Adana

Adana'da "Mısır Hasat Şenliği" yapıldı

12:32 02 Eylül 2015 1 Yorum Var
Adana'da "Mısır Hasat Şenliği" yapıldı

 Adana Ticaret Borsası, Adana Çiftçiler Birliği ile Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği'nce "Mısır Hasat Şenliği" düzenlendi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, merkez Yüreğir ilçesi Taşçı Mahallesi'nde düzenlenen şenlikte yaptığı konuşmada, Çukurova çiftçisinin dünya ortalamasının üzerinde mısır verimi elde ettiğini belirtti.

Bu yıl ise iklim şartları nedeniyle geçen sezonki kadar yüksek verim alınamadığını ifade eden Homurlu, "Şimdi gözler pazar koşullarındadır. Arz-talep kanunu çok basit gözükse de yüzde yüz etkili bir ekonomik gerçektir. Bu vesileyle Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ovamızda depolar kiralayarak alım tedbirleri uygulaması doğru bir karardır. TMO'nun hasadın süratle devam ettiği bu günlerde müdahale fiyatını açıklaması fiyatların olası düşme trendini önleyecektir" diye konuştu.

Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rint Akyüz de mısır üretiminin ve tüketiminin son yıllarda artış gösterdiğini vurgulayarak, "Bu yıl 6,5 milyon ton rekolte bekliyoruz. Mısırdaki üretimine paralel olarak tüketimi de bu hızla artıyor. Bu tüketiminin 1,3 milyon ton rakamını nişasta sanayisi gerçekleştiriyor” dedi. 

Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç ise Çukurova’da "beyaz altın" diye bilinen pamuğun maliyetinin yüksek olması nedeniyle çiftçinin artık "sarı altın" olarak adlandırılan mısıra yöneldiğini söyledi.

Bunun başlıca nedeninin mısır üreticisinin emeğinin karşılığını alması olduğunu dile getiren Bilgiç, "Şu anda en kaliteli mısırı hem de birinci ürün olarak bölgemiz çiftçisi üretiyor. GDO'lu olmayan ürünlerin üretildiği Türkiye'de en kaliteli mısırı üreten Çukurova yöresi çiftçisini takdir etmek gerekiyor" ifadesini kullandı.

Adana Valisi Mustafa Büyük ise Çukurova’nın tarım sektöründe Türkiye'ye örnek olan başarılar gerçekleştirdiğini belirterek, üreticileri ve çiftçi kuruluşlarının temsilcilerini kutladı. 

Konuşmaların ardından protokol üyeleri biçerdöverlere binerek mısır hasadı yaptı.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • Nurettin GÜN 8 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar ben kamyon şoförüyüm çifcilerin dikkatine fabrikacılar çifcilerin malını nasıl çaldıgına şahit oldum çifcinin malı dolu tartılıyor boş kantara girildiginde kamyon şoförlerine kimse görmeden kantara basın diyorlar çifcilerin yapacagı iş iki kişi fabrikaya gidecek birisi kantarın içine girecek biriside kantarın dışında kamyonun etrafında dolaşacak ozaman fabrikacı çalamıyor.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.