Halkın zaferi: ktidarı darbecilerden geri aldı!

Burkina Faso'da, askeri darbe ile yönetimden uzaklaştırılan geçici devlet başkanı Michel Kafando, iktidarı geri aldı.

Halkın zaferi: ktidarı darbecilerden geri aldı!
Halkın zaferi: ktidarı darbecilerden geri aldı!
GİRİŞ 23.09.2015 18:18 GÜNCELLEME 23.09.2015 18:18

Burkina Faso'da, askeri darbe ile yönetimden uzaklaştırılan geçici Devlet Başkanı Michel Kafando'nun, iktidarı geri aldığı bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre Kafando, başkanlığını yaptığı geçici hükümetin yeniden yönetime döndüğünü ve yarın bakanlar kurulunun toplanacağını duyurdu.

Kafando, genel seçimlere kadar iktidarda olacak "geçici devletin", halkın isteğini yansıtan tek devlet olduğunu belirterek, "Burkina Faso halkını darbecilere karşı verdiği mücadele ve doğrunun yanında olmasından dolayı tebrik ediyorum" dedi. Kafando ayrıca seçim prosedürlerinin de kaldığı yerden işlemeye devam edeceğini dile getirdi. 

Darbeden önce halkın, devlet başkanını seçmek üzere ekimde sandık başına gitmesi planlanıyordu.

Ordu ile darbeciler arasında anlaşma

Öte yandan ordu ve darbecilerin, taraflar arasındaki gerginliğin yatıştırılması amacıyla anlaşma imzaladığı bildirildi. Anlaşmada darbecilerin, ordunun belirlediği askeri kampta toplanmalarına ilişkin maddeler ile ordunun, başkentin 50 kilometre dışına çekilmesi ve darbecilerin ailelerinin ordu tarafından korunması gibi başlıkların yer aldığı ifade edildi. 

Burkina Faso ordusu, önceki gün darbecilere silah bırakmaları çağrısında bulunmuş ve çağrının ardından orduya bağlı birlikler darbeci askerlerin yer aldığı başkent Ouagadougou'ya girmişti. 

Darbecilerin kurduğu "Ulusal Demokrasi Konseyi"nin (CND) Başkanı General Diendere ise dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, "adamlarının" ülkeyi iç savaşa sürükleme niyetinde olmadığını dile getirmişti. Ordunun tutumunun değişmesine şaşırdığını ifade eden Diendere, güvenlik güçleriyle herhangi bir çatışma yaşanmadığını, görüşmelerin devam ettiğini kaydetmişti. 

Afrika Birliği temsilcileri çözüm arıyor

Afrika Birliği krize çözüm bulmak amacıyla dün Nijerya'nın başkenti Abuja'da olağanüstü toplantı yapmış, daha sonra Burkina Faso Devlet Başkanlığı İletişim İdaresi, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Benin Devlet Başkanı Thomas Boni Yayi, Togo Devlet Başkanı Faure Gnassingbe ile Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin görüşmeler için Burkina Faso'ya geleceği belirtilmişti. 

Birlik dünkü toplantıda, "Geçici Devlet Başkanı Kafando'ya yönetimin iade edilmesi, darbecilerin affedilmesi ve halk ayaklanması sonucu görevi bırakan eski Devlet Başkanı Blaise Compaore taraftarlarının ve yakınlarının gelecek seçimlere girebilmesine imkan tanınması" gibi başlıkları masaya yatırmıştı.

Kafando serbest bırakıldıktan bir süre sonra yaptığı açıklamada, darbecilerin affedilmesinin iyi bir fikir olmadığını söylemişti. Darbecilerin akıbetinin nasıl olacağı şimdilik bilinmiyor.

Burkina Faso'da 16 Eylül'de Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, Ouagadougou'da düzenlenen kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu ilan etmiş, geçici Devlet Başkanı Michel Kafando, Başbakan Yacouba Isaac Zida ve bakanların gözaltına alınmalarının ardından çıkan olaylarda 10 kişi ölmüş, 113 kişi de yaralanmıştı. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor