Adana

İçişleri Bakanı Soylu Hatay'da:

18:02 15 Eylül 2017
İçişleri Bakanı Soylu Hatay'da:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, " Bizim şu anda insansız hava aracı konusundaki kabiliyetimiz, dünyada bizle beraber ancak iki ülkede var. Bu çok önemli bir şey. Hakkari veya diğer noktalardaki meseleye çamur atmaya çalışanlar, ABD'nin çürük predatörleri bir taraftan Akçakale'ye, Şanlıurfa'ya, bir taraftan da Adana'da Ceyhan'a düştü, seslerini çıkarmadılar." dedi.

Soylu, Dörtyol ilçesinde bir otelde düzenlenen yemekte yaptığı konuşmada, bugün Adana, Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep valileri, emniyet müdürleri, jandarma komutanlarıyla Amanosların güvenliğini konuşabilmek için yerinde değerlendirme yapmak istediklerini, bu kapsamda Amanoslar üzerinde helikopterle incelemede bulunduklarını söyledi.

"Türkiye, yarına umutla bakmasın, üretmesin, insanların hayat standartlarının yükseldiği bir ülke olmasın, Türkiye kendi değerleri ve medeniyetiyle buluştuğu bir ülke olmasın" diye bir anlayışın ortaya konulmaya çalışıldığını belirten Soylu şöyle devam etti:

"Özellikle, Türkiye gelişmeye adım attığı süreç içerisinde Türkiye'yi sıkıştırma ve Türkiye'yi bu tablonun içerisinde zafiyete düşürmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Sonucu söyleyelim, Gezi olaylarını yaptılar, ondan önce 27 Nisan e-bildirisini verdiler. Gezi olaylarından sonra 17-25 Aralık darbesini gerçekleştirdiler. Yetmedi, 6-7 Ekim olayları, yetmedi ardından da bütün milletimizin kendi hürriyetine ve özgürlüğüne sahip çıktığı, milletin ortaya koyduğu istikametten sımsıkı sarıldığı bir anlayışı 15 Temmuz'da Türkiye'ye hakim bir noktaya getirmeye çalıştılar, hiçbirini beceremediler. Amaç şu; ya Türkiye'yi yavaşlatırız, ya istikametinden ayırırız, ya Türkiye'yi ele geçiririz. Üç şıklı bir arayış içerisindeler. Birincisini beceremezse ikinci, onu beceremezse üçüncüsü. Bize fırsat olur, uzun vadeli bir süreç içerisinde bu üç seçenekten birini en nihayetinde sağlarız anlayışı içerisindeler."

Soylu, Türkiye'nin büyüme oranı ve ihracat rakamlarına değinerek "Türkiye özellikle savunma sanayisinde çok önemli adımlar attı. Bununla birlikte dolar, avro, döviz oyunları oynamaya çalıştılar. Türkiye bu istikrarından bir an olsun taviz vermedi. Mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül, 5 ay, Türkiye'de turizm sezonunun tam anlamıyla yönetilebileceği 5 ay hep beraber gördük ki Akdeniz'den Ege bandına kadar, bir taraftan Mardin, Diyarbakır, Van bu hatta kadar, Van'da şu an her yer dolu İranlı turistler. Mardin, yüzde 80-90'lık otel doluluğu var, Diyarbakır yine aynı şekilde. Türkiye turizmde, Türkiye'yi bir güvensizlik çarkının içerisine sokmak istemelerine rağmen Türkiye cazibesini ortaya koyduğu adımlarla bütünleştirebilme anlayışına sahip. Turizmde yükselme var. Onlar bir taraftan uğraşıyorlar ama Türkiye yoluna, istikametine aynı anlayış ve kararlılıkla devam ediyor." ifadesini kullandı.

- "İHA kabiliyetimiz, dünyada bizle beraber ancak iki ülkede var"

Şu anda Türkiye'nin terörle mücadeledeki en önemli kabiliyetlerinden birinin insansız hava araçları olduğuna dikkati çeken Soylu, şunları kaydetti:

"Bundan bir yıl önce İçişleri Bakanlığının bu kadar insansız hava aracı yoktu, polisimizin biraz vardı, biraz jandarmamıza takviye ettik, silahlı insansız hava aracı, insanlı keşif uçağı, bütün bunları hep birlikte kullanabilme kabiliyetine sahip olduk. Geçen yıl bu tarihlerde ayda 100 saat havada kalabilme kabiliyetimiz yoktu, şu anda 2 bin 600 saat. Bu büyük bir kabiliyettir. Bu kabiliyeti kendi oluşturduğumuz bir anlayışla gerçekleştirdik. Sadece o kadar değil, sınır duvarlarımızı yapıyoruz, onların elektronik denetlenmesi söz konusu olacak. Yine Türk Silahlı Kuvvetleri sınırların üzerinde o İHA'larla yine aynı gözlemi, keşfi ve istihbaratı alacaklar. Bütün bunların hepsi, kabiliyetimizi artırmaktadır. Eğer biz İsrail'den Heron ile ABD'den zamanında talep ettiklerimizle, onları bekleyerek, bizim kabiliyetlerimizi bir şekilde kuvvetlendirin diyerek biz onları beklemiş olsaydık şu anda yaya kalmış durumdaydık. Bizim mühendislerimiz, iş adamlarımız, üreticilerimiz savunma milli sanayimizin yerlileşmesi açısından baktılar, bu noktaya geldi. Bizim şu anda insansız hava aracı konusundaki kabiliyetimiz, dünyada bizle beraber ancak iki ülkede var. Bu çok önemli bir şey. Hakkari veya diğer noktalardaki meseleye çamur atmaya çalışanlar, ABD'nin çürük predatörleri bir taraftan Akçakale'ye, Şanlıurfa'ya, bir taraftan da Adana'da Ceyhan'a düştü, seslerini çıkarmadılar. Hamleleri şudur, Türkiye kendi kendine yeten bir ülke olmasın, üretmesin, çünkü insansız hava aracı üretmek yüksek teknoloji üretmek demek. İki, terörle mücadeleyi bu kadar kesin ve kararlı yapmasın."

- "Bingöl'de 6-7 terörist haklandı"

Soylu, İHA olunca terör örgütlerinin mensuplarının dağ dağ gezemediğine işaret ederek "Bizim evlatlarımız Bingöl'de Karacehennem bölgesinde 6-7 teröristi daha hakladılar, daha yeni, haberiniz olsun. Nasıl gördük, insansız hava aracıyla gördük. İHA ile gördük, ya silahlı insanlı hava aracı ya Hava Kuvvetleri marifetiyle etkisiz hale getiriyoruz. Şırnak'ta aynı şekilde 2 terörist daha bugün etkisiz hale getirildi. Nasıl alıyoruz keşif, gözetleme ve istihbari kabiliyetimizin artmasıyla bunu sağlıyoruz." ifadesini kullandı.

Terör örgütleriyle verilen mücadeleyi anlatan Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz, PKK, DEAŞ, FETÖ ile uğraşacağız, diğer terör örgütleriyle uğraşacağız, onlar üretecekler, zenginleşecekler, Türkiye'ye kendi ürettiklerinin pazarı haline getirecekler ve biz de teslim olacağız. Bu sözlerin söylenmesini kim talep ediyor, onların buradaki uzantıları. Bizatihi Kılıçdaroğlu, çok net söylüyorum. Bizatihi böyle söylüyor diye değil, oluşturduğu politikayla bunu yapmaya çalışıyor. Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, iki gün önce iki beyanat veriyor. '2019 yılında bizim HDP ile işbirliği yapmamız lazım' diyor. Peki HDP ile işbirliği yapmak için biraz HDP'yi temizlemek lazım değil mi, PKK terör örgütünün sözde siyasi temsilciliğinden onu alıp onu temizlemek lazım. Onun için hemen bir başka arkadaşı devreye giriyor. 38 kişiyi öldürdüler yılbaşından bu yana. Kim bunlar? Öğretmenler, siyaset arkadaşımız, işçiler, kim bu siviller, elektrik direğinin tamiri yapmaya giden işçiler. CHP şu anda şuna soyundu, bu işçilerin katili olan PKK ile HDP arasındaki ilişkinin kendisine 2019 tarihinde zarar vereceğini, HDP ile ilişkiye girdiğinde bu sivil katliamların kendisine sorulabileceğini bildiği için karşı taarruza, saldırıya geçiyor. Bu kadar açık. Buradaki tezgah açık ve nettir. Türkiye, terörle mücadele etmesin, kırılgan olsun, ekonomisi, istikrarı, huzuru kırılgan olsun. Biz istediğimiz zaman onu etnik köken üzerinden karıştıralım, mezhep üzerinden, değerler üzerinden, fay hatları üzerinden karıştıralım, istediğimiz zaman Türkiye'yi diz çökertebilme kabiliyetine sahip olalım, tezgah bu."

Terörle mücadele ettikçe ülkenin ekonomik gücünün de arttığını işaret eden Soylu, "Ülkemizi huzur, güven, kardeşlik, birlik, beraberlik ve demokrasi anlayışı içerisinde, hukukun üstünlüğü anlayışı içerisinde getirdikçe Allahımıza şükürler olsun uluslararası doğrudan yatırımcı da geliyor, kendi yatırımcımızın yatırım yapma iştahı da artıyor ve istikrarımızı daha iyi bir noktaya taşıyabilme kabiliyetini hep birlikte ortaya koyuyoruz." dedi.

- " Sana kim inanır, kim itibar eder?"

Soylu, insansız hava araçlarıyla ve insanlı keşif araçlarıyla birlikte toplam 276 teröristin etkisiz hale getirildiğinin altını çizerek "Bunların bir faydası daha var onu size söyleyeyim, çok takdir edeceğiniz bir fayda. İnsanlı, insansız hava araçları ve silahlı insansız hava araçlarıyla yapmış olduğumuz hiç bir operasyonda, şehidimiz ve yaralımız olmadı Allah'a şükür, bu büyük bir avantaj ve üstünlüktür. Bugün, teröristin zayiat vermesinden endişe edenler, Kılıçdaroğlu öyle diyor ya 'silahlı terörist, silahsız terörist' bir yeni kavram daha duyduk. 4 yılda terörü bitirecek, doğru bir koluna FETÖ'yü takmışsın, bir koluna PKK'yı takmışsın, sırtına DHKP-C'yi almışsın arkana, öyle mi? Bunlarla beraber terörü bitirme konusunda bir iddiayı ortaya koymaya çalışıyorsun. Sana kim inanır, kim itibar eder ve kim bu konularla ilgili samimiyetine ve bu konuda ortaya atacağın adımlara itibar eder? Bu kadar açık ve nettir." değerlendirmesinde bulundu.

- Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte 2019'da yepyeni bir anlayışı ortaya koyacaklarını anlatan Soylu,şunları kaydetti:

"Karar verme mekanizmalarımızın daha rasyonelleştiği, demokrasinin milletle beraber geleceğe doğru adım attığı, aynı zamanda bürokratik oligarşinin belinin tam anlamıyla beraber kırıldığı, harekat kabiliyetimizin hızlandığı, istikrarın kendisini bulduğu yepyeni bir sistem. Hepimize sorumluluk düşüyor, 2019'a kadar doludizgin bu sistemin hazırlığını yapmalıyız ve bu sistemle ilgili 2019'da adım attığımız andan itibaren Türkiye, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerini yakalayabilme kabiliyetine sahip olabilecektir. Dertleri budur, başka dertleri olmadığını lütfen böyle düşünün, dertleri bu, Türkiye nasıl kendi kendine karar verebilme yeteneğine sahip, bir hasta adamdan bir özgür, kendi kendine karar verebilme yeteneğine sahip bir ülke ve bu dinamik nasıl ortaya çıktı diye endişe içerisindeler. Onun için çok önemli iki yılı birlikte geçiriyoruz. Ülkemiz için, Cumhuriyetimiz için, milletimiz, geleceğimiz ve medeniyetimiz için, tarihi öneme sahip iki yıla doğru gidiyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.