Güney Sudan'da iç savaş korkusu

Güney Sudan'da hükumet güçleri ile muhalif gruplar arasındaki çatışmaların artması üzerine, ülke genelinde çok sayıda sivil, BM'nin kontrolü altındaki kamplara sığınmaya çalışıyor.

Güney Sudan'da iç savaş korkusu
Güney Sudan'da iç savaş korkusu
GİRİŞ 06.01.2014 12:59 GÜNCELLEME 06.01.2014 12:59

Güney Sudan'da hükumet güçleri ile eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'a bağlı muhalif gruplar arasındaki çatışmaların artması üzerine, ülke genelinde çok sayıda sivil, Birleşmiş Milletler'in (BM) kontrolü altındaki kamplara sığınmaya çalışıyor.

Başkent Cuba'da bulunan 2 ayrı BM kampına gelen binlerce sivil, kampın kapasitesinin dolduğu gerekçesiyle dışarda bekletiliyor.

Kamplara sığınan halkın çoğunluğunu Machar'ın da üyesi olduğu Nuer kabilesi mensuplarının oluşturduğu belirtildi.

Nuer kabilesinden Maria David, "Çatışmalardan kaçarak kampa ulaştığını, 3 gündür içeri girmek için mücadele ettiğini" söyledi.

BM kontrolündeki kampların önünde bekleyen binlerce kişi, temel insani ihtiyaçlarını buradan karşıladıklarını, kampların çevresinin daha güvenli olduğunu belirterek içeriye kabul edilinceye kadar buradan ayrılmak istemediklerini söyledi.

BM yetkilileri ise kampların kapasitesinin dolduğunu yeni sığınmacılar için yer açmaya çalıştıklarını ifade ediyor.

BM kampı yakınlarındaki mahalleye saldırı

Güney Sudan'da ordu birliklerinin başkent Cuba'da, BM kampı yakınlarındaki eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın da üyesi olduğu Nuer kabilesine ait mahalleye saldırı düzenlediği bildirildi.

AA muhabirine konuşan kamp sakinlerinden gazeteci Kim Gai, "Ordu birliklerinin kampın girişindeki bölgeye düzenlediği saldırıda 5 kişi yaralandı. Askerler kampa girmek isteyen Nuer kabilesi mensuplarına ateş açtı. Halk da askerlere karşılık verdi" dedi.

Bölgede çatışmalar sürerken, başkent Cuba genelinde güvenlik alarmı verildiği, birçok stratejik noktaya asker sevkiyatı yapıldığı belirtiliyor.

"Ülkede Medya savaşı başlatıldı"

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in basın danışmanı Ateny Wek Ateng, isyancı gruplar tarafından ülkenin durumu hakkında yanlış haberlerin servis edildiğini belirterek ülkede medya savaşının başlatıldığını ifade etti.

Başkent Cuba'da basın mensuplarına açıklama yapan Ateng, "Cuba hükümetinin bahsedildiği gibi düşmesi için bir neden yok. Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın liderliğindeki muhalif gruplar da hükümeti devirebilecek güce sahip değil. Sosyal paylaşım sitelerinde, isyancıların Cuba'yı ele geçirdiği hakkında haberler yer alıyor. Bunlar sadece rüyadan ibaret" dedi.

Ateng, Sudan'ın durumu hakkında dünyaya yanıltıcı bilgiler servis ettiğini öne sürdüğü Birleşmiş Milletlerin ülkedeki temsilcilerini de eleştirdi.

Ordu sözcüsü Albay Philip Aqoir ise Güney Sudan'da kabile savaşları olduğuna ilişkin haberleri yalanlayarak "Bölgede tam bir istikrar mevcut. Güney Sudan Ordusu (Sudan Halk Kurtuluş Ordusu SPLA), birlik ve beraberliğini muhafaza etmektedir. Mevcut durum, ordunun rolünü etkilemeyecek, ordumuz herhangi bir parti ya da kabileye bağlanmayacak" diye konuştu.

Hükümete bağlı birliklerin, isyancıların kontrolü altındaki Birlik eyaletindeki Miyom bölgesinin denetimini yeniden ele geçirdiklerini belirten Albay Aqoir, "Birliklerimiz, Birlik eyaletinin merkezi Bentiu kentine doğru ilerliyor. Öte yandan muhalif gruplar ile ordu arasında Congley eyaletinin merkezi Bor'da çatışmalar devam ediyor" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı