Adana

Çukurova'nın çiçekleri tasarımlara ilham kaynağı oldu

11:31 09 Aralık 2017
Çukurova'nın çiçekleri tasarımlara ilham kaynağı oldu

İSMİHAN ÖZGÜVEN - Türk ve İslam kültürünün geleneksel sanatlarını yaşatmak amacıyla faaliyet gösteren Adana Olgunlaşma Enstitüsünde, "Çukurova'nın Nadide Çiçekleri ve Kültür Hazineleri" temasıyla çiçek figürlerinin işlendiği kıyafetlerin yanı sıra broş, tablo, yaka iğnesi gibi farklı tasarımların yer aldığı koleksiyon oluşturuldu.

Çukurova'nın kültürü ve nadide çiçeklerini atölyelerde geleneksel el sanatlarıyla buluşturan Enstitü, bölgeye özgü çiçeklerden ilham alarak "Lokman Hekim", "Puduhepa", "Konak Kuşu", "Adana Hatırası", "Cümbüş", "Günde Güzel" ismini verdikleri kıyafetlerle, broş, tablo, yaka iğnesi gibi çok farklı parçaların yer aldığı koleksiyon hazırladı.

Enstitünün yanı sıra çeşitli etkinlikler kapsamında kent dışındaki organizasyonlarda sergilenen koleksiyon ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Meral Altınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1972'de faaliyete geçen ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim veren kurumlarındaki atölyelerinde 7 farklı alanda çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını yaşatmak, korumak, gün ışığına çıkarıp modernize ederek gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını anlatan Altınkaya, enstitü olarak her yıl bir tema belirleyerek, araştırmadan tasarım ve uygulamaya kadar yoğun bir süreç geçirdiklerini dile getirdi.

Altınkaya, Osmanlı ve Selçuklu temalı ürünler üzerinde çalıştıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Atölyelerimizde ahşap oyma, kuyumculuk, sanat tasarım, el sanatları, nakış, giyim atölyelerinde tablo, broş, yaka iğnesi ve elbise tarzında çalışmalar gerçekleştirip bunları defile ve sergilerle yurt içi ve dışında tanıtıyoruz. Her yıl bir tema belirleyerek bunun üzerinde çalışıyoruz. Osmanlı ve Selçuklu temasından yönümüzü biraz Çukurova'ya çevirdik. 'Çukurova'nın Nadide Çiçekleri ve Kültür Hazineleri' koleksiyonuyla buna ilk adımı attık. Çalışmada bu bölgede yetişen nadide çiçeklerle buraya has kültür hazinelerini buluşturarak geleneksel el sanatlarımızda bunu anlatmaya çalıştık."

Çalışmayla nadide çiçeklerle kültür hazinelerine dikkati çekmek istediklerini belirten Altınkaya, bu anlamda bir farkındalık yaratmayı amaçladıklarını, sergilenen koleksiyonlarının büyük beğeni topladığını ifade etti.

- Yeni tema: "Topraktan Gelenler, Harman"

Enstitülerindeki yeni temalarını "Topraktan Gelenler, Harman" olarak belirlediklerini vurgulayan Altınkaya, bu kapsamda bitkilerden elde edilen kök boyalarla dokunan Karaisalı, Saimbeyli ve Karatepe kilimleri üzerindeki motifler ve pamuğa yoğunlaştıklarını kaydetti.

Yeni temalarıyla ilgili yaptıkları araştırmalarla her kilimin üzerinde yer alan motifin bir anlamının olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Altınkaya, "Duygu ve düşüncelerini sözle ifade edemeyen Anadolu kadını bunu motiflerle, yapmış olduğu ürünlere dökmüş. Araştırma ve tasarım birimimiz yeni konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Anadolu kadını duygu ve düşüncelerini kilimlere o kadar güzel ifade ediyor ki. Şu an atölyelerimizde yeni temayla ilgili yoğun bir hazırlık içerisindeyiz. Mayıs ayında bunu paylaşacağız ve ortaya çok güzel bir çalışma ortaya çıkacak." diye konuştu.

Altınkaya, çalışmalarını yurt içi ve dışında sergi ve defilelerle tanıtıp, Türk kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için ellerinden geleni yapmaya çabaladıklarını sözlerine ekledi.


YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.