Adana

Adana'da tarım arazilerini etkileyen dolu

16:24 22 Mayıs 2016
Adana'da tarım arazilerini etkileyen dolu

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Adana’da dolu yağışından oluşan zararın afet boyutunda olduğunu bildirdi.

MHP İl Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Karakaya, hafta içinde etkili olan sağanak ve şiddetli dolu nedeniyle zarar gören tarım arazilerini gezdi, çiftçilerle sohbet etti.

Yağışın narenciye bahçelerinin yanı sıra ekili tarım arazilerindeki mısır, buğday gibi ürünlerde büyük zararlar meydana getirdiğini belirten Karakaya, özellikle buğdayda büyük zarar oluştuğunu ifade etti.

Karakaya, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz günlerde bu bölgede şiddetli yağmur ve dolunun verdiği zarar büyük boyutlarda. Bunun adı doğal afettir. Üzüntü verici bir durum. Bu doğal afetin yol açtığı zararların tazmin edilmesi gerekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ivedilikle soruna çare üretmesi lazım. Çiftçinin boynu bükük kalmamalı. Üreticiyi bekletmeyin. Afet zararlarının mutlaka karşılanması lazım."

- Buğdayda fiyat beklentisi

Karakaya, bölgede buğday üreticisinin Toprak Mahsülleri Ofisinden (TMO) fiyat açıklamasını beklediğini kaydetti.

MHP iktidarında TMO Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde, Bakanlar Kurulunun en geç 15-20 Mayıs'ta fiyatları açıkladığını ifade eden Karakaya, "Şu anda Çukurova Bölgesi'nde hasat başladı, çiftçi fiyat bekliyor ama öbür taraftan TMO halen buğday satışlarına devam ediyor. Bizim dönemde ise daha hasada girilmeden satışları durduruyorduk. Bir taraftan hasada girilirken, diğer taraftan ofis piyasaya satış yaparsa buğday fiyatları düşer ve üretici zarar eder. İkincisi TMO’nun alım merkezlerini çok erkenden hazır tutuyorduk. Yani ofis açık, fiyat belli. Böylece piyasayı üretici lehine düzenlemiş oluyorduk.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.