Adana

"Bağımsız" Bosna Hersek 26 yaşında

16:41 01 Mart 2018
"Bağımsız" Bosna Hersek 26 yaşında

Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kasım Gül, Eski Yugoslavya'nın bölünmesinin ardından 29 Şubat-1 Mart 1992'de düzenlenen referandumla bağımsızlığına kavuşan Bosna Hersek'te bağımsızlığın ağır bedellerini hiçbir zaman unutmayacaklarını bildirdi.

Gül, Bosna Hersek’in bağımsızlığının 26. yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Yugoslavya'yı oluşturan 6 federal cumhuriyetten biri olan Bosna-Hersek'in 1991 yılında Slovenya'nın, ardından Hırvatistan'ın bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte ya '"Büyük Sırbistan''ın bir parçası ya da ağır bir bedel ödeyeceği bağımsız bir devlet olma yolunda karar vereceğini, merhum "Bilge Kral" Aliya İzzetbegoviç ve arkadaşlarının önderliğinde bir araya gelen Bosnalıların onurlu bir gelecek konusunda referandum kararı aldığını belirtti.

Ülkede yaşayan nüfusun yüzde 64'ünün desteklediği referandumla bağımsızlığa "evet" diyen Bosna-Hersek halkına karşı Sırpların cevabının saldırı ve savunmasız sivillere karşı katliamlar işlemek olduğunu ifade eden Gül, "Avrupa'nın o dönem en büyük 4'üncü ordusu olan ve tamamına yakını Sırplardan oluşan Yugoslav birlikleri, Bosna-Hersek'in kentlerini kuşatma altına alarak, sivil halka karşı saldırı başlattı. Yugoslav birliklerinin silahlandırdığı Bosnalı Sırplar da ülkede etnik temizliğe başladı, kurulan toplama kamplarında Boşnaklara yönelik işkence ve katliamlara, kadınlara yönelik de sistematik tecavüzlere giriştiler. "

Gül, uluslararası toplumun gözleri önünde tam 3,5 yıl yaşanan ve Srebrenitsa'da işlenen ''soykırım''la devam eden Bosna'daki savaşın 1995'te imzalanan Dayton Barış Antlaşmasıyla sona erdiğini belirtti.

Gül, "Bosna-Hersek'te, bağımsızlığın ağır bedeli olarak 50 bini kadın 16 bini çocuk olmak üzere Boşnaklardan 254 bin kişi katledildi, 50 bine yakın kadın tecavüze uğradı, 2 milyon kişi mülteci durumuna düştü. Savaş öncesi Boşnak nüfusun çoğunlukta yaşadığı ülkenin doğusundaki Srebrenitsa, Foça, Zvornik, Bratunac, Vişegrad gibi kentlerde ise yaşanan etnik temizlikten dolayı Müslüman nüfus nerdeyse hiç kalmadı. Bosna-Hersek’ te bağımsızlığın ağır bedellerini hiçbir zaman unutmayacağız. Bu duygularla 26 Bağımsızlık Gününü kutluyoruz.’’ ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.