Adana

Narenciyede yeni pazar arayışı

11:18 03 Aralık 2015
Narenciyede yeni pazar arayışı

ÖMER FANSA - Rusya'nın Türkiye için açıkladığı ekonomik yaptırımların, ihracatçı için farklı pazarlara yönelmesine dönük bir fırsat olarak değerlendirilebileceği bildirildi.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın özellikle yaş sebze ve meyve ihracatında önemli yer almasına karşılık, yaşananların "dünyanın sonu" olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Son olayların alternatif ihracat rotalarını ortaya çıkartmak durumunda kaldığını belirten İncefikir, "İhracatta Rusya'yı dışlamadan B planımız olmalı. Rusya önemlidir ama Rusya yok diye de narenciye üretmekten vazgeçecek halimiz yok. Yeni pazarlara bakacağız, yeni pazarlar bulmak durumundayız. Yeni pazarlarda daha çok alan yaratmak durumundayız. Rusya'nın kapıyı kapatması önemlidir. Rusya bizim için çok gereklidir ama dünyanın sonu değildir. 'Bir musibet bin nasihatten iyidir'. Rusya ile yaşananlar bizim için, ihracatçı için yeni fırsat olmalıdır, olması gerekir. Rusya yoksa ağaçları kesecek halimiz yok. Alternatif dünyaya açılacağız. Japonya’dan Afrika’ya kadar ihracat yaparız. Bunun çalışmalarını yaparız. Japonya'ya mal gönderip para kazanan yaş sebze meyve ihracatçısı var. Uzakdoğu, ayrı bir pazar" diye konuştu.

İncefikir ayrıca, ihracattaki sorun nedeniyle belirli bir dönem bedel ödeyebileceklerini, bunun en az zararla atlatılması için iç piyasada tüketimi artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

- Avrupa'da mandalina açığı 

Adana İli Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rıfat Karabucak da yaşananların ihracatçı için çok acı bir durum olduğunu söyledi.

İhracatçının kendisini koruyabilmek için devletten bir takım destekler istediğine dikkati çeken Karabucak, "Bunun için bir pazar bulunması mutlaka şart. Şu anda Avrupa'da bir mandalina açığı var. Esasında bu değerlendirilebilir. İspanyol mandalinası bitti" dedi.

İhracatçının Avrupa pazarında yer bulabilmesi için paketleme teknolojisine daha fazla yatırım yapmasını isteyen Karabucak, "Paketleme kalitemizin Avrupa için uygun olmadığı söyleniyordu. İhracatçılar bunu biraz daha iyileştirebilirse Avrupa'da bir açık var şu anda o değerlendirilebilir. O fırsata dönüştürülebilir" değerlendirmesini yaptı.

- Arap ülkeleri ve Ukrayna pazarı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da Rusya'nın Türkiye'den sebze, meyve ve zirai ürün ithalatını yasaklama kararının hem üreticiler hem de ihracatçılar arasında büyük kaygı yaşattığını belirtti.

Üreticilerin de ihracatçıların da alternatif pazar beklentisi içinde olduğunu ifade eden Doğan, "Rusya pazarına alternatif olarak Arap ülkeleri ve Ukrayna ile dış ticaretimizin acilen geliştirilmesi kayıplarımızı azaltacaktır" ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.