Adana

"İstihdam hedefinin üçte biri yakalanmak üzere"

11:10 01 Nisan 2017
"İstihdam hedefinin üçte biri yakalanmak üzere"

ÖMER FANSA - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, istihdam seferberliği için yoğun şekilde çalıştıklarını belirterek, "Hedefimiz 2017 yılında 1,5 milyon vatandaşımıza istihdam sağlamak. Yapılan çalışmalar, getirilen teşviklerle seferberlik kapsamında 400 bini aşkın istihdam sağlamış bulunmaktayız. 1,5 milyon hedefinin neredeyse üçte biri yılın ilk üç ayında gerçekleşmiş bulunuyor." dedi.

SGK Başkanı Bağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istihdam seferberliği kapsamında başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu olmak üzere tüm kurum yöneticilerinin 81 ili gezdiğini, halihazırda ikinci tur ziyaretler yaptıklarını söyledi.

İş yerlerini, organize sanayi bölgelerini, esnafı ziyaret edip getirilen teşvik, genel sağlık sigortası düzenlemelerini, bakanlık olarak artı istihdam için yapılan teşvikleri anlattıklarını ifade eden Bağlı, sanayicinin sorunlarını dinleyip, taleplerine kulak verdiklerini aktardı.

Bağlı, bu yıl önlerine konulan bir hedef olduğunu dile getirerek, "Hedefimiz 2017 yılında 1,5 milyon vatandaşımıza istihdam sağlamak, Yapılan çalışmalar, getirilen teşviklerle seferberlik kapsamında 400 bini aşkın istihdam sağlamış bulunmaktayız. 1,5 milyon hedefinin neredeyse üçte biri yılın ilk üç ayında gerçekleşmiş bulunuyor. Sanayiciye Cumhuriyet tarihinde hiç bu denli bir teşvik verilmedi." ifadesini kullandı.

İşverenin, artı istihdamdan faydalanıldığında tüm sigorta ve vergi yükümlülüklerinin devlet tarafından karşılanmasından çok memnun olduğunu vurgulayan Bağlı, "2017 yılında inşallah 1,5-2 milyon istihdamı sağlayıp Cumhurbaşkanı'mızın bize hedef olarak gösterdiği, Bakan'ımız tarafından talimat olarak verilen bu vazifeyi ifa etmiş olacağız." diye konuştu.

- Kayıt dışı istihdamı azaltma hedefi

Bağlı, 2000'li yıllarda yüzde 53-54 seviyesinde olan kayıt dışı istihdamı yüzde 33'ler seviyesine indirdiklerini, 2023 hedefi kapsamında bu oranı yüzde 15'e indirmenin temel amaçları olduğunu belirtti.

Kayıt dışı istihdama karşı bilinç oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Bağlı, özellikle son getirilen teşvik mekanizmalarının kayıt içi istihdamı çok ciddi anlamda teşvik ettiğini, yıl sonunda bu konuda çok ciddi mesafe alınacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Kayıt dışı istihdamda bir puanlık artışın ekonomiye olumsuz etkisinin yanı sıra SGK'nın gelirlerini 2 milyar lira azalttığını vurgulayan Bağlı, "Kayıt dışılığı yüzde 33'lerden 30'a indirdiğimizde SGK olarak bizim gelirlerimiz 6 milyar lira artmış olacak. Bununla vatandaşlarımıza sigortalılarımıza daha iyi sağlık hizmeti vereceğiz, emekli maaşlarını artırmak için elimizde imkan olacak. Kayıt dışılıkta her bir puanlık kazanımımız aynı zamanda SGK, dolayısıyla bizim sigortalılara, emeklilere çalışanlara 2 milyar lira katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.