Adana

Adana'da tarım arazilerini etkileyen dolu

10:37 23 Mayıs 2016
Adana'da tarım arazilerini etkileyen dolu

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak, Rusya krizinin ardından geçen hafta etkili olan sağanak ve şiddetli dolu nedeniyle, kullandıkları kredilerin faizsiz ötelenmesi ve yıllık masraflarının bir kısmının Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dayalı, devlet tarafından nakdi olarak ödenmesini istedi.

ADATÜB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Çukurova’da üretim yapan çiftçiler, tarım sigortaları ile ilgili yaşadıkları sorunları, çözüm önerilerini ve taleplerini, ADATÜB tarafından düzenlenen toplantıda, konunun muhatabı Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yetkililerine iletti. Çiftçiler, TARSİM yetkililerine, tarım sigortaları ile ilgili yaşadıkları tüm sorunları detaylarıyla anlattı, çözüm istedi. Toplantıda en çok, hatalı yapılan ekspertizlerden dert yanan çiftçiler, çözüm noktasında TARSİM yetkililerinden destek istedi.

TARSİM Bitkisel Ürün Sigortaları Müdürü Ertuğrul Çelik, tarım sigortası yapılırken komşu bilgisi istenmesinden, ekspertizlerden ve yanlış verilerden yakınan çiftçilerin sorularını yanıtladı.

ADATÜB Başkanı Karabucak, Adana’daki turunçgil üretiminin büyük bir kısmının yer aldığı ve tarla ziraatinin etkin olduğu bölgelerde yaşanan dolu zararının üreticiler için kabus olduğunu belirtti.

Üreticilerin, Ziraat Bankası, tarım kooperatifleri ve özel banklara olan borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünmeye başladığını ifade eden Karabucak, şunları kaydetti:

"Rusya kriziyle ne yapacağını şaşırmış durumda olan turunçgil üreticisi, dolu yağışının verdiği zarardan sonra ne yapacağını bilemez hale geldi. Üretici kara kara düşünüyor. ‘Sezon başlamadan bitti’ sesleri fısıltı gazetesinde seslendirilmeye başlandı. Biz üreticiler olarak, Rusya krizi ve en son dolu felaketinden dolayı kullanmış olduğumuz kredilerin faizsiz ötelenmesi ve yıllık masraflarımızın bir kısmının Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dayalı olarak devlet tarafından nakdi olarak ödenmesini talep etmekteyiz."

Karabucak, turunçgil sektörünün, en vasıfsız işçi istihdam edilen sektör olduğunu belirterek, “Turunçgil sektörü, günlük kazanca dayalı bir istihdam sektörüdür. Bu insanların işsiz kalması sosyal bir patlamaya sebep olabilir. Turunçgil, istihdamda hiç de yabana atılmayacak bir sektördür.” ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.