Adana

Üreticilerden DFİF çağrısı

10:43 14 Eylül 2016
Üreticilerden DFİF çağrısı

Seyhan Ziraat Odası 2. Başkanı Cahit İncefikir, ihracatçıya verilen prim desteğinin dolaylı olarak üreticiye de yansıdığını belirterek, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı ihracat primlerinin bir an önce ödenmesini talep etti.

İncefikir, yazılı açıklamasında, DFİF ödemelerinin verilmesi durumunda, ihracatçının aldığı bu nakdi, yine ürün alımında kullanacağını ve bu durumun piyasada hareketlilik oluşturacağını belirtti.

DFİF'in ihracatçının dış pazarlardaki rekabet gücünü artırdığı gibi üreticiye de katkısı olduğunu vurgulayan İncefikir, "Yani bir şekilde ihracatçıyı ilgilendirdiği zannedilen bu ödemeler yine meyve sebze üreticisine dönecektir. Bu anlamda DFİF'lerin bir an önce ödenmesi, hareketliliği başlamış olan ürünlerde pozitif etki yapacaktır." ifadelerini kullandı.

- Rusya önemli bir pazar

İncefikir, Türkiye-Rusya ilişkinilerinde yaşanan normalleşmeyi de değerlendirerek, Rusya'ya yapılan tarımsal ihracatta yaş sebze ve meyvenin yüzde 70'leri aşan bir paya sahip olduğunu, bu açıdan normalleşmenin önemine işaret etti.

Narenciyede yaşanan sıkıntıların aşılması için ihracat kadar iç tüketimin artırılmasının da önem taşıdığını ifade eden İncefikir, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki narenciye üretimi, yaklaşık 4 milyon ton. İspanya 45 milyon nüfusla 6 milyon ton narenciye tüketiyor. Biz 80 milyon nüfusla narenciye tüketiminde yetersiz kalıyoruz. İhracat, elbette sektörün lokomotifi, olmazsa olmazıdır fakat bizim ihracat dışında konuşmamız gereken konu iç tüketimdir. Düşünebiliyor musunuz 80 milyon olan ve yarısı genç olan bu nüfus, yılda 5 kilogram narenciye tüketse ihracat yapmasak da olur. İç tüketimi bir türlü sağlayamıyoruz. Örneğin bizim dalında satamadığımız Washington cinsi portakalı, Doğu Anadolu'da yaşayan bir yurttaşımızın ilk defa gördüğünü söylemesi çok hazin bir olaydır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.