Adana

Adana'ya gıda ihtisas OSB'si kuruluyor

14:53 04 Ağustos 2017
Adana'ya gıda ihtisas OSB'si kuruluyor

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Adana ve bölgesindeki gıda üretimi ve ihracatını artırmak için kente gıda ihtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kuracaklarını söyledi.

Başkan Yamanyılmaz, düzenlediği basın toplantısında, 2017 yılında su ve hayvansal mamül ihracat rakamlarının bir önceki seneye göre artış gösterdiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl komşu ülkelerde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ihracatta istenilen rakamların yakalanamadığını dile getiren Yamanyılmaz, "Ancak 2017'ye iyi başladık. Bu yılın ilk 7 ayında geçen yıla oranla ihracatta yüzde 17'lik artış yaşandı ve şu an 174 milyon dolara ulaşmış durumdayız. Bölgemizden 80 ülkeye ihracat gerçekleştirilmekte olup bu sene sonunda geçen yıla oranla yüzde 20'lik artış beklemekteyiz." dedi.

Adana'nın özellikle gıda ihracatı konusunda güzel bir potansiyele sahip olduğunu ve ASHİB olarak bunu ön plana çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Yamanyılmaz, "Bu kapsamda Sarıçam bölgesinde 2 bin 500 dönümlük bir araziye gıda ihtisas OSB'si kurmak için yaptığımız çalışmalarda sona geldik. Bu bölgemizde sadece Adana değil diğer illerden de 80'in üzerinde sanayicimize imkan sunacağız. Bölgemizde beyaz et, kırmızı et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, hububat, bakliyat, yağ, balık ve yem ürünleri yani gıdayla ilgili bütün alanlardan firmalar yer alacak. Bölgemizde ayrıca AR-GE nin gelişmesi için Teknokent kurulması için de girişimlerimiz devam ediyor." diye konuştu.

ASHİB olarak gıda ihracatının gelişmesi için her türlü çalışmayı yaptıklarını ifade eden Yamanyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birlik olarak su ürünleri ihracatının gelişmesi için de çalışmalarımız var. Karataş Yumurtalık arasında 28 bin dönümlük arazide kültür balıkçılığı için bir alan ayarlıyoruz. Türkiye'de üretilen 580 bin ton balığın 300 bini kültür balığı. Üretilen su ürünlerinin de yüzde 65'ini ihraç ediyoruz. Geçen yıl 800 milyon dolar gelir elde ettik. Bu yıl bu rakamın 900 milyonu geçmesini umuyoruz. Bu nedenle belirlediğimiz bölgede çipura, karides üretimi için gerekli makamlara başvurduk. Burada KOBİ tarzında sanayi işletmeleri oluşturup bölgemizdeki sanayicimize sunacağız. Şu an 40 firmadan talep var. Bir yıla kalmaz bölgemizi kurup 16 ay içinde ilk karidesimizi, balığımızı hem iç piyasaya hem de ihracata sunmuş olacağız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.