Adana

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik Adana'da

16:53 26 Ocak 2018
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik Adana'da

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, "Bir kere daha bu millet ve Mehmetçik göstermiştir ki eğer topraklarımıza, ülkemize herhangi bir yerden taciz olursa, herhangi bir yerden saldırı olursa şartlar ne olursa olsun ve dünya ne derse desin bu ülkeyi savunmakta tereddüt etmeyecek bir iradeye, bir imana ve bir kararlılığa sahibiz." dedi.

Çelik, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından bir otelde düzenlenen Devlet Övünç Madalyası ve Beratlarının Tevcihi Töreni'nde yaptığı konuşmada, devlet ve millet adına şehitlere şükranlarını sunmak üzere çok anlamlı bir törende bir arada olduklarını belirtti.

Türk milletinin şehitliğin ve gaziliğin kıymetini yeryüzünde en anlamı şekilde yaşayan bir tarihe sahip olduğunu anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Biz bu toprakları vatan kıldığımız günden beri kimsenin toprağında gözümüz olmadı ama kimsenin de vatanımıza göz dikmesine müsaade etmedik. 'Yurtta sulh cihanda sulh' dedik, bu prensiple kendi coğrafyamızda barış istediğimiz gibi başka coğrafyalarda da barış istedik. Bazen sabrımız, bazen belli meseleler karşısındaki tahammülümüz yanlış anlaşıldı. Sabrımızı zaaf zannedenler oldu. Defalarca söyledik, 'Hiç kimsenin toprağında gözümüz yok fakat kimsenin de toprağımıza musallat olmasına müsaade etmeyiz.' dedik. Bu ister içeride hain darbe girişimiyle ortaya konulduğu gibi olsun, ister topraklarımızın dışında yapılan tacizler olsun, ister terör saldırıları olsun ama kararlılığımız bir kere ortaya çıktıktan sonra da hiçbir şekilde önümüzde hiçbir engel tanımadık, hiçbir şeyden korkmadık ve çekinmedik. Bu ülkeyi koruma kararlılığımız, bu vatanı koruma kararlılığımız konusunda kimsenin bir tereddüdü olmasın."

Çelik, Çanakkale Savaşı'na başına yakılmış kınayla katılıp şehit olan Yozgatlı Hasan'ın Türk milletinin şehitliğe verdiği önemi gösterdiğine işaret ederek, şehitler sayesinde bu topraklarda onurlu bir hayat yaşadıklarını vurguladı.

- "Yürekleri korkusuzdur, kılıçları keskindir"

Törene katılan şehit anne ve babalarının öz evlatları olan kahraman Mehmetçik'in Afrin'de ülkeye yönelik terör saldırılarına karşı memleketi korumak için kahramanca mücadele verdiğini aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Onlara buradan dualarımızı gönderiyoruz. Eminiz ki yürekleri korkusuzdur, kılıçları keskindir. Allah Mehmetçik'i korusun, seferden başarıyla dönmelerini nasip etsin. Bir kere daha bu millet ve Mehmetçik göstermiştir ki eğer topraklarımıza, ülkemize herhangi bir yerden taciz olursa, herhangi bir yerden saldırı olursa şartlar ne olursa olsun ve dünya ne derse desin bu ülkeyi savunmakta tereddüt etmeyecek bir iradeye, bir imana ve bir kararlılığa sahibiz."

Çelik, kendilerine harekatla ilgili endişelerini iletenlerin olduğunu hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Topraklarımızın ötesinde masum insanlar yerleşmemiştir. Afrin'de ve diğer yerlerde terör örgütleri vardır. Bu terör örgütleri defalarca sınırlarımıza taciz atışı yapmamaları, ülkemize karşı bir tehdit oluşturmamaları için uyarılmıştır. Bu terör örgütlerine silah verenler de uyarılmıştır; 'Yaptığınız bu iş birliği bize tehdit olarak dönmektedir, taciz olarak dönmektedir, millet ve devlet olarak buna tahammül etmeyeceğiz, uyarıyoruz bunları durdurun.' diye. Aylar süren bu uyarıları zaaf zannettiler ve en sonunda bir gün karar verildi. Bu kararın neticesinde korkusuz, tereddütsüz ve kararlı şekilde Mehmetçik Afrin'deki terör unsurlarına müdahale etti."

- "Masuma karşı yaptığımız bir harekat değildir"

Kimsenin toprağında gözleri olmadığını yineleyen Çelik, şöyle devam etti:

"Hiçbir masuma karşı yaptığımız bir harekat değildir. Tamamen terör örgütlerine karşı yaptığımız bir harekattır ve harekatın adı son derece doğru bir biçimde zeytin dalı olarak kurulmuştur. Suriye'deki kardeş halklara Türkmen, Kürt, Arap bütün mazlum halklara zeytin dalı uzatan bir harekattır. Oradaki halkların hepsi bizim kardeşimizdir. PKK, YPG, SDG, DEAŞ gibi terör unsurlarının o bölge halklarına yaptığı zulmü görmeyenler, o zulüm karşısında endişelerini, eleştirilerini ifade etmeyenler bugün uluslararası hukuka uygun olarak ve her türlü insani durumu gözeterek, sivil kayıpları önlemek amacıyla her türlü hassasiyeti gözeterek tamamen terör unsurlarını hedef alan bu hareketimiz karşısında eleştiriler yükseltiyorlar.

Şunu unutmayınız, iş birliği yapmak isteyenlere bilgi veriyoruz ama Türkiye'nin terör kayıplarını anlayamayan, Türkiye'nin güvenlik kaygılarına destek vermeyen ve Türkiye'nin kendi sınırlarını, kendi hukukunu korumak için yaptığı bu müdahaleyi herhangi bir şekilde desteklemeyip bunun karşısında yer alanların sözlerinin bizim için kıymetiharbiyesi yoktur. Ülkemiz söz konusu olduğunda, milletimizin hukuku söz konusu olduğunda son derece açık ve şeffaf şekilde kararlılığımızı ortaya koyuyoruz, bundan sonra da koymaya devam edeceğiz."

Konuşmaların ardından Çelik ve katılımcılar 52 şehit ve gazi yakınına Devlet Övünç Madalyası ve Beratlarını verdi.

Tören sırasında zaman zaman duygusal anlar yaşandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.