Adana

Mevsimlik tarım işçileri için konteyner kent önerisi

09:28 15 Şubat 2017
Mevsimlik tarım işçileri için konteyner kent önerisi

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye'nin önde gelen tarımsal üretim merkezi Çukurova yöresinde vazgeçilmez unsurlardan olan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam şartlarının iyileştirilmesi için konteyner kent kurulması önerisinde bulundu.

Yüreğir Ziraat Odasından yapılan açıklamaya göre, Doğan, önceki gün ilçeye bağlı Ağzıbüyük Mahallesi'nde çıkan yangında çadırları kullanılamaz hale gelen tarım işçilerini ziyaret etti. Yanan çadırların bulunduğu bölgeyi inceleyen Doğan, tarım işçilerine geçmiş olsun dileğinde bulunup, olayda can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu belirtti.

Bu tür olayların hemen hemen her yıl yaşandığını vurgulayan Doğan, “Bir çadırda çoluk çocuk 8-10 kişi kalıyor. İçme suyu yok, tuvalet yok, banyo yok. Maalesef hijyen adına hiçbir şey yok. Son derece ilkel ve sağlıksız koşullarda yaşam mücadelesi veriyorlar. Bizler doğalgazlı evlerimizde üşürken, bu insanlar kimi zaman bez çadırlarda kimi zaman ise brandanın altında soğuk demeden sıcak demeden hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

- "120 kişi barınıyordu"

Yanan çadırlarda çoluk çocuk yaklaşık 120 kişinin barındığını kaydeden Doğan, yangının gece saatlerinde çıkmış olması halinde çok daha acı sonuçlarla karşılaşabileceğine dikkati çekti.

Doğan, mevsimlik tarım işçilerinin daha insani koşullarda hayat sürebilmesi için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Mevsimlik tarım işçileri, Çukurova yöresinde narenciye sezonunu tamamladıktan sonra karpuz, soğan ve patates tarlalarında çalışıyorlar. Daha sonra bir kısmı Polatlı’ya soğana, bir kısmı da Karadeniz Bölgesi’ne fındık toplamaya gidiyor. Sonra tekrar Çukurova’ya dönüyorlar. Özellikle Yüreğir ilçemizde 15-20 farklı noktada bu tür çadır yerleşimleri var. Dağınık şekilde bulunan çadır yerleşimleri birkaç noktada toplanarak konteyner kentler kurulabilir. Tarım işçisi aileler, içme suyu, tuvaleti, banyosu, elektriği olan bu yapılara yerleştirilebilir. Okuyan çocuklar da taşımalı eğitimde olduğu gibi en yakın okullara taşınarak, eğitimlerine devam edebilir. Bu konuda Valilik öncülüğünde, milletvekilleri, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle bir proje hazırlanarak uygulanabilir. Bu sayede insanların çok daha rahat şartlarda yaşam sürmeleri sağlanabilir.”

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesinde önceki gün mevsimlik tarım işçilerinin kaldığı yaklaşık 15 çadır, yangında kullanılamaz hale gelmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.