Adana

Çukurova'nın bereketli topraklarında kuraklık endişesi

11:35 25 Kasım 2016
Çukurova'nın bereketli topraklarında kuraklık endişesi

ÖMER FANSA - Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova'da yağışların gecikmesi nedeniyle tedirgin olan üreticiler, eksikliği sulama yaparak kapatmaya çalışıyor, ancak bu durum hem üretim maliyetini artırıyor hem de kaliteyi olumsuz etkiliyor.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, neredeyse iki aydır hiç yağmur yağmadığını, bu nedenle mevsimin kurak geçtiğinin söylenebileceğini ifade etti.

Yağış azlığının narenciye ürünlerinin ebat ve kalitelerini olumsuz etkilediğini, ayrıca maliyeti de artırdığını anlatan Doğru, "Ürün, o güzel turuncu rengini yağmurla alıyor. Birçok narenciye bahçesinde hala sulama yapılıyor. Sebze üreticileri de yağmur yağmadığı için enerji kullanarak sulamaya devam ediyor. Bunlar tabi ki maliyeti artırıyor. Çiftçi yağmur bekliyor. Şu an yaşadığımız, anormal bir durum." diye konuştu.

Doğru, yetersiz yağışın kış mevsiminde kuru havaya, devamında da normalden düşük sıcaklığa neden olacağını belirterek, "Bu gece ovada sıcaklık 3 dereceye kadar düştü. Önümüzdeki günlerde böyle devam ederse daha da düşer. Yağışın azlığı bir sorun olduğu gibi yaşanacak düşük sıcaklık sera üreticilerini olumsuz etkileyecek." dedi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da yağış azlığı nedeniyle Hatay'ın Erzin ilçesinde narenciye üretiminde ebat sorunu yaşandığını anlattı. Doğan, şöyle devam etti:

"Halen sulama yapılıyor. Yağış olmadığı gibi sıcak hava da üreticileri etkiliyor. Çünkü hava sıcak olunca bitkinin su ihtiyacı artıyor. Ürün boy yapmıyor. Kimi narenciye ürünleri ceviz kadar kaldı. Ben de üreticiyim. Narenciyede ekim ayından sonra hiç su vermezdim. Halen sulama sistemleri çalışıyor. Bizim imkanımız ve su var, sulama yapıyoruz, ama sıkıntıyı masrafla gideriyorum. Ovada şu anda tüm çiftçilerimiz artı masraf olarak sulama yapıyor. Su olmayan yerlerde ise sıkıntı var."

- "Birlikler su vermeye devam etmeli"

Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir de yetersiz yağışın narenciyeye ciddi şekilde zarar vermeye başladığını söyledi.

Narenciye ürünlerinde tabandan ne kadar sulama yapılırsa yapılsın yağmurun randımanını vermeyeceğine dikkati çeken İncefikir, "Bitki yaprağından, gövdesinden de su almalı. Tabandan sulamada aynı etkiyi yapmıyor. Mutlaka yağmur lazım." dedi.

İncefikir, kurak hava nedeniyle birliklerin su vermeye devam etmesini isteyerek, "Buğday ekmiş, yağmuru bekliyor. Sulama da yapmıyor. En azından ürünü kurtarabileceği aralık ortalarına kadar yağmur yağmazsa, üretici sulama yapabilmeli. Sulama birliklerine büyük görev düşüyor. Çiftçiye su vermeye devam etmeliler." diye konuştu.

Karataş ilçesine bağlı Yemişli köyünde 400 dönüm alanda buğday üreten Ömer Beklik de son 2 yıldır yağmur yetersizliği nedeniyle ürünlerini sulamak zorunda kaldığını dile getirdi.

Adana'nın turfanda buğday üretim merkezi olduğunu anlatan Beklik, yağmur almayan buğdayın hasadının mayıs sonundan temmuz başına sarkacağını, bunun da ikinci ürün ekimini olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.