Tanzanya ve Ruanda arasında gerginlik

Tanzanya ve Ruanda liderleri arasındaki ağız kavgası, Afrika'nın kaynak zengini olan Büyük Göller Bölgesi'nde tansiyonu artırdı.

Tanzanya ve Ruanda arasında gerginlik
Tanzanya ve Ruanda arasında gerginlik
GİRİŞ 28.08.2013 14:34 GÜNCELLEME 28.08.2013 14:34

Tanzanya lideri Jakaya Kikwete'nin, ülkesine yüksek sayıda sığınmacı akınına neden olan Demoktatik (Dr) Kongo'daki çatışmalardan Ruanda lideri Paul Kagame'yi sorumlu tutması, Doğu Afrika Topluluğu'nu (EAC) harekete geçirdi.

Büyük Göller'deki gerginlik, en son Kikwete'nin Mayıs ayında Afrika Birliği zirvesinde, Kagame, Kongo lideri Joseph Kabila ve Uganda lideri Yoweri Museveni'yi isyancılarla konuştukları için eleştirmesi ile iyice açığa çıkmıştı. Kikwete, eski bir gerilla kumandanı olan Kagame'den, Dr Kongo'da mücadele eden Ruanda Demokratik Kurtuluş Güçleri (FDLR) ile müzakerelere başlamasını istemişti.

Tanzanya ve Ruanda arasında başgösteren restleşmeler üzerine açıklama yapan EAC Genel Sekreteri Richard Sezibera, iki ülke arasındaki gerginliğin bölgesel barışı tehdit edeceğini belirterek taraflara sağduyu çağrısı yaptı. Öte yandan bazı iddialara göre Tanzanya'nın restine karşılık Ruanda ve Uganda, Darüsselam Limanı'nı kullanmama hesapları yapıyor.

Ruanda'da 1994'te yaklaşık 800 bin Tutsi'yi katlettikten sonra yönetimin değişmesi ile ülke dışına kaçan Hutu militanları halen Büyük Göller Bölgesi'nde çok etkili.

Ruanda, 1994'te 800 bin Tutsi'nin ölümünden sorumlu olan Hutulara karşı Kuzey Kivu'da faaliyet gösteren M23 isyancılarını desteklediği için, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi mandası altında, Tanzanya'nın Kongo ile bölgede operasyon düzenlemesine karşı çıkıyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı