Mısır'da geçici cumhurbaşkanından ilk icraat

Mısır ordusunun, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevinden almasının ardından yerine geçen Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, hükümet kurma çalışmalarına başladı.

Mısır'da geçici cumhurbaşkanından ilk icraat
Mısır'da geçici cumhurbaşkanından ilk icraat
GİRİŞ 04.07.2013 21:01 GÜNCELLEME 04.07.2013 21:01

Mansur bugün hem Anayasa Mahkemesi Başkanı hem de geçiş dönemi Cumhurbaşkanı olarak yemin etti. Mansur'un, kurulacak teknokrat hükümeti için ilk olarak eski Başbakan Kemal el-Cenzuri ile görüştüğü öğrenildi.

Hükümet kurma çalışmalarının devam ettiği sırada yargı makamlarınca, Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri hakkında "yargıya hakaret" suçundan kanuni işlem başlatıldı.

Bu arada Mısır medyasında, geçiş dönemi teknokrat hükümetinin kurulması için Muhammed el-Baradey'e de teklif götürüldüğü ileri sürüldü

Mısır Başsavcılığı, Mursi ile İhvan ve El-Vasat Partisi yöneticilerinden 8 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirirken, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Saad el-Katatni ve İhvan Genel Mürşid Yardımcısı Reşad Beyyumi gözaltına alındı. Güvenlik kaynakları İhvan liderlerinden 20 kişinin tutuklandığını 500 kişinin de arananlar listesinde olduğunu açıkladı.

Mısır meydanlarında son durum

Bu arada Mursi'yi destekleyenlerin meydanlardaki bekleyişi sürüyor. İhvan liderleri yaptıkları açıklamalarla şiddete karşı olduklarını ve ordunun yönetime el koymasına barışçıl yollarla karşı çıkacaklarını ifade ediyor.

Mursi taraftarlarının toplandığı Rabiatu'l Adeviye Meydanı'nda halka seslenen İhvan'ın Rehberlik Bürosu üyesi Abdurrahman el-Ber, "Ordunun gerçekleştirdiği darbe karşısında her türlü barışçıl yola başvuracağız" diyerek herkesi şiddete karşı durmaya ve yarın düzenlenecek "milyonluk gösteri"ye katılmaya çağırdı.

Akşam saatleri itibariyle Mursi taraftarlarının toplandığı meydanlarda Kahire Üniversitesi civarı ve ile üniversite yakınlarındaki Nahda Meydanı'nda yaşanan ufak çaplı çatışmalar dışında ciddi bir olay yaşanmazken İskenderiye, Eş-Şarkiye ve Beni Süveyf gibi illerde Mursi'yi destekleyenler barışçıl gösterilerini sürdürüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü