Şehir adeta hayalet kente döndü

Güney Sudan'da hükümet güçleri ile Riek Machar'a bağlı muhalif gruplar arasında devam eden şiddet olayları nedeniyle halkın evlerini terk etmek zorunda kaldığı Bor, adeta hayalet kente döndü.

Şehir adeta hayalet kente döndü
Şehir adeta hayalet kente döndü
GİRİŞ 28.02.2014 11:27 GÜNCELLEME 28.02.2014 11:27

Jonglei eyaletinin başkenti Bor'daki pazar yerleri ve sokaklarda çok az sayıda insan var.

Öte yandan muhalif güçlerin, kentin bazı bölgelerine ağır silahlar yerleştirdiği bildirildi. Kent sakinleri ise ev ve dükkanların muhalifler tarafından yağmalandığını belirtiyor.

Halk, aralık ayından bu yana Bor kentinin ordu ve muhalif gruplar arasında sürekli el değiştirdiğini ifade ederek çatışmalar nedeniyle çok sayıda kişinin bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını kaydetti.

Sudan Halk Kurtuluş Ordusu'nun (SPLA) denetimindeki Bor, bu ay ordunun müdahalesiyle tekrar hükümet güçlerinin eline geçti.

Bu arada Bor'daki çatışmalardan kaçan binlerce kişi, yanlarına alabildikleri birkaç parça eşyayla Nil'in üç kolundan biri olan Beyaz Nil Nehri'ni geçerek Minkammen'e ulaşmaya çalışıyor.

''Machar'ın neden 2015 seçimlerini beklemediği'' sorusuna yanıt veren bir SPLA üyesi, tüm dünyada darbelerin sadece bir günde gerçekleştiğini, ancak Machar'ın yönetimi almak için iki aydır mücadele ettiğini savundu.

Bölgedeki havalanına sadece ordu ve Birleşmiş Milletler'e ait uçakların inmesine izin veriliyor.

SPLA'nın havalanına saldırı düzenlemesi ihtimaline karşın her türlü tedbirin alındığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in, 16 Aralık'ta görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı.

Güney Sudan'daki krize çözüm bulabilmek için taraflar arasında Etiyopya'da sürdürülen müzakerelerde 23 Ocak'ta çatışmaların durdurulmasını ve tutukluların serbest bırakılmasını öngören bir anlaşma imzalanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar