Güney Sudan'da taraflar anlaştı

Güney Sudan'daki krizin çözümü için Etiyopya'da taraflar arasında sürdürülen müzakereler kapsamında çatışmaların durdurulmasını öngören bir anlaşma imzalandı.

Güney Sudan'da taraflar anlaştı
Güney Sudan'da taraflar anlaştı
GİRİŞ 24.01.2014 00:25 GÜNCELLEME 24.01.2014 00:25

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da müzakerelerin yürütüldüğü Sheraton Otelde, Güney Sudan Hükümeti'ni temsil eden heyetin başkanı Nyala Dinka ile darbe girişiminde bulunmakla suçlanan Riek Machar heyetinin başkanı Taban Dinka arasında çatışmaların durmasını öngören anlaşma imzalandı.

Anlaşma imza törenine, arabulucu heyetin başkanı ve Etiyopya'nın Pekin Büyükelçisi Seyoum Mesfin, Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi Komiseri İsmail eş-Şark ile Sudan, ABD, Norveç, Çin ve bazı Avrupa ülkelerin temsilcileri de katıldı.

Machar heyetinin anlaşma için talep ettiği, darbe girişimi ardından gözaltına alınan 11 kişinin serbest bırakılması önşartının kaldırıldığı ancak konunun daha sonra tartışılmasında anlaşıldığı ifade edildi.

Afrika Birliği arabulucu heyeti başkanı Seyoum Mesfin, imza töreninde yaptığı konuşmada, yaşanan anların tarihi anlar olduğunu, 20 gün süren müzakereler sonucunda anlaşma imzalanmasının çok önemli bir adım olduğunu belirtti.

Krizin çözümü için tüm çabaların birleştirilmesi gerektiğini ifade eden Mesfin, anlaşmanın, ülkedeki durumların sakinleşmesine katkı sağlayacağını, barış için uygun atmosferi oluşturacağını vurguladı.

Mesfin, anlaşmaya vardıkları için tarafları tebrik ederek "25 Ocak'tan 7 Şubat'a kadar müzakereler devam edecek. Ateşkes şartlarının uygulanıp uygulanmadığını denetleyecek ve uygulama aşamasında taraflar arasında çatışmanın durmasına yardımcı olacak bir kurul oluşturulacak. Arabulucular, iki taraf arasındaki müzakerelerine devam edecek" dedi.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık'ta, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı başarısız bir darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti. Ülkedeki krize çözüm bulunması amacıyla hükümet yetkilileri ile darbe girişiminde bulunmakla suçlanan Machar'a bağlı heyet arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da IGAD'a bağlı arabulucu heyetin yanı sıra ABD, Norveç ve Çin'den bazı yetkililerin katılımıyla 3 Ocak'ta görüşmeler başlamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı