Adana

Çukurova Üniversitesi'nde akademik yıl açılışı

12:34 05 Ekim 2017
Çukurova Üniversitesi'nde akademik yıl açılışı

Çukurova Üniversitesi 2017-2018 akademik yılı düzenlenen törenle açıldı.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Mithat Özsan Amfisi'nde düzenlenen akademik yılın açılışında yaptığı konuşmada, yeni akademik yılın hayırlı olması temennisinde bulundu.

Üniversitelerin tüm dünyada bilimin üretildiği ve paylaşıldığı merkezler olduğunu ifade eden Demirtaş, şunları söyledi:

"Beşeri sermayeyi işleyen, ülkenin yarınlarını hazırlayan müesseselerdir. Aynı zamanda, ülke ve toplumların yolunu, aklın ve bilimin ışığında aydınlatan müstesna kurumlardır. Üniversiteler, şehrin sosyal ve kültürel hayatının, ekonomisinin can damarlarından biridir. Günümüz dünyasında bilgiye erişimde sınırlar kalkmıştır. Artık insanlar birbirine bir kalvye kadar uzaklıktadır. Mesafenin bu kadar kısalması, özellikle teknolojik anlamda yaşanan baş döndürücü hız, üniversitelerin misyonunu da arttırmaktadır."

Demirtaş, bir üniversitenin başarısının sadece akademik başarıyla ölçülemeyeceğini, üniversitelerin toplumun karmaşık sorunlarını bilimsel ortamda araştıran ve tartışan merkezler olduğunu kaydetti.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar da üniversitelerinin ülkenin yer aldığı zorlu coğrafyada Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü ve gururlu duruşunu destekleyecek nitelikte işgücünü üretme, bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkğ sunma sorumluluğunun bilincinde olarak, sürekli gelişimi ve dinamizmi kendisine misyon edindiğini beirtti.

Üniversitelirinin, YÖK'ün üniversitelere misyon farklılaşması ve ihtisaslaşm kapsamında yürüttüğü "Araştırma Üniversiteleri" projesine başvuru yaptığını hatırlatan Kibar, bununla ilgili değerlendirme sürecinin tamamlandığını ve 10 asıl ve 5 aday üniversitenin isimlerinin ilan edildiğini, Çukurova Üniversitesi'nin aday listede yer aldığını söyledi.

Objektif kriter çerçevesinde yapılan seçimde, devlet üniversiteleri arasında ilk 15'e girmelerinin önemli bir başarı olduğunu ifade eden Kibar, bu sonucun ilk fırsatta 10 Araştırma Üniversitesi arasına girebilmeleri için kendilerine daha çok çalışma sorumluluğu getirdiğini kaydetti.

- Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü

Çukurova Üniversitesi'nin 44 yılda 164 bine ulaşan mezunu, bugün için 2 bin 300'ü bulan akademik kadrosu ve 3 binden fazla idari personeliyle çağdaş Türkiye'nin gelişim sürecine önemli katkılarda bulunduğunu vurgulayan Kibar, şöyle devam etti:

"Üniversitemiz, pek çok başka üniversitenin kuruluşuna ve gelişim sürecine katkıda bulunarak ülkemizin dört bir tarafında yeni bilim yuvalarının ışığı ve yol göstericisi olma onurunu yaşamaktadır. Üniversitemizde 17 fakülte, 4 yüksekokul ve bir devlet konservatuarında toplam 77 lisans programı 12 meslek yüksekokulumuzda ise 94 ön lisans programı bulunmaktadır. Bölgemizin ve ülkemizin önemli bir sorunu olan bağımlılık ve adli olaylarla ilgili araştırma yapmak ve lisansüstü eğitim vermek üzere bu yıl 'Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü'nü kurduk. Bununla 4'e çıkan enstitülerim bünyesinde ise 73 yüksek lisans ve 64 doktora programımız sürdürülmektedir. Bu eğitim öğretim yılında 14 bin 636'sı ön lisans, 33 bin 853'ü lisans ve 7 bin 746'sı ise lisansüstü olmak üzere toplam 56 bin 235 kayıtlı öğrenciyle başlıyoruz. Gururla belirtmeliyim ki lisansüstü öğrenci oranımız ilk kez yüzde 15'ler beviyesine yaklaşmıştır. Öğrencilerimizin 2 bin 53'ü 99 farklı ülkeden gelerek aramıza katılan uluslararası öğrenci olup bunların oranı da yüzde 3,6'dır."

Konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından müzik dinletisi sunuldu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.