El Şebab'ın silahını bir Türk saklamış!

El Kaide'nin Somali kolunun Kenya'da alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda bir Türk'ün kilit rol oynadığı ortaya çıktı. Saldırganların silahlarını Türk'ün kiraladığı dükkana sakladığı belirtiliyor.

El Şebab'ın silahını bir Türk saklamış!
El Şebab'ın silahını bir Türk saklamış!
GİRİŞ 21.10.2013 02:47 GÜNCELLEME 21.10.2013 09:16

Kenya'nın başkenti Nairobi'de El Kaide'nin Somali'deki kolu El Şebab'ın 70 kişiyi öldürdüğü alışveriş merkezi saldırısı ile ilgili olarak bir Türk şüpheli aranıyor. Saldırı ile ilgili soruşturmayı yürüten yetkililer, Kenya'nın Standard Media gazetesine yaptıkları açıklamada saldırıdan bir gün önce ülkeden ayrılan Türk'ün, 21 Eylül'de gerçekleşen alışveriş merkezi baskınında kilit rol oynadığını belirtti.

KURŞUN GEÇİRMEZ CAM

Gazeteye konuşan yetkililere göre, adı açıklanmayan Türk bir yıl önce saldırının düzenlendiği Westgate Alışveriş Merkezi'nin giriş katında bir dükkan kiraladı. Ancak yaklaşık altı ay öncesine kadar dükkan boş durdu.

Altı ay önce ise cep telefonları satmaya başladı. Türk şüpheli, restorasyon çalışmaları kapsamında dükkana kurşun geçirmez camlar taktırdı. Yetkililer, saldırıda kullanılan silahların, stratejik bir noktada bulunan dükkanda saklandığını söyledi. Daha önce yapılan açıklamalarda militanların alışveriş merkezine silah sokamayacağı için içeride bir dükkanın kiralanmış olabileceği belirtilmişti.

Türk şüpheli, saldırıdan bir gün önce, Somalili militanlara apartman dairesi kiraladığından şüphelenilen Hindistanlı bir kişi ile birlikte ülkeden ayrıldı. Ancak yetkililer, Türk ve Hindistanlının hangi ülkeye gittiklerine dair bilgi vermedi. Soruşturmayı yürüten dedektifler, Türk'e ait beyaz renkte BMW marka bir otomobili de arıyor. Militanların kentte bu otomobili kullanarak dolaştığı düşünülüyor.

SIĞINMACI ROLÜNDE GİRDİLER

Gazeteye göre, Türk zanlının dükkanında kullandığı kurşun geçirmez camların yasadışı bir şekilde ülkeye sokulmasını sağlayan bir gümrük yetkilisi de gözaltına alındı. Kenya Gümrük Kurumu'nda çalıştığı belirtilen yetkilinin kurşun geçirmez camın başka bir malzeme adıyla ülkeye girişine onay verdiği belirtildi.

Soruşturma kapsamında ayrıca, Somalili militanların ülkeye sığınmacı rolünde girdiği tespit edildi. Militanlar, saldırıdan yaklaşık altı ay önce sınırdaki Dadaab mülteci kampına girdikten kısa bir süre sonra ayrılarak Hindistan vatandaşının kiraladığı eve yerleştiler.

Kenya'da 21 Eylül'de gerçekleşen saldırıda aralarında Türk kökenli Hollanda vatandaşı Elif Yavuz'un da bulunduğu 70 kişi öldürülmüştü.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bediüzzaman’ın yakın akrabası ve Nur Cemaati'nin önemli isminden ‘seçim’ açıklaması!
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"