Adana

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ:

22:13 03 Temmuz 2016
HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ:

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilecek olmasına ilişkin, "Nasıl olsa Kürt halkından oy alamayacak, nasıl olsa Türkiye halklarından başkanlık için onay alamayacak. 'En iyisi kendi vatandaşımı yaratayım' diyor.

Yüksekdağ, partisi tarafından Denizli Mahallesi'nde kapalı semt pazarında düzenlenen iftar programına katıldı. Programda Kürtçe mevlit okundu, Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı.

Programda yaptığı konuşmada Yüksekdağ, halkın gerçeğine sırtını dönen, yaşam, özgürlük ve demokrasi talebini görmezden gelen her iktidar gibi bu iktidarın da gideceğini, kendilerinin onların gideceği, yeninin geleceği bir yaşam için mücadele ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın artık Türkiye'de vatandaşların oyu ve güveniyle iktidar olamayacağını öne süren Yüksekdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Suriyeli mültecilere vatandaşlık verebiliriz" açıklamasıyla bunun ortaya çıktığını söyledi.

Suriye iç savaşının çıkmasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen bu insanlara mülteci statüsü verilmediğini, tam anlamıyla güvencesiz, hiçbir insani haklardan yararlanamayan bir pozisyonda, hiçbir şekilde denetlenemeyen kamplarda yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldıklarını öne süren Yüksekdağ, bugün ne hikmetse mülteci olarak bile tanınmayan Suriyelilerin vatandaşlığa alınmasının gündemde olduğunu kaydetti.

Yüksekdağ, Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle AK Parti kolonileri kurulmaya çalışıldığını iddia ederek, "Nasıl olsa Kürt halkından oy alamayacak, nasıl olsa Türkiye halklarından başkanlık için onay alamayacak. 'En iyisi kendi vatandaşımı yaratayım' diyor." dedi.

Figen Yüksekdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demokrat, Kürt, muhalif, Alevi ise insanların vatandaşlıktan çıkarılmasıyla tehdit ettiğini, ama canının istediğini de Suriyeli mülteciyi de "Sen benim seçmenim ol, onun için de seni de vatandaşlığa alacağım" dediğini savundu.

Dünyada barışın mücadelesinin yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Yüksekdağ, "Eğer sen gerçekten Suriyeli mültecilerin yaşadıkları sorunları, sıkıntıları düşünüyor, bunları çözmek istiyorsan Suriye'de savaşın sebebi olmaktan vazgeç." diye konuştu.

- Yargılanma süreci

Yüksekdağ, mücadelelerini bir an olsun kararsızlığa düşmeden yürütecek, geliştireceklerini belirtti.

Sivas olayları hakkında verilen zaman aşımı kararına ilişkin Anayasa Mahkemesine yapılan başvuruda, o dönem sanıkların avukatlarının şu an aileler karşısında olduğunu ifade eden Yüksekdağ, "Böyle bir adalet sistemine bizim güvenmemizi bekliyorlar. Böyle bir adalet sistemi karşısında bizim sanki Türkiye'de hukuk düzeni varmış gibi, ifade vermemizi bekliyorlar. 'Vermeyeceğiz' dedik yine diyoruz." şeklinde konuştu.









YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.