Mali'de ateşkes

Mali'nin kuzeyindeki silahlı gruplar, aralarındaki çatışmalara son vermek için anlaşma imzaladı.

Mali'de ateşkes
Mali'de ateşkes
GİRİŞ 29.08.2014 10:38 GÜNCELLEME 29.08.2014 10:38

Mali'nin kuzeyde etkin Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA), Azavad Birliği Yüksek Konseyi, Azavad Arap Hareketi'nin iki kolu, Azavad Halkları Koalisyonu ve Hareketler Koordinasyonu ve Yurtsever Direniş Güçleri, salı günü başlayan görüşmelerden sonra Burkina Faso'nun başkenti Uagadugu'da çatışmalara son vermek üzere anlaştı.

Cezayir'de 1 Eylül'de hükümetle yapacakları müzakerelerden önce anlaşan gruplar, Azavad halkı için yapılacak mücadelelerin meşruiyetini tanımakla beraber bölgenin siyasi ve hukuki statüye ulaşması için gerekeni yapacaklarını açıkladılar.

Aynı zamanda, Azavad'ın istikrarını ve birliğini koruyacak komisyonlar kuracaklarını belirten silahlı gruplar, ortak bir amaçla Azavad halkı için bir araya geldiklerini vurguladılar.

Azavad bölgesinin siyasi ve askeri koordinatörü Ahmet Uld Sidi Muhammed, öncelikle bölgenin siyasi ve hukuki bir statüye sahip olması için birleştiklerini, başka ayrıntılar üzerinde durmadıklarını ifade ederek, "Önemli olan her grubun Cezayir'e gitmeden önce birlik ruhunu koruması" dedi.

Mali hükümeti ve silahlı gruplar arasında 17 Ağustos'da başlaması planlanan müzakereler 1 Eylül'e ertelenmişti.

Tuareg isyancıların kurduğu MNLA ile diğer silahlı gruplar ve ordu birlikleri arasında ülkenin kuzeyindeki Kidal kentinde 17-21 Mayıs'ta şiddetli çatışmalar çıkmış, yaklaşık 50 asker ölmüş, 48 asker yaralanmıştı. Ordunun çekilmesiyle MNLA, aralarında Kidal ve Meneka'nın da bulunduğu birçok kentte kontrolü sağlamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!
Başkent'te kazanan çıkmadı! İlk finalist Dolmabahçe'de belli olacak