Adana

Turunçgil üreticilerine erken hasat uyarısı

16:08 25 Ağustos 2015
Turunçgil üreticilerine erken hasat uyarısı

 Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Karabucak, geçen ay yüzde 40,5 ile en çok zamlanan ürünler arasında ilk sırada yer alan limonda yüksek fiyat beklentisi ile yapılan erken hasadın, hem tüketiciye hem de üreticiye zarar verdiğini bildirdi.

Karabucak, yazılı açıklamasında, limondaki yüksek fiyatın erken hasada yol açtığını belirterek, yeterince olgunlaşıp sulanmadan piyasaya sürülen limonun tüketici tarafından rağbet görmediğini ifade etti.

Erken hasadın gelecek dönemde turunçgil üretiminin tümüne darbe vuracağını savunan Karabucak, şunları kaydetti:

"Son aylarda limon fiyatının normalin üzerinde seyretmesi yeni mahsulden de yüksek fiyat bekleyen bazı üreticileri erken kesime yönlendirdi. Ancak hasat edilen limonun yeterince sulanmamış olması nedeniyle tüketiciler ürüne ilgi göstermiyor. Yüksek fiyat beklentisi ile yapılan erken hasat, hem tüketiciye hem de üreticiye zarar veriyor. Bu durum dalında 1-1,5 lira arası işlem gören limonun pazardaki, marketteki fiyatını düşürmediği gibi tüketimi de azalttı. Böyle olunca tüketici limon yerine daha ucuz fiyatlı sağlıksız limon soslarına yönelmeye başladı. Bu durumun önümüzdeki aylarda başlayacak altıntop (greyfurt), mandalina ve portakal için de benzer tehlikeleri tetikleyeceğini düşünüyoruz ve endişe ediyoruz. Limonda olgunlaşmadan yapılan erken hasat, diğer narenciye ürünler için de olumsuz bir kanaat uyandırabilir. Bu da turunçgil sektörü adına kötü bir başlangıç ve gidişat doğurur."

Karabucak, olgunlaşmadan ürün hasat edenler hakkında cezai yaptırım uygulanmasını talep ettiklerini de kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.