Boko Haram'ın ormanı İsrail'in 3 katı

Nijerya'da Boko Haram militanlarının gizlendiği Sambisa Ormanı, ülkenin kuzeydoğusunda yaklaşık 60 bin kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.

Boko Haram'ın ormanı İsrail'in 3 katı
Boko Haram'ın ormanı İsrail'in 3 katı
GİRİŞ 22.05.2014 14:53 GÜNCELLEME 22.05.2014 14:53

Geçmişte İngiliz sömürge güçleri tarafından doğal yaşam alanı ilan edilen orman, kuzeydoğuda Borno, Yobe, Bauchi ve Gombe'den kuzeybatıda Kano ve Jiwaga eyaletlerine kadar uzanıyor.

Borno eyaletinde Maiduguri Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Meshala Isaac, Sambisa Ormanında bir zamanlar, aslan, leopar, fil ve sırtlan gibi vahşi hayvanların sıkça görüldüğünü belirtirken, ormanın doğu sınırında, deniz seviyesinden bin 300 metre yükseklikteki Gwoza Tepeleri, Boko Haram'ın kalesi olarak biliniyor.

Bölgede Nijerya ve Kamerun arasında doğal sınır olan "Büyük Mandara Dağları" da bulunuyor.

Nijerya Kültür Bakanlığı'na göre, Sambisa Ormanı, adını bölgede Gwoza ekseninde yer alan Sambisa köyünden almış.

Sambisa Ormanı'nın batısında Konduga, güneybatısında Damboa ve güneyinde Askira yerel yönetimleri görev yapıyor.

Yobe Eyalet Üniversitesi'nden Joe Unongo'ya göre, Sambisa Ormanı'nın büyük bölümü tarıma müsait.

Unongo, Fulani ve Gamarabu kabilelerinin yaşamlarını büyük ölçüde meyve yetiştiriciliğinden sağladığını belirtirken, Sambisa Ormanı'nın, pirinç, darı, buğday, sorgum, domates, yer fıstığı, börülce ve tatlı patates yetiştirmek için de elverişli olduğunu söyledi.

Ormanda manyok, hatta akasya sakızının bile yetiştirilebildiğini ifade eden Unongo, "Hala insanların, sizlerin bozkır diye nitelendirdiğiniz bir bölgede nasıl hayatta kaldıklarını merak ediyor musunuz?" dedi.

Sambisa Ormanı'nın büyüklüğü, bölgede hükümetin direnişle mücadelesini güçleştiriyor. Ormanın İsrail'in üç katı büyüklüğünde olduğu belirtiliyor.

Bir güvenlik kaynağı, direnişçilerin, araziye hakim olduğunu ve yer altında kilometrelerce uzunlukta sığınaklar inşa ettiklerinin sanıldığını söyledi.

Bu sığınaklardan bazılarının, Boko Haram'ın komşu ülkelere açılan penceresi olduğuna inanılırken, Unongo, ordunun bölge hakkında bilgiden yoksun olduğunu, yerel halk arasında güven inşa edilerek, istihbarat yardımı alınmasının direnişle mücadelede hayati önem taşıdığını ifade etti.

Nijerya ordusu, geçmişte ormanı direnişçilerden temizlediğini iddia etmişti. Öte yandan geçen ay Boko Haram militanları tarafından kaçırılan kızların burada tutulduğu yönündeki haberler, ordunun iddiasını çürütüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı