Rabia Platformu: Yeni bir Ruanda yaşanabilir

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü İşbilir, acilen müdahale edilmezse, yeni bir Ruanda yaşanabileceğini ve kuşatma altındaki masum silahsız Orta Afrikalıların da acilen bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Rabia Platformu: Yeni bir Ruanda yaşanabilir
Rabia Platformu: Yeni bir Ruanda yaşanabilir
GİRİŞ 08.04.2014 16:21 GÜNCELLEME 08.04.2014 16:21

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, uluslararası gözlemcilere göre, Ruanda ve Bosna benzeri bir soykırımın tüm şartlarının Orta Afrika Cumhuriyeti'nde oluşturulmuş olduğuna dikkati çekerek, "Şayet acilen müdahale edilmezse yeni bir Ruanda yaşanabilir. Kuşatma altındaki masum ve silahsız Orta Afrikalılar acilen bölgeden tahliye edilmeli" ifadelerini kullandı.

İşbilir, yaptığı yazılı açıklamada, 800 bin insanın katledildiği Ruanda katliamının 20. yılında dünyanın Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yeni bir vahşeti ve katliamı sessizlikle karşıladığını kaydetti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde silahlı çeteler tarafından Müslümanların vahşice katledildiğini vurgulayan İşbilir, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Camiler yıkılıyor, Müslümanlara ait evler yakılıyor. Şu ana kadar 1400 Müslüman katledildi. Başkent Bangui'de sadece iki cami kaldı. Ülke dışına çıkan Müslümanların pasaportları yırtılıyor, ülkelerine geri dönmeleri engellenmek isteniyor. Çatışmalarda 2 milyon çocuk etkilendi. Uluslararası gözlemcilere göre, Ruanda ve Bosna benzeri bir soykırımın tüm şartları Orta Afrika Cumhuriyeti'nde oluşmuş durumda. Şayet acilen müdahale edilmezse yeni bir Ruanda yaşanabilir. Kuşatma altındaki masum ve silahsız Orta Afrikalılar acilen bölgeden tahliye edilmeli.

Uluslararası medya tarafından tamamen yanlış ve asılsız şekilde Müslüman-Hristiyan çatışması diye haberleştirilen Orta Afrika'da tam bir Müslüman kıyımı yaşanıyor. Afrika Birliği ve Fransız askerlerinin göz yumduğu bu vahşete yerel Hristiyan otoriteler de zemin hazırlıyor. Türkiye'nin talebiyle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından oluşturulan ve durum tespiti, çatışmanın durdurulması, Müslümanlara moral ve insani yardım temin edilmesi amacıyla bölgeye gönderilen keşif ve görev gücü daha etkin çalıştırılmalı. İİT'ye gözlemci üye olan Orta Afrika Cumhuriyeti'nde şartların normale dönmesi için Türkiye'nin ve İslam ülkelerinin acil ve etkin inisiyatifi ile müdahale edilmeli."

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, olaylar sonrası oluşturulan geçici hükümetin katliamı engelleme gücü bulunmadığını, Birleşmiş Milletler'in (BM) talebiyle Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin vaat ettiği 11 bin 820 kişilik barış gücü gönderme sözünün ise kısa vadede gerçekleşecek gibi gözükmediğini bildirdi.

Orta Afrikalı 200 binden fazla insanın komşu ülkelere sığındığını anımsatan Cihangir İşbilir, şunları kaydetti:

"Yüz binlerce insan da katliamdan ve saldırılardan kaçmaya çalışıyor. 2 milyona yakın insan, insani yardıma muhtaç. Acilen sivil toplum kuruluşları bölgeye insani yardım ulaştırmalı. Şu ana kadar İHH, YYD, TİKA, Diyanet Vakfı, Cansuyu, Hasene, BİSEG, Sadakataşı, Almanya İGMG gibi sivil toplum kuruluşları bölgeye insani yardım ulaştırmış durumda. Bu kuruluşlarımızı tebrik ediyoruz. Türkiye kamuoyunu ve hükümetini, İslam ülkelerini ve İİT'yi, Afrika Birliği'ni, BM'yi daha etkin ve acil eyleme davet ediyoruz. Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yeni bir Ruanda ve Bosna yaşanmasın."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam