BM 6 generali yaptırımlar listesine aldı

BM Güvenlik Konseyi, binlerce kişinin öldürülmesinde sorumluluğu olduğu belirtilen 6 generale yaptırım uygulama kararı aldı.

BM 6 generali yaptırımlar listesine aldı
BM 6 generali yaptırımlar listesine aldı
GİRİŞ 02.07.2015 06:40 GÜNCELLEME 02.07.2015 06:40
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Güney Sudan'da Cumhurbaşkanı Salva Kiir ile darbe teşebbüsü suçlamasıyla görevden aldığı yardımcısı Riek Machar arasındaki mücadele nedeniyle yaşanan çatışmalarda çok sayıda sivil hayatını kaybetti ya da evlerini terk etmek zorunda kaldı.

BM Güvenlik Konseyi, sivillere yönelik hak ihlallerinin yaşandığı ülkede, Hükümet tarafından üç, Machar yanlısı üç olmak üzere toplam 6 generale seyahat yasağı ve varlıklarının dondurulması kararı verdi.

Konsey daha önce aldığı kararda Güney Sudan için yaptırım mekanizması kurmuş ancak listeye kimseyi eklememişti. Son kararla generaller Marial Chanuong Yol Mangok, Gabriel Jok Riak, Santino Deng Wol, Simon Gatwech Dual, James Koang Chuol ve Peter Gadet yaptırımlar listesine alındı.

BM Güney Sudan Misyonu'nun (UNMISS) iki gün önce açıkladığı raporda, ordu ve bağlı grupların sivilleri öldürdükleri, evleri ve işyerlerini yağmaladıkları, köyleri tahrip ettikleri, 100 binden fazla kişiyi göçe zorladıkları belirtilmiş, çok sayıda kadın ve kızın tecavüze uğradığı bazılarının ise evlerinde diri diri yakıldığı kaydedilmişti.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te, eski yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsüyle suçlamasının ardından şiddet olaylarının yaşandığı ülkede, o tarihten bu yana hükümete bağlı birlikler ile Machar yanlısı gruplar arasında çatışmalar aralıklarla devam ediyor.

Çatışmalarda on binlerce insan hayatını kaybetti, 2 milyon kişi ya ülke içinde yerinden edildi ya da komşu ülkelere kaçtı. BM, ülkede yaklaşık 2,5 milyon kişinin açlık tehlikesi altında olduğunu tahmin ediyor.

YORUMLAR 3
  • insan 8 yıl önce Şikayet Et
    cift yuzlulugu birak bm sadece yaptirim muslumanlarami israil amerika kosova cin rusya turkiyeden abdullah ocalan ve daha bir cok zalim katil sisi biraz insaf et insan gibi davranin fatihin elinin kesilmesine karar verdi musluman hakim musluman olmayan sahis icin biz muslumanlarda insan en degerli varliktir hak kiminse verilir kral padisah pasa fakir zengin bakmadan gercek insani ve insanligi islamda bulabilirsiniz bazi cahiller yok ermeni soykirimi falan onu muslumanlarda aramayin eger oyle olsaydi dunya biz muslumanlarindi bugunkuler gibi yapsalardi acaba dunyada muslumandan baska kimse kalirmiydi sayet var diyosan
    Cevapla
  • Bursalı 8 yıl önce Şikayet Et
    BM işinize gelene yasak gelmeyene,, devam,, yıllarca İsrail Filistinlilerin kanını döküyor, topraklarını gasp ediyor.. İsrail yönetimlerine bir şey yok.. diğerlerine hemen yaptırım var dimi.. ikiyüzlü BM..
    Cevapla
  • trabzonli 8 yıl önce Şikayet Et
    sisi neden yok yoksa sütten çıkma ak kaşık mı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler