Sudan'da 103 hasta gün ışığına kavuştu

Yeryüzü Doktorları, “Göz Nuru Projesi” kapsamında göz hastalıkları uzmanı bulunmayan Sudan'ın Marawi bölgesine gitti. Türkiye, Suriye ve Sudan'dan katılan göz hastalıkları uzmanı 7 gönüllüden oluşan ekip 4,5 günde 103 ameliyat ve 550 muayene gerçekleştirdi.

Sudan'da 103 hasta gün ışığına kavuştu
Sudan'da 103 hasta gün ışığına kavuştu
GİRİŞ 07.05.2014 14:43 GÜNCELLEME 07.05.2014 14:43

Yeryüzü Doktorları,  2006 yılında başlattıkları "Göz Nuru" projesi ile önlenebilir nedenler ile körlük ya da görme güçlüğü çeken ama tedavi alamayan hastaları gün ışığına kavuşturmaya devam ediyor.

Yeryüzü Doktorları, proje kapsamında Sudanese Islamic Medical Association (SIMA) ve Al-Basar Foundation'a bağlı Makkah Eye Complex uzmanları ile birlikte Sudan'ın Marawi şehrinde katarakt ameliyatı bekleyen hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için göz kampı düzenledi. Türkiye'den Göz Hastalıkları uzmanları Yeryüzü Doktorları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Hasan Oktay Özkan, Uzm. Dr. Yusuf Özay, YYD Proje Yöneticisi Selimcan Azizoğlu ve Uzm. Dr. Raşit Kılıç ile 3 Sudanlı ve 1 Suriyeli uzman doktor 4,5 gün boyunca Sudanlı hastalara gönüllü hizmet verdi. 27 Nisan -1 Mayıs tarihleri arasında Toplamda 103 ameliyat 550 göz muayenesi gerçekleştiren ekip, kamp süresince 350 Sudanlıya da gözlük dağıttı.

Tedavi edilebilir ama ne doktor ne de ekipman var...

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya genelinde körlük sebeplerinin %50'si kolayca tedavi edilebilecek katarakt vakaları sonucu oluşuyor. Kötü yaşam koşulları, sahra şartları, yetersiz beslenme, Afrika'da katarakt başta olmak üzere birçok göz hastalığının ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu nedenle Sahra Altı Afrika'da milyonlarca insan günışığına hasret yaşıyor.

Yeryüzü Doktorları, hastalarla birlikte ailelerinin de yaşamını felç eden bu göz hastalıklarını iyileştirmek amacıyla başlattığı "Göz Nuru" projesiyle katarakt ameliyatlarının yanı sıra önleyici tedbirler uygulayarak diğer göz hastalıklarını da tedavi ederek, Afrikalı insanların günışığına kavuşmasını sağlıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Avrupa'da kim ne kadar kazandı? İşte rakamlar
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı