BM, Güney Sudan'da katliamdan korkuyor

Birleşmiş Milletler, bir aydan fazla süredir iç çatışmaların sürdüğü Güney Sudan'da kitlesel katliamlar yaşanmasından endişe ediyor.

BM, Güney Sudan'da katliamdan korkuyor
BM, Güney Sudan'da katliamdan korkuyor
GİRİŞ 18.01.2014 01:29 GÜNCELLEME 18.01.2014 01:29

BM Genel Sekreteri'nin İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı Ivan Simonovic, Güney Sudan'da çeşitli çatışma bölgelerinde yaptığı incelemelerin ardından Juba'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkedeki durumu "korkunç" olarak niteledi.

Ziyaret ettiği bölgelerde iki tarafın da katliamlar yaptığını öğrendiğini ifade eden Simonovic, ülkede yargısız infazlar, gelişigüzel tutuklamalar, cinsel saldırılar, çocukları çatışmaya zorlama gibi bir çok insan hakları ihlalinin işlendiğini anlattı.

"Ülkedeki bir aylık çatışma Güney Sudan'ı 10 yıl geriye götürmüş" ifadesini kullanan Simonovic, "Çatışmalar politik nedenlerle başlamış olsa da artık kabileler arasında bir savaşa dönüşmüş durumda" dedi.

Bentiu kentinde yol kenarında kendisinin en az 15 ceset gördüğünü anlatan Simonovic, Bor kentinin de sivillerin terketmesi nedeniyle "hayalet kente" benzediğini kaydetti. Simonovic, BM'nin ülkedeki insan hakları ihlallerini belgeleyeceğini belirterek, çatışmalardaki taraflara savaş suçu işleyenlerin hesabını vereceği uyarısını yaptı.

Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'ın en büyük etnik gruplarını oluşturan Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in bağlı olduğu Dinka ile darbe planladığı iddiasıyla görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın Nuer kabileleri arasında 15 Aralık'tan bu yana çatışmalar yaşanıyor.

BM, çatışmalar nedeniyle ülke dışına kaçan Güney Sudanlıların sayısının 78 bine ulaştığını, 355 bin kişinin de ülke içinde güvenli yer bulabilmek için evlerinden ayrıldığını belirtmişti. BM'nin çatışmalarda binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtmesine rağmen bölgedeki kaynaklar ölü sayısının on bine ulaştığını iddia ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de peş peşe yangınlar
Ronaldo eski takımını borçlu çıkardı! Servet değerinde tazminat