Adana

TİM Başkan Vekili Çıkrıkçıoğlu:

18:19 02 Haziran 2016
TİM Başkan Vekili Çıkrıkçıoğlu:

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, "Suudi Arabistan Adana'nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 11. sırada. Son on yılda ise Adana'nın Suudi Arabistan'a ihracatı 3 katına yükselerek 23,5 milyon dolar oldu ancak amacımız bu rakamı çok daha yukarılara taşımak." dedi.

Çıkrıkçıoğlu, TİM tarafından kentteki bir otelde düzenlenen "Adana Potansiyelini Keşfediyor, Hedef Suudi Arabistan" adlı panelde, Adana'nın her geçen yıl gelişmekte olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu uzun soluklu sürdürülebilir büyümenin yolunun üretimden ve ihracattan geçtiğini belirten Çıkrıkçıoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye için üretiyoruz. Türkiye için ihracat yapıyoruz. Türkiye için istihdam sağlıyoruz. Bunun devamını daha kuvvetli bir şekilde de getirmek istiyoruz. Ülke olarak kendi markamızla kendi değerimizle geleceğimize yön vereceğiz. Ülkemizi kalkındırmak için önce illerimizin kapasitelerini araştıracağız. Sonra dış ticaretteki rekabet gücümüzü artıracağız. Bunun için de farkındalık yaratmalıyız. İşte bu amaçla bu toplantıyı düzenliyoruz."

Adana ile Suudi Arabistan'ı eşleştirmenin birçok sebebi olduğunu dile getiren Çıkrıkçıoğlu, Adana'nın son on yılda ihracatını iki katına çıkardığını anımsattı.

Çıkrıkçıoğlu, Adana'nın 2005'te 884 milyon dolar olan ihracatını 1,7 milyar dolara yükselttiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Suudi Arabistan, Adana'nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 11. sırada. Son on yılda ise Adana'nın Suudi Arabistan'a ihracatı 3 katına yükselerek 23,5 milyon dolar oldu ancak amacımız bu rakamı çok daha yukarılara taşımak. Suudi Arabistan'ın ithalatında otomotiv ve makine ön plana çıkıyor. Bu iki sektörde geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan 50 milyar doların üzerinde ithalat yapmıştır. Adana ise bu sektörde 2015'te dünyaya 185 milyon dolar ihracat yaptı. Dolayısıyla Adana'nın ihracat portföyünde Suudi Arabistan'ın ağırlının artırılmasını önemli buluyoruz. Biz inanıyoruz ki Suudi Arabistan pazarı Adana'nın ihracatını artırmasında bir sıçrama tahtası görevi görecek."

Çıkrıkçıoğlu, panelde, iş dünyasının gözüyle Suudi Arabistan pazarını inceleyeceklerini ve Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki ticari işbirliği fırsatlarını konuşacaklarını aktardı.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da dünyanın en zorlu coğrafyalarından biri olan Ortdoğu'da yaşanan politik ve ekonomik istikrarsızlıkların Suudi Arabistan ve Türkiye'yi olumsuz etkilediğini belirtti.

Türkiye'nin bölgede, dünya barışı adına en önemli istikrar unsurlarında biri olduğunu ifade eden Kıvanç, "Her iki ülke uzun yıllara dayanan beraberliklerini ekonomik ve politik anlamda daha iyi noktalara taşımak durumundadır. Özellikle ekonomik anlamada, her iki ülkenin mevcut potansiyelleri karşılaştırılamayacak kadar azdır. Bu anlamda bugün Suudi Arabistan'dan gelerek bizleri onurlandıran misafirlerimize ve bizlere önemli görevler düşmekte. Bu toplantının her iki ülkenin birbirini yeniden keşfetmesi, özelikle de bölgemizle Suudi Arabistan arasında çok daha sıkı ekonomik bağlar kurulmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Vodafone Türkiye Kurumsal Ürün Yönetimi ve Fiyatlama Direktörü Levent Gemici ve Halkbank KOBİ Pazarlama Dairesi Başkanı Ünsal Uysal da konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölüm Başkanı Kerem Alkin'in başkanlığındaki "Suudi Arabistan'ın bölgedeki konumu ve pazar analizi" konulu panelde, gazeteci Fahad A. Alfuhaid, Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Selim Paslı ve Cidde Sanayi Odası ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Ziad Bassam sunum yaptı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.