Adana

Adana'da terör örgütü DAEŞ davası

15:18 11 Mayıs 2016
Adana'da terör örgütü DAEŞ davası

Adana'da terör örgütü DAEŞ üyesi oldukları ve yabancı uyruklu kişileri örgüte katılmak üzere Suriye'ye götürmek istedikleri iddia edilen 5 kişinin yargılanmasına başlandı.

Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Münir Urbay, Esef Topkaya, Özgür Batuk, Tayfun Şimşek ve İsmail Gök ile avukatları hazır bulundu.

"Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yıl hapisle cezalandırılması istenilen sanık Münir Urbay, savunmasında, DAEŞ üyesi olmadığını, ticaretle uğraştığını, dini konulara duyarlı olduğundan dolayı daha önce de şikayet edilip yargılandığını ve beraat ettiğini söyledi.

Suriye'ye ticaret amacıyla 2014'te gittiğinde, DAEŞ tarafından rehin alındığını iddia eden Urbay, "50 gün terör örgütünün hapishanesinde tutuklu kaldım. Daha sonra kaçtım." dedi.

Urbay, aracında yakalanan yabancı uyruklu kişileri, inşaatta çalışmaya götürdüğünü de ileri sürerek, gözaltına alındığı esnada polisin ele geçirdiği dokümanların kendisine değil, aracında bulunan yabancı uyruklu kişilere ait olduğunu iddia etti.

Duruşmada söz alan diğer sanıklar da DAEŞ terör örgütüyle bir ilgilerinin bulunmadığını savunarak, beraatlarını istedi.

Mahkeme heyeti, Esef Topkaya ve Özgür Batuk'u tutuklulukta geçirdikleri süreyi göz önünde bulundurarak adli kontrol şartıyla tahliye ederken, her iki sanığın da haftanın her cuma günü kolluk birimine imza vermesini kararlaştırdı.

Mahkeme, diğer 3 sanığın tutukluluk halinin devamına, tanıklardan Ahmet Özçelik’in duruşmaya zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

İstihbarat kurumları, 12 Ocak 2016'da Adana Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne DAEŞ’e katılmak üzere yabancı uyruklu kişilerin Adana'ya geldiği bilgisi vermiş, yapılan operasyonlarda Gürselpaşa ve İsmetpaşa mahallelerinde DAEŞ'e katılmak için yurtdışından geldiği belirlenen 13 yabancı uyruklu kişi ile bu kişileri Suriye'ye götürerek DAEŞ’e teslim edecekleri iddia edilen 5 kişi yakalanmıştı.

Gözaltına alınan Rus ve Endonezya uyruklu 13 şahıs, ülkelerine sınır dışı edilirken, onları Suriye'ye götürmeye çalıştıkları öne sürülen 5 kişi ise tutuklanmıştı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.