TİKA'dan Sudan'a 28 su kuyusu daha

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Sudan’ın 5 farklı eyaletinde toplam 28 adet su kuyusu açıldı.

TİKA'dan Sudan'a 28 su kuyusu daha
TİKA'dan Sudan'a 28 su kuyusu daha
GİRİŞ 04.08.2014 16:14 GÜNCELLEME 04.08.2014 16:14

Sudan’ın en fazla ihtiyaç duyduğu alanlarda sayısız proje gerçekleştiren TİKA tarafından, 5 farklı eyalette toplam 28 adet su kuyusu açılarak bölgenin en önemli sorunlarından birisi olan temiz suya erişim sorununa önemli katkı sağlandı.

Ülkenin yarısının   çöl ve yarı çöl  olduğu Sudan’da  tatlı suya ulaşabilirlik ve bu suyun kullanılabilirliği büyük önem arz ediyor. Halkın  büyük bir çoğunluğu  hem içme  için hem de tarım için güvenilir temiz su kaynağına ulaşmakta çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor. Söz konusu sıkıntılar doğal olarak ülkenin az gelişmişliğinin getirdiği sonuçlardan kaynaklanıyor. Bu çerçevede var olan  temiz suya ulaşım sorunun bir nebze de olsa çözüme kavuşturulması kapsamında TİKA tarafından  Sudan’ın 5 farklı eyaletinde toplam 28 adet su kuyusu açıldı.

Önemli tatlı su kaynaklarına sahip olan Sudan’da Nil nehrinin 3/2 lik bölümü sınırları içinden geçmesine rağmen halkın  suya erişiminde önemli bir eşitsizlik bulunuyor. Bu eşitsizliğin sebepleri arasında kurak bölgelerdeki hayat şartlarındaki güçlükler ve  ülkede şekillenmiş olan karışıklıklar başta geliyor.

Sudan halkının büyük çoğunluğu kırsal alanlarda yaşıyor olup, gelirleri büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Kırsal kesimlerde çoğunlukla herhangi bir su şebekesi bulunmuyor. Halk su ihtiyaçlarını kilometrelerce uzaklıkta bulunan  göletlerden, kanallardan, el ile kazılmış kuyulardan yük hayvanları ile su taşıyarak karşılanıyor. Söz konusu su kaynaklarının bir çoğu hijyen yönünden kontrol edilmemiş olup,  hastalık etkeni olan parazitler, bakterilerle kontamine şekilde bulunuyor. Bu durum da su kaynaklı birçok hastalığa neden oluyor. Ülkenin bu alandaki ihtiyacını gözönünde bulunduran TİKA son üç yılda Sudan’ın 5 farklı eyaletinde toplam 28 adet su kuyusu açtı.

Su Medeniyet ve Kalkınma Emaresidir

Saudan’da su olmayan bölgelerde,  kilometrelerce uzaklıktan su taşıma işini genelde okul çağında olan çocuklar sağlıyor. Su taşıyarak ailesine destek olan bu çocuklar bu sebepten okula gidemiyorlar. TİKA Sudan Koordinatörü Yahya Acu konu ile yaptığı açıklamada TİKA’nın 5 farklı eyalette  toplam 28 su kuyusu açması ile birlikte binlerce insan yerleşim yerlerine yakın, kolay ulaşılabilen ve tereddütsüzce kullanılabilen su kaynaklarından faydalanmaya başladığını söyledi. TİKA Sudan Koordinatörü Acu, TİKA tarafından açılan su kuyularının önemine değinerek, “Açılan su kuyuları sayesinde bölge insanı sadece temiz su ihtiyaçlarını karşılamamış aynı zamanda su temini sebebiyle okula gönderemedikleri çocuklarını okula göndermeye başladılar. Gelecekleri adına yeni umutlara da yelken açtlar. TİKA olarak Sudan’a yönelik faaliyetlerimize geçmişte olduğu gibi bugünde devam edeceğiz” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?