G.Sudan'da anlaşma tamam: Yeni hükümet...

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir ile isyancıların başı Riek Machar geçici hükümeti kurma kararı aldı.

G.Sudan'da anlaşma tamam: Yeni hükümet...
G.Sudan'da anlaşma tamam: Yeni hükümet...
GİRİŞ 11.06.2014 15:39 GÜNCELLEME 11.06.2014 15:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir ile isyancıların başı Riek Machar, Etiyopya’da buluşarak aralarında uzun süredir devam eden çatışmayı durdurma ve 60 gün içinde geçici hükümeti kurma kararı aldı. Addis Ababa’da arabuluculuk yapan bölgesel Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), anlaşmaya uyulmadığı takdirde, ülkeyi ambargo ile tehdit etti. 

Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn’in başkanlığında yapılan zirvede, IGAD üyesi diğer ülkeler de bölgeyi etkileyen Güney Sudan krizini çözmek için hazır bulundu. Birçok Güney Sudanlı bürokrat, sivil toplum örgütü temsilcileri, dini liderler ve muhalefetten oluşan 200’den fazla isim yeni Güney Sudan’ın inşası için Addis Ababa’daki barış görüşmesine katıldı.

Güney Sudan’da geçtiğimiz Aralık ayında Salva Kiir’in eski yardımcısı Riek Machar’ın başarısız darbe girişiminin ardından iki lider, ikinci defa yüz yüze görüşmüş oldu. 9 Mayıs’ta yapılan görüşmede barışın yol haritası belirlenmişti. 

Machar görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, Güney Sudan ordusu ile kendisine karşı mücadele veren Uganda askerlerinin de ülkeden çekilmesine karar verildiğini söyledi. 

Sudan’dan 2011’de ayrılan Güney Sudan’da BM raporlarına göre, yaklaşık 4 milyon insan açlıkla boğuşuyor. Ülkede çıkan iç çatışmalarda da yaklaşık 500 bin Güney Sudanlı evlerini terk etti. 

Avrupa Birliği’nin de desteklediği barış görüşmelerinin şu ana kadar Güney Sudan’a maliyetinin 17 milyon dolar olduğu açıklandı.

YORUMLAR 1
  • abbas yolcu 9 yıl önce Şikayet Et
    işte böyle!. güney sudan çoğunlukla hıristiyan olduğu için 6 aylık çatışmayı bm ve israil hemen sona erdirdi ,oysa suriye 4 yıldır kan gölü ,kimsenin umurunda değil.müslümanlar kırılsın kasıtlı tavrı batının devam etmekte,müslümanlar uyumakta.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…