Meclis Başkanı ülkeyi terk etti

Meclis Başkanı Ntavyohanyuma da Nkurunziza'nın devlet başkanı adaylığında ısrarı üzerine ülkeyi terk etti.

Meclis Başkanı ülkeyi terk etti
Meclis Başkanı ülkeyi terk etti
GİRİŞ 29.06.2015 12:09 GÜNCELLEME 29.06.2015 12:09

Burundi'de Meclis Başkanı Pie Ntavyohanyuma ülkeyi terk ettiğini açıkladı. Ntavyohanyuma, bulunduğu Belçika'da France 24 televizyonuna açıklamasında, Pierre Nkurunziza'nın devlet başkanı seçiminde aday olmaktaki ısrarı nedeniyle ülkesinden kaçtığını belirtti.
Meclis Başkanı Ntavyohanyuma, Nkurunziza'nın adaylığının anayasaya ve Aruşa Anlaşması'na aykırı olduğunu ifade etti.
"Nkurunziza'nın halkın ve uluslararası toplumun çağrılarına rağmen adaylıkta ısrar etmesi iç savaşa son veren ve 2000'deki Aruşa Anlaşması ile uzun mücadelelerin ardından kazanılan barıştan sonra ülkeyi kaosa sürükleyebilir" diyen Ntavyohanyuma, halkı seçime zorlamanın anlam teşkil etmediğini savundu.
Burundi'de Pierre Nkurunziza'nın devlet başkanı seçiminde yeniden aday olmasına karşı çıkan Devlet Başkanı Yardımcısı Gervais Rufyikiri de geçen hafta ölüm tehditleri aldığını ve bu nedenle ülkeyi terk ettiğini açıklamıştı.
Rufyikiri'nin sözlerinin ardından Nkurunziza'nın adaylığına karşı çıkan Meclis Başkanı Ntavyohanyuma'nın da ülkeyi terk ettiğine ilişkin iddialar ortaya atılmıştı.
Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 25 Nisan'dan sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, protesto için sokaklara dökülmüştü. Gösteriler sırasında aralarında asker ve polislerin de bulunduğu 70 kişinin öldüğü, 500'e yakın kişinin yaralandığı, 500'den fazla kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti.
Ülkede bugün yerel seçimler yapılıyor.
Devlet başkanı seçiminin 13 Temmuz'da ve senato seçimlerinin 24 Temmuz'da yapılması planlanıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı