Adana

Çukurova'dan Hollanda'ya çiçek ihracatı

12:19 21 Nisan 2016
Çukurova'dan Hollanda'ya çiçek ihracatı

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması İçin Fizibilite Çalışması Projesi kapsamında çiçeklerin hasadı ve Hollanda’ya ihracı hızlandı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkan Hüseyin Sözlü’nün öncülük ettiği Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Ticaret Borsası, Çiçekli-Aflak Kırsal Kalkınma Kooperatifi, Hollanda Çiçek Borsası’nda faaliyet yürüten IQ Flowers, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Garden Quala’nın birlikte yürüttüğü, Çukurova Kalkınma Ajansının (ÇKA) 66 bin lira hibe desteğinde bulunduğu projede, Sarıçam ilçesine bağlı Çiçekli köyünde köylüler, rengarenk çiçekler yetiştiriyor.

Çiçekli Köyü’nde 32 çiftçinin dahil olduğu 150 dekarda yürütülen projede yetiştirilen 7 türdeki 35 çeşit çiçek, Hollanda Çiçek Borsası’nda “Adana Flora” markasıyla satışa sunuluyor. İlki nisan ayında gönderilen ihracat kapsamında çiçek dolu 6'ıncı tır da bu ülkeye gönderildi.

Çiçeklerin gönderilmesi nedeniyle Başkan Sözlü, Rotterdam Baş Konsolosu Sadin Ayyıldız, Hollanda Çiçek Borsası Muhasebe Müdürü Azzam Shafi’nin katılımıyla ekim yapılan alanda tören düzenlendi. Sözlü, proje paydaşı kurumların temsilcileriyle çiçek hasat etti.

Sözlü, bu yıl toplam 456 bin dal çiçek üretimi gerçekleştirilecek projede köylülere çiçek soğanı ve tohum bedellerinde yüzde 50 sübvanse desteği verdiklerini belirtti.

Çiçeklerin Hollanda pazarına sorunsuz ulaşması için de iki frigofirik tır kiralandığını, ASKİ Çatalan İçmesuyu Tesisleri’nde de 2 bin metrekarelik soğuk hava deposu ve paketleme tesisi oluşturduklarını ifade eden Sözlü, şunları kaydetti:

"Adana’da alternatif tarımsal ürünlerin yaygınlaştırılması amacıyla uygulamaya konulan projede ilk yılda büyük başarı sağlandı. Kırsal kesimde yaşayan, alın teri ve emeğiyle geçimini sağlamaya çalışan insanlarımızın mutlu olmasını amaçlıyoruz. Çukurova’da alternatif ürün desenini geliştirme hedefimizde başarı sağladık. Artık geri dönüş yok. Başardık, bundan sonra da başaracağız. 2019 yılına kadar üretimi artırıp, köylümüzün çiçekten yıllık 10 milyon dolar kazanç sağlamasını hedefliyoruz.”

ÇKA Genel Sekreteri Lütfi Altınsu da çiçek yetiştiriciliğinin Sarıçam’ın yanı sıra Seyhan, Yüreğir, Karaisalı, Karataş, Ceyhan ve Yumurtalık havzalarında gelişmesi için destek vermeye devam edeceklerini bildirdi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.