Blair, Kaddafi'ye 'kaç' demiş!

Libya’da linç edilerek öldürülen Muammer Kaddafi’nin eski İngiltere Başbakanı Tony Blair tarafından saklanması için uyarıldığı ortaya çıktı.

Blair, Kaddafi'ye 'kaç' demiş!
Blair, Kaddafi'ye 'kaç' demiş!
GİRİŞ 02.10.2015 17:33 GÜNCELLEME 02.10.2015 17:33

Tunus’ta 2011’de başlayan ve ‘Arap Baharı’ adı verilen halk ayaklanmaları kısa süre sonra Libya’ya sıçramış, Batılı ülkeler tarafından desteklenen ayaklanma sonucunda başkent Trablus’un kontrolü isyancılara geçmiş ve Sirte’de saklanan Kaddafi linç edilerek öldürülmüştü. 

Sputnik'te yer alan habere göre, Kaddafi 42 yıllık iktidarını kaybetmeden kısa süre önce eski İngiltere Başbakanı Blair’den bir telefon aldı. Libya’da rejimin güç kaybetmeye başladığı söyleyen Blair, Kaddafi’ye, ‘Eğer gidecek güvenli bir yerin varsa ortaya git’ uyarısında bulundu.

'BARIŞÇIL ŞEKİLDE SONA ERMEYECEK'

Kaddafi ile Blair arasındaki görüşme eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın elektronik postalarının açıklanmasıyla ortaya çıktı. İki eski müttefik arasında geçen ‘çok gizli’ görüşmenin detayları Blair’ın danışmanı Catherine Rimmer tarafından Clinton’ın danışmanı Jake Sullivan’a 25 Şubat 2011’de e-mail olarak gönderildi. 

Gönderdiği e-mail’de Kaddafi’ye kenara çekilmesi için güçlü bir uyarı yapıldığını kaydeden Rimmer, Blair’ın Kaddafi’ye, “Buradaki mutlak anahtar akan kan ve şiddetin durması. Eğer gidebileceğin güvenli bir yer varsa git, çünkü bu barışçıl şekilde sona ermeyecek” dediğini aktardı.

Blair, e-mail’in gönderildiği tarihte BM, ABD, AB ve Rusya’dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün özel temsilciliğini yürütüyordu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
O soru çileden çıkarmaya yetti! Mehmet Büyükekşi, kritik toplantıyı terk etti
Şimşek: Yabancı ilgisi somut kaynak girişine dönmüş durumda