildi, ellerinden derin kesik olan 2 kişi ise genel cerrahi ve ortopedi servislerine yatırıldı.

Yaralananlardan kasap Hakan Atay, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce de kurban kestiğini, bu sefer yanlışlıkla bıçağın koluna kaydığını belirterek, sağlık durumunun iyi olduğunu ve pansumanının yapıldığını belirtti.

-BARTIN-

Bartın ve Ulus ilçesinde de hayvanlarını keserken yaralanan 37 kişi, hastanelerin acil servislerine başvurdu.

Merkeze bağlı Karamazak köyünde Rafet Karamazak'ın, kurbanlık danayı kesmek istediği sırada hayvandan aldığı darbe sonucu burnu kırıldı.

Karamazak, Bartın Devlet Hastanesindeki tedavisinin ardından taburcu edildi.

Genellikle ellerini ve kollarını kesen acemi kasapların bir bölümünün ayakta tedavi edildiği, bazılarının ise genel cerrahi ve ortopedi servislerine yatırıldığı bildirildi.

-KONYA, KAYSERİ, KOCAELİ, MALATYA VE MERSİN'DE KURBAN KESMEK İSTERKEN KENDİLERİNİ YARALAYAN 387 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

Konya, Kayseri, Kocaeli, Malatya ve Mersin'de kurban kesmek isterken kendilerini yaralayan 387 kişi hastanelerde tedavi altına alındı.

Konya'da Kurban Bayramının ilk gününde kurbanlıklarını kesmek için işe koyulan çok sayıda acemi kasap, kullandıkları bıçaklarla çeşitli yerlerinden yaralandı. Özellikle bıçağın kayması sonucu parmağını, ayağını yaralayan 100 kişi, Konya Numune Hastanesi, Meram Eğitim Araştırma Hastanesi ve Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanelerine başvurdu. Hastanelerin acil servislerinde yoğunluk oluşturan yaralıların çoğu ayakta tedavi edildi. Kurban keserken yaralanan bazı kişiler ise gazetecilerin kendilerini çekmesini engellemek için karnı ya da ayağı ağrıdığı için hastaneye geldiğini söyledi.

Kayseri'de bayram namazının ardından kurban keserken yaralanan çok sayıda kişi Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine geldi. Genellikle kurbanlığın yere yatırılması sırasında yaralananlar ile kesim ve deri yüzme sırasında bileğini, kolunu, elini kesen ''acemi kasaplar''ın birçoğunun tedavisi ayakta yapıldı. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kesik ve kırık nedeniyle toplam 122 acemi kasap getirildiği bildirildi.  

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde kurban kesimi sırasında çeşitli yerlerinden yaralanan 35 kişi hastanelere müracaat etti. 25 kişi Kocaeli Devlet Hastanesine, 10 kişi de İzmit SEKA Devlet Hastanesine müracaat etti. Yaralananların bir bölümü ayaktaki tedavisinin ardından taburcu edildi. Bazıları da genel cerrahi ve ortopedi servislerine gönderildi.

Malatya'da ise Malatya ve Beydağı Devlet Hastanelerine gelen yaralılardan durumu ciddi olanlar İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine sevk edildi. Hastanelere gelenlerin büyük bölümü el ve bacaklarından bıçak yarası aldığı görüldü. Yaralılar, kendilerinin acemi olmadığını ancak hayvanların huysuzluğu nedeniyle yaralandıklarını ileri sürdü. Bu arada sabah saatlerinden itibaren kentteki hastanelere gelen acemi kasap sayısının 30'u bulduğu öğrenildi.

Mersin'de, bayramın ilk günü nedeniyle kurbanları kesmek isteyen kişiler, zaman zaman kazalara neden oldu. Bu kapsamda çeşitli yerlerinden yaralanan 100 kişi, çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

Mersin Devlet Hastanesi doktorları, hastaneye giriş yaptıran her 4 kişiden 2'sinin kesik nedeniyle başvuruda bulunduğunu vurguladı. Kesik nedeniyle kendilerine gelen hastalar arasında el ve parmak kesiklerinin ilk sırayı aldığını, ancak sırt ve bacakta da kesilmelerle karşılaştıklarını ifade eden doktorlar, kurban kesimi sırasında herkesi dikkatli olmaya çağırdı.

KOCAELİ'DE KURBAN KESERKEN YARALANAN 35 KİŞİ, HASTANELERE BAŞVURDU

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde kurban kesimi sırasında çeşitli yerlerinden yaralanan 35 kişi hastanelere müracaat etti.

Edinilen bilgiye göre, 25 kişi Kocaeli Devlet Hastanesine, 10 kişi de İzmit SEKA Devlet Hastanesine müracaat etti. Yaralanan 35 acemi kasabın bir bölümü ayaktaki tedavisinin ardından taburcu edilirken, bazıları da genel cerrahi ve ortopedi servislerine gönderildi.

Genellikle el, kol ve bacaklarında meydana gelen kesiklerle hastanelere gelen vatandaşlardan bazılarının da kurbanlık büyükbaş hayvanların altında kalarak yaralandığı ve boynuz darbesine maruz kaldığı bildirildi.

-ÇEŞİTLİ İLLERDE, KURBAN KESERKEN KENDİNİ YARALAYAN 673 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

Çeşitli illerde, kurban keserken kendini yaralayan 673 kişi, hastanelere başvurdu.

Bursa'da kurban kesimi sırasında kendilerini yaralayan 208 kişiden 14'ü Muradiye Devlet, 27'si Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi, 57'si Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma, 65'i Şevket Yılmaz, 45'i de Çekirge Devlet Hastanelerine başvurdu. El ve ayak başta olmak üzere, vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanan bu kişiler, tedavilerinin ardından taburcu edilerek evlerine gönderildi.

Balıkesir'de 27, Yalova'da da 20 kişi, aynı nedenle bu kentlerdeki devlet hastanelerinin acil servislerine  başvurdu.

Antalya'da kurbanını kendisi kesmek isteyen 65 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Antalya Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban kesimi sırasında yaralanan vatandaşlardan Atatürk Devlet Hastanesine başvuran 2 kişinin hastaneye yatırıldığını, ikisinin de Akdeniz Üniversitesi Hastanesine sevk edildiğini, diğerlerinin ise ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edildiklerini bildirdi. Bayram namazının ardından kurbanını kesmek isteyen vatandaşlar kesim alanlarında, bayramın ilk gününde kurban almayı tercih edenler de hayvan pazarlarında yoğunluk yaşanmasına neden oldu.

Öte yandan, Muratpaşa Mahallesi'nde Salih Aydın'a ait kurbanlık koç, sahibinin elinden kaçtı. Sahibini uzun süre peşinden koşturan koçu, Opera Kavşağı'nda görev yapan temizlik görevlisi Veysel İçer, bir apartmanın otoparkında yakaladı. 

Isparta'da kesim sırasında yaralanan 49 ''acemi kasap'', Isparta Devlet Hastanesi, Gülkent Devlet Hastanesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alındı. Isparta Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramazan Okutan, şu ana kadar ciddi bir problemle karşılaşmadıklarını söyledi.

Burdur'da  İl Sağlık Müdürü Hüseyin Özeren, kentte kesim yaparken 18 kişinin çeşitli yerlerinden yaralandığını bildirdi.

Gaziantep'te,her yıl olduğu gibi bu yıl da ''acemi kasap'' kazaları yaşandı. Kurban keserken kendini yaralayanların fotoğrafını ve görüntüsünü çekmek için gazeteciler Avukat Cengiz Gökçek ve Şehitkamil Devlet Hastanesi acil servis girişlerinin kapısında bekledi. Öğle saatlerine kadar bu iki hastaneye kurban keserken yaralanan 63 kişinin başvurduğu öğrenildi.

Tokat'ta kurban kesmek isterken kendilerini yaralayan 30 kişi hastanelere başvurdu.

Edirne ve Kırklareli'de kurban keserken kendilerini yaralayan 11 kişi hastanelere başvurdu. Edirne'de 5, Keşan ilçesinde 1 ve Kırklareli'nde 5 kişi kurban keserken, çeşitli yerlerinden yaralandı.

Muğla'nın Fethiye ve Bodrum ilçelerinde Kurban Bayramı'nın ilk gününde kurbanlıkları kesmek için işe koyulan bazı vatandaşlar, çeşitli yerlerinden yaralandı. Bıçak, balta, satır ve kesilen kurbanlık hayvanların darbeleri sonucu yaralanan 13 kişi Fethiye Devlet Hastanesi ile ilçedeki özel hastanelere, Bodrum'da aynı sebepten yaralanan 8 kişi ise Bodrum Devlet Hastanesine başvurdu.

Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Bayburt'ta 116 kişi kurban keserken çeşitli yerlerinden yaralandı. Rize'de 55 kişi kurban keserken yaralanma sonucu hastanelere başvurdu. Bir kişinin ise kurban keserken ineğin üzerine düşmesi nedeniyle ayağı kırıldığı bildirildi.

Trabzon'da hastanelere 42 kişi, Gümüşhane'de 9 kişi, Bayburt ve ilçelerinde ise kurban kesimi sırasında yaralanan 14 kişi, hastanede tedavi edildi.

Afyonkarahisar'da kurban keserken kendisini yaralayan 45 kişi, Afyonkarahisar Devlet ve Kocatepe Devlet Hastanelerine başvurdu.

-KIRIKKALE, VAN, ESKİŞEHİR, KİLİS, DÜZCE VE TEKİRDAĞ'DA KURBAN KESMEK İSTERKEN KENDİLERİNİ YARALAYAN 267 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

Kırıkkale, Van, Eskişehir, Kilis, Düzce ve Tekirdağ'da kurban keserken kendilerini yaralayan 267 kişi hastanelere başvurdu.

Kırıkkale'de, Kırıkkale Devlet Hastanesi acil servisine 40, Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesine 68, Kırıkkale Üniversitesi Süleyman Demirel Uygulama ve Araştırma Hastanesi acil servisine 13 olmak üzere, toplam 121 kişinin vücutlarının çeşitli yerlerinden bıçak kesiği vakası ile müracaat ettiği belirtildi. Yaralıların büyük bölümü ayakta tedavi edilirken, bir kişinin durumunun ağır olması dolayısıyla tedavisinin sürdüğü öğrenildi

Van'da, kurbanlıkları kesmek isteyen çok sayıda acemi kasap, kullandıkları bıçaklarla çeşitli yerlerinden yaralandı. Özellikle bıçağın kayması sonucu parmağını, ayağını yaralayan 50 kişi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, İpekyolu Devlet Hastanesi, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile özel hastanelere başvurdu. Hastanelerin acil servislerinde ilk müdahalesi yapılan yaralıların çoğu ayakta tedavi edildi. Bu arada, kamyonetten indirdiği dananın üzerine düşmesi sonucu ayağı kırılan Yunus Battal'ın, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisindeki ilk müdahalenin ardından ortopedi servisinde tedaviye alındığı bildirildi.

Eskişehir'de, kurban keserken yaralanmaları nedeniyle Eskişehir Devlet Hastanesine 45 ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine gelen 1 kişi, tedavileri yapıldıktan sonra taburcu edildi. Beylikova ilçesindeki kurban kesimi sırasında göğüsüne bıçak saplanan Salih Aslanoğlu da Eskişehir Devlet Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi altına alındı. Aslanoğlu'nun sağlık durumunun ciddi olduğu bildirildi. Kurban keserken yaralanan bazı kişilerin, gazetecilerin kendilerini görüntülemesini engellemek için yaralarını sakladıkları gözlendi.

Kilis'te, kurban kesen ya da kurban kesenlere yardımcı olan 15 kişi yaralandı. Yaralılar Kilis Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde tedavi altına alındı. ''Acemi kasaplar''ın el, parmak, yüz ve ayaklarında kesikler oluştuğu bildirildi.

Düzce'de kurbanlıklarını kesmek için işe koyulan ve özellikle bıçağın kayması sonucu parmağını, ayağını yaralayan 29 kişi çeşitli hastanelere başvurdu. Hastanelerin acil servislerinde yoğunluk oluşturan yaralıların çoğu ayakta tedavi edildi.

Tekirdağ ve Çorlu ilçesinde kurban kesimi sırasında 7 kişi yaralandı.

Yaralılar, Tekirdağ Devlet Hastanesi ve Çorlu Devlet Hastanesine kaldırıldı.

ŞANLIURFA'DA KESİME GÖTÜRÜLÜRKEN KAÇAN KURBANLIK BOĞALAR BELEDİYE EKİPLERİ VE SAHİPLERİNİN UZUN SÜREN UĞRAŞLARI SONUCU YAKALANDI

Şanlıurfa'da kesime götürülürken kaçan kurbanlık boğalar, belediye ekipleri ve sahiplerinin uzun süren uğraşları sonucu yakalandı. Vatandaşlarca kovalanan boğalardan biri, kapısı açık olan avlulu bir eve girdi.

Beykapısı Mahallesinde kesimhaneye götürülürken kaçan boğayı yakalamak isteyen vatandaşlar, yoğun çaba sarf etti.

DAR SOKAKLARDA KAÇAN BOĞALARDAN BİRİ KAPISI AÇIK EVE GİRDİ

Mahallenin dar sokaklarında vatandaşlarca kovalanan boğa, bu esnada kapısı açık olan avlulu bir eve girdi. Burada üzerine kapı kapatılarak sıkıştırılan boğa, olay yerine gelen belediye ekiplerince, uyuşturucu iğne ile sakinleştirildi.

Boğa sahibi Mehmet Altun, ellerinden kaçan boğayı yakalamak için kovaladıklarını, bu sırada boğanın bir eve girdiğini belirterek, ''Sağolsun ev sahibi anlayışlı çıktı, biz de ekiplere haber verdik'' dedi.

Bu arada çevrede toplanan vatandaşlar ise ''Boğa bayram gezisine geldi'' şeklinde espri yaptı.

Fatih Sultan Mehmet Parkı'nda da sahibinin elinden kaçan kızgın boğayı yakalamaya çalışan belediye ekipleri, uzun süre uğraştı.

Sıkılan 4 uyuşturucu iğneye aldırış etmeyen kızgın boğa, parktan dışarı çıkarak, mahallenin sokaklarında uzun süre kaçtı. Yaklaşık 1 saat kovalanan boğa, bir apartmanın köşesine sıkıştırılarak, yakalandı.

Veysel Karani Mahallesinde de sahibinin elinden kaçan kurbanlık boğa, uzun uğraşlar sonrası etkisiz hale getirildi.

Belediye ekiplerince yakalanan boğalar, sahiplerine teslim edildi.

DENİZLİ'DE KAÇAN KURBANLIK BOĞA UZUN UĞRAŞLAR SONUCU YAKALANDI

Denizli'de kesileceği sırada kaçan kurbanlık boğa, belediye ekipleri ve sahiplerinin uzun süren uğraşları sonucu yakalandı.

Gümüşler Mahallesi'nde ayakları bağlanarak boş bir arazide yatırılan boğa, tam kesileceği sırada can havliyle üzerindeki kişileri savurarak kaçmaya başladı.

Vatandaşlarca kovalanan boğa, önce iple yakalanmaya çalışıldı ancak bu uğraş sonuç vermedi. Boğanın kaçtığı sırada kendisine zarar vermesinden korkan bazı vatandaşlar ağaçlara çıktı.

Uzun süren çabaları sonuç vermeyen boğa sahibi ve kendisine yardımcı olan vatandaşlar, belediye ekiplerinden yardım talep etti. Belediye ekipleri, boş bir arazide boğayı, attıkları uyuşturucu iğnelerle sakinleştirdi.

Boğa sahibi Cemil Cengiz, 413 kiloluk boğayı yatırdıktan sonra kesmek üzereyken ellerinden kurtulup kaçtığını, uzun süre yakalayamayınca da belediye ekiplerine ve polise haber verdiklerini söyledi.

VAN'DA ÇUKURA DÜŞEN DANA, BİR SAATLİK ÇALIŞMAYLA KURTARILDI

Van'ın Edremit ilçesinde sahibinin elinden kaçarak çukura düşen dana, bir saat süren çalışmayla kurtarıldı.

Alınan bilgiye göre, kurbanlık olarak alınan ve sahibinin dikkatsizliği sonucu bir anda elinden kaçan dana, Edremit ilçesi Erdemkent TOKİ konutları yolunda Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) tarafından açılan iki metre derinliğindeki su dolu çukura düştü.

Çevredeki vatandaşların yardımıyla çukurdan çıkarılmaya çalışılan dana, tüm uğraşlara rağmen çıkarılamayınca durum itfaiye ekiplerine bildirildi.

Olay yerine gelen ekipler, Edremit Belediyesine ait iş makinesiyle çukurun yan tarafına yol açtı. Yaklaşık bir saat süren yol açma çalışmasının ardından çukura inen vatandaşlar, danayı, boynuna ip bağlayarak düştüğü çukurdan çıkardı.

Sahibine teslim edilen dana, kesim merkezine götürüldü.

KAYSERİ'DE BÜYÜKBAŞ HAYVANLAR TRAKTÖRLERİN YARDIMIYLA KESİLDİ

Kayseri'de büyükbaş hayvanların kurban olarak kesilmesi sırasında traktörler kullanıldı.

Kayseri'de bazı kurban satıcıları traktörler yardımıyla kurban kesimi yaptı. Traktörün arkasına takılan hidrolikli vinç sistemi ile arka ayağından bağlanarak yukarı kaldırılan kurbanlar, ayaklarını bağlanmasına gerek kalmadan kesildi.

Kurban satıcıları, traktörler ile verdikleri bu hizmet karşılığında 20 lira, kurban kesimi için ise 50 lira ücret talep etti.

Kurbanlarını kendileri kesmeyi tercih eden vatandaşlar ise hayvanın yatırılması ve bağlanması sırasında zor anlar yaşadı.

Kayseri'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi vatandaşları sevindirdi. Vatandaşlar, yazdan kalma bir havada kurban kesmenin mutluluğunu yaşadı.

Bazı aileler de havanın sıcak olmasını fırsat bilip kurban kestiği yerde mangal yakarak, piknik yaptı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Mustafa Ica 13 yıl önce Şikayet Et
    artik bu bizim kültürümüz. her bayram bunlari görmeye alistik, yaralananlar olmazsa olmaz, kacan bogalar olmazsa olmaz, bayramlari degistirmemek lazim, biz bayramlardan memnunuz. bu arada herkezin mübarek kurban bayramini kutluyorum
    Cevapla
  • gokhan duman 13 yıl önce Şikayet Et
    Bayram Degil Vahset Gunu. insanoglunun para icin yapamayacagi sey yok. Hayvanlari 3 kurus az odeyeyim diye,acemilere iskence ile oldurtenler, kacan hayvani aslinda giden parayi dusundugunden tabanclarla vurmalar.Hele bu kiyim gununu firsat bilip fiyatlari iki katina cikaranlar cok sevap isliyor.Allah mallarinizin degerini kat kat artirmayin diyor ve boyle bir ticareti yasakliyor ama gel gor ki, para olmus seytan, seytanda olmus baska bir tanri. Birde tek tanriya inaniyoruz diyoruz.
    Cevapla
  • Uğur Başyiğit 13 yıl önce Şikayet Et
    Ne alaka?. Başlıkta "Boğalar Kaçtı" yazıyor. Ben resimlerde bir tane bile kaçan boğa göremedim.
    Cevapla
  • selami boztepe 13 yıl önce Şikayet Et
    olabilir. ne varki bunda her bayramda olabilecek şey . hem niye sivası gösteriyorsunuz ki başka il yok mu en başa sivası koyuyorsunuz. olabilecek şey bunlar.
    Cevapla
  • Nurettin 13 yıl önce Şikayet Et
    Biz herseyi biliriz. Biz Milletcer Herseyi biliriz cünkü biz Okumasini Sevmeyiz dinlemesini Sevmeyiz herseyi ben biliyorum deriz hic birsey bilmeyiz.Sonuc ortada.Be kardesim birakinda herkez bildigi ise Yapsin.Hayirli Bayramlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye ile Irak arasında yeni dönem! İşte madde madde 26 anlaşma
Sivas'ta geceye damga vuran penaltı: F.Bahçe ligin dışına itilmiştir