Adana

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Menevşe:

13:12 24 Mayıs 2016
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Menevşe:

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, AB'ye Türkiye'nin tam üyelik sürecinin hızla tamamlanmasını ve ülkenin tam üyelik sürecini desteklediklerini belirtti.

ATO'dan yapıln yazılı açıklamaya göre, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ile ATO’nun iş birliğiyle düzenlenen “Türkiye - AB İlişkilerinde Ufuk Turu Yeni Boyutlar, Yeni Hedefler” konulu seminer, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, İKV Uzman Yardımcısı Ahmet Ceran, IKV Kıdemli Uzmanı Selen Akses ve IKV Proje Müdürü Çisel İleri’nin katılımıyla ATO Meclis Salonu’nda gerçekleşti.

Başkan Menevşe, toplantının açılışında, ülkenin AB'ye katılım sürecinin oldukça uzun bir geçmişe dayandığını, son yıllarda kritik boyut kazanan sürecin toplumun her kesiminin ilgi odağı haline geldiğini işaret etti.

Menevşe, şunları kaydetti:

"Suriyeli sığınmacılar başta olmak üzere mülteci sorunu, bu sorun ekseninde imzalan geri kabul anlaşması, Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması ve Türkiye’nin bu anlaşma çerçevesindeki durumu gibi gerek sosyal gerekse ekonomik boyutta ülkemizi doğrudan etkileyen birçok konu AB-Türkiye müzakere sürecinde gündeme gelmiştir. Bu bağlamda iş dünyası olarak süreç daha fazla ilgi alanımıza girmiştir. Odamız, Avrupa Birliği konusunda son derece ciddi çalışmalar yapan Türkiye’nin lider kurumlarından biridir. 1998 yılından bu yana Odamız AB konusunda görevli özel bir departmanla süreci takip etmekte yıllık programlarla iş dünyası ve Adana kamuoyunun süreç hakkında bilgilerini güncel tutmaktadır. Ülkemizin Avrupa Birliği’ne entegrasyonu ve müzakere sürecine katkıda bulunmak elbette başta kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin en önemli görevlerinden biridir. Bu kapsamda Odamız yakın geçmişten bu yana edindiği görev ve sorumluluk bilinciyle çalışmalarını sürdürmektedir.”

Menevşe, ihracat ve ticaret verilerimize bakıldığında Adana’nın yanı sıra Türkiye’nin de en önemli ticaret partnerinin yüzde 37-40 aralığındaki oranla AB olduğuna da dikkat çekti.

Gümrük Birliği ile sağlanan malların serbest dolaşımının vize serbestisi ile hizmetlerin de serbest dolaşımıyla desteklenmesi halinde ekonomik ilişkinin ve hacmin bir kat daha artacağının altını çizen Menevşe, şunları belirtti:

"Özellikle Adana gibi hizmet sektöründe hızlı büyüyen ve gelişen kentlerimiz için bu daha da anlamlı bir artış olacaktır. Dünyanın üç büyük ekonomik bloğundan biri ile entegrasyonun boyutları ve etkileri elbette çok kapsamlı ve geniş tartışma konusu olacaktır. Ancak üzerinde tereddüt etmediğimiz tek nokta bu entegrasyonun ülkemize katkı sağlayacağıdır. Bu bakımdan biz AB Türkiye tam üyelik sürecinin hızla tamamlanmasını ve ülkemizin tam üyelik sürecini destekliyoruz. İktisadi Kalkınma Vakfı da bu sürece en yoğun katkıyı sağlayan ülkemiz genelinde AB konusunda en yetkin ve istikrarlı kurum niteliğindedir. Bugün İKV katkılarıyla sürece ilişkin bilgilerimizi tazeleme ve sürecin gelişimi hakkında fikir sahibi olma fırsatını yakalayacağımıza inanıyorum.”



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.