TİKA, dünya barışına katkı sağlıyor

Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada barış kuşağı oluşturma çabasına destek veren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, 30 ülkede, 35 program koordinasyon ofisiyle çalışmalar yürütüyor.

TİKA, dünya barışına katkı sağlıyor
TİKA, dünya barışına katkı sağlıyor
GİRİŞ 09.04.2014 15:10 GÜNCELLEME 09.04.2014 15:10

TİKA'nın yurt dışında faaliyete geçirdiği her proje, güçlü sosyal ve kültürel bağların oluşmasını sağlıyor. Kırım'dan Somali'ye, Tunus'tan Libya'ya uzanan TİKA, 22 yıldır Türkiye'nin kalkınmada işbirliği politikasını uyguluyor. TİKA, başta Afganistan, Somali, Sudan, Mynmar, Yemen, Komor Adaları, Nijer, Senegal olmak üzere en az gelişmiş 49 ülkeye yardım götürüyor.

Afrika'da okullar, hastaneler yapıldı

TİKA az gelişmiş ülkelerde okullar açıyor, sağlık, barınma, restorasyon ve su alanlarında da ülkelere destek veriyor. TİKA'nın Afrika kıtasına özel olarak hazırlanmış projeleri arasında, Afrika Kıtası Tarımsal Kalkınma Programı, Afrika Sağlığı Programı ve Afrika Mesleki Eğitim Programı yer alıyor.

Öte yandan, TİKA aracılığıyla Afrika'da okullar, hastaneler yapıldı ve ortak kültür mirası olan tarihi eserler restore edildi. Gazzeli çocuklar susuz kalmasın diye TİKA tarafından 10 tuzlu sudan arındırma merkezi kuruldu. Gazze'de yapımına geçen yıl başlanan hastanenin de bu yılın sonlarında bitirilmesi planlanıyor. Dünyanın birçok yerine insani yardım götüren TİKA, yok olma noktasına gelmiş çok sayıda eseri bakımsızlıktan kurtardı. TİKA, çalışmalar sırasında uluslararası aktörlerle de işbirliği yapılmasını sağlıyor.

İnsani yardımda rekor kırdı

İnsanın özgürleşmesi ve kendi ayakları üzerinde başkalarına muhtaç olamadan durabilmesini sağlayan projeler üreten TİKA, insan odaklı ve görünürlülük endişesi taşımadan birçok mazlum ülkeye katkıda bulunuyor. Son yıllarda devletin siyasi, ekonomik ve pek çok alandaki kapasitesinin artmasına paralel olarak TİKA, Türk Kızılayı, AFAD ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle gerçekleştirilen insani yardım çalışmaları tüm dünyanın ilgisini çekiyor.

Bu insani yardım çalışmaları 2012 yılında Türkiye'nin bu alanda 4. büyük yardım yapan ülke olmasını sağladı. Türkiye'nin gerçekleştirdiği tüm yardımların istatistik çalışmalarını yapan ve raporlayan TİKA'nın, 2012 yılındaki dış yardım miktarı 2,5 milyar dolar olarak tespit edildi. Bu rakam Türkiye'ye yardımlarını en çok arttıran ülke unvanını kazandırıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!
Alman liderin ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken 'İsrail' çıkışı!