Adana

"Sahte diplomayla atama çetesi" davası

12:35 06 Nisan 2017
"Sahte diplomayla atama çetesi" davası

Adana'da kendi branşlarında atanamayan öğretmen adaylarının, para karşılığı sahte diplomalarla özel öğretim öğretmeni olarak atanmasının sağlandığı iddiasına ilişkin 44 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sahte diplomalarla atama yaptıkları belirtilen çetenin elebaşı olduğu iddia edilen ve hakkında 306 yıla kadar hapis cezası istenen tutuklu sanık Ziya K. ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

Sürücü kursu sahibi sanık Bayram Ü, savunmasında, iddia edildiği gibi iş yerinde sahte fakülte çıkış belgesi hazırlamadığını öne sürdü.

Sanıklardan Ziya K'yi tanıdığını ifade eden Bayram Ü, "Spor İl Müdürlüğünde memur olarak bilirim. Ehliyet almak isteyen memurları benim sürücü kursuma yönlendirirdi. Ziya bana kursiyer gönderdiğinde kendisine maddi herhangi bir çıkar sağlamıyordum ancak bazen yakınlarından para almıyordum. Sahte belge düzenlemesiyle ilgili iş yerimde bulunan internet sistemini kullanmış olabilir çünkü iş yerimize gelen herkes rahatlıkla şifresiz Wi-Fi ağından internete bağlanabiliyordu." diye konuştu.

- Atamanın nasıl yapıldığını anlattı

Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunu olduğunu belirten sanık Ayşin K. de kendi branşında sınava girdiğini ancak düşük puan aldığı için atanamadığını söyledi.

Yaklaşık 3 yıl önce eşinin arkadaşı Engin C'nin, Milli Eğitim Müdürlüğünde çalıştığını, öğretmenlik atamalarıyla ilgili yardımcı olabileceğini söylediğini anlatan Ayşin K, şöyle devam etti:

"KPSS'den 58 puan almıştım. Engin C, yasal yollardan atamamın yapılabileceğini söyleyerek benden mezun olduğum beden eğitimi bölümüne ait çıkış belgemi, ÖSYM şifremi aldı. Belgeleri hazırladıktan sonra başvurunun İmamoğlu ilçesinde yapılacağını söyledi. İmamoğlu'nun daha sakin olduğunu, işlemlerin daha çabuk yapılabileceğini söyledi. Ben, eşim Fatih ve Engin C. ile İmamoğlu Milli Eğitim Müdürlüğüne geldik, belgeler Engin'deydi. Yeni bir belge getirdi mi, onu bilmiyorum. Ben eşimle koridorda beklerken Engin, içeriye girerek belgeleri teslim etti. Sonra oradan ayrıldık ancak bize bu işin bir maliyeti olduğunu da söylemişti, bir miktar söylememişti.

Başvuru yaptıktan kısa bir süre sonra cep telefonuma atandığıma dair mesaj geldi. Atamam Gaziantep'te bir ilkokula özel eğitim öğretmeni olarak yapılmıştı. Gidip göreve başladım."

- Atama karşılığı 25 bin lira ödeme

Atamadan bir süre sonra Engin C'nin kendisini arayıp 25 bin lira istediğini ifade eden Ayşin K, bankadan 25 bin lira kredi çekerek Adana'ya geldiğini söyledi.

Ayşin K, şöyle konuştu:

"Ziya K. ve Engin C. ile bir yerde buluştuk. Yanımda eşim de vardı. 25 bin lirayı Ziya K'ye elden teslim ettim. Ben Ziya K'yi ilk defa orada gördüm, tekrar görevime döndüm. Bir yıl kadar çalıştım, maaş aldım ancak daha sonra okula müfettiş geldi. Sahte belgelerle müracaat ettiğimi söyledi ve görevden el çektirildim. Ben bu soruşturmadan sonra başvurumun sahte çıkış belgesi ile yapıldığını öğrendim. Ben sahte belge ile başvuru yapıldığını bilmiyordum. Atanmam konusunda herhangi bir şüpheye düşmedim çünkü farklı branşlardaki öğretmenler de farklı görevlere atanabiliyordu. Bir de Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan mesaj gelince bu atamanın usulüne uygun olduğunu düşündüm.

Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Benim sahte belge düzenleyerek devleti dolandırma gibi bir kastım yoktur. Milli Eğitim Bakanlığından daha sonra aldığım maaşı ödemem konusunda bir tebligat geldi ancak henüz ödeyemedim."

- "Bizim de mucizelerimiz var"

Funda Y. de KPSS'den aldığı 57 puanın atanmasına yetmediğini belirterek, Yusuf İ. ile tanıştığını ve kendisine istediği belgeleri verdiğini anlattı.

Daha sonra sanıklardan Bayram Ü'nün yanına gittiklerini ifade eden Funda Y, şunları kaydetti:

"Bayram Ü'nün odasında geçici mezuniyet belgesi ve hangi illere atama yapılacağının listesi çıkarılmıştı. Benim gördüğüm belge Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü'ne ait geçici mezuniyet belgesiydi. Ben bu durumu kendisine sordum. Bayram Ü. de bana bu durumun yasal olduğunu, devletin böyle bir imkan tanıdığını, zaten eğitim ile ilgili kendi bölümümde dersler aldığımı, bu belgeyle başvuru yapabileceğimi söyledi."

Bunun "mucize" olduğunu söylediğini aktaran Funda Y, kendisini şöyle savundu:

“Ancak o da 'Bizim de mucizelerimiz var.’ şeklinde sözler söyledi. Daha sonra Bayram Ü. ile Seyhan Milli Eğitim Müdürlüğüne geldik. Bayram koridordayken ben içeriye girdim. Memura belgeleri verdim. Daha sonra oradan ayrıldık. Ertesi gün de internetten baktığımda Hatay ili Kırıkhan ilçesindeki okula özel eğitim öğretmeni olarak atandığımı gördüm. Yusuf İ. benden bu işler için 50 bin lira para istedi ancak buna şaşırdım. ‘Devletin bu paraya ihtiyacı mı var?’ diye söyleyince Yusuf da bana bunu atamayı yapan yukarıdaki kişilere vereceğini söyledi. Bu parayı verme imkanım yoktu. Kırıkhan'a gidip göreve başladım. Toplamda 40 bin lira Yusuf'a para verdim. 11 ay kadar çalıştım ancak daha sonra müfettiş geldi. Sahte çıkış belgesiyle göreve başlamamdan dolayı işten el çektirildim.

Ben bu işleri çaresizlikten yaptım. Uzun zamandır çalışamıyordum. Bütün ailemin yükü üzerimdeydi. Psikolojim bozulmuştu. Bu işlerin de önce olağan olduğunu düşündüm. Vicdanen de rahatsız olmuştum. Bu durumun ortaya çıkmasına da sevindim."

Diğer sanıklar da benzer şekilde savunma yaptı.

Söz hakkı alan Ziya K. ise "Ben Ayşin K'nin beyanlarını kabul etmiyorum. Kendisini ilk defa burada gördüm, kendisinden para almış değilim." dedi.

Mahkeme heyeti, Ziya K'nin tutukluluğunun devamına karar vererek eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.