Adana

Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi

13:11 13 Ekim 2016
Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Menevşe, Türkiye'nin en önemli pazarlarından olan Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesinin dünya ekonomisinin sıkıntılı olduğu bir süreçte Türk ekonomisine son derece olumlu katkılar sağlayacağını belirtti.

Menevşe yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'nın başta narenciye olmak üzere, yaş sebze ve meyve alımı konusunda Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların kaldırılmasının Çukurova ve ülke ekonomisi için önemli bir karar olduğunu kaydetti.

Tarım sektöründe yaşanan daralmanın, bu kararın ardından daha fazla ihracat ve kazanca dönüşeceğine inandığını ifade eden Menevşe şu bilgileri aktardı:

"Geçen yıl yaşanan uçak krizi sonrasında Rusya'nın ülkemize yönelik uyguladığı ekonomik yaptırımlardan en önemlisi yaş meyve sebze ihracatına getirilen sınırlama oldu. Adana, ülkemiz narenciye ve yaş sebze meyve üretiminin büyük kısmını sağlayan il olması nedeniyle bu yaptırımdan en çok etkilenen iller arasında yer aldı. İhracatımızın yaklaşık üçte birinin yapıldığı Rusya pazarının daralması başta tarım olmak üzere bir çok sektörü sıkıntıya soktu."

Menevşe, bir önceki yıla göre yüzde 85 oranında gerileyen Rusya ihracatı bölge tarımının ve ekonomisinin en büyük sorunlarından biri haline geldiğini belirterek, "Özellikle narenciye hasat sezonun başladığı bugünlerde, Rusya ile yaşanan bu normalleşme ve ılımlı hava bölgemiz üreticileri ve ilimiz ihracatı açısından son derece önemli. Normalleşme sürecinin, iş adamlarımıza ve vatandaşlarımıza yeniden vize muafiyeti tanınması ve turizmin tekrar canlanmasıyla devam edeceğini umuyoruz. En önemli pazarlarımızdan olan Rusya ile ilişkilerimizin gelişmesi, dünya ekonomisinin sıkıntılı olduğu bir süreçte Türk ekonomisine son derece olumlu katkılar sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.