Mısır'daki seçimlere Sisi gölgesi

Mısır'da yarın başlayacak parlamento seçimlerinin ikinci aşaması öncesi güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldı.

Mısır'daki seçimlere Sisi gölgesi
Mısır'daki seçimlere Sisi gölgesi
GİRİŞ 21.11.2015 13:32 GÜNCELLEME 21.11.2015 13:32

Mısır'da yarın başlayacak parlamento seçimlerinin ikinci aşaması öncesi güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı, seçim merkezlerine patlayıcı uzmanlarının gönderildiği ve İçişleri Bakanlığının seçim güvenliği için 180 bin polisi görevlendirdiği bildirildi.

Resmi haber ajansı MENA'ya konuşan güvenlik kaynakları, İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar'ın, bakanlık bünyesindeki tüm bölümlerde seçim hazırlık derecesini en üst düzeye çıkardığını ve seçim güvenlik planlarının tamamlanmasına kadar güvenlik güçlerinin tüm izinlerini iptal ettiğini belirtti. Haberde ayrıca, oy verme işlemlerinin yapılacağı 13 ildeki seçim merkezlerine incelemelerde bulunmak üzere patlayıcı uzmanlarının gönderildiği ifade edildi.

Öte yandan AA muhabirine konuşan bir güvenlik yetkilisi, İçişleri Bakanlığının seçim güvenliğinin sağlanması için yaklaşık 180 bin polisi görevlendirdiğini aktardı.

Görgü tanıkları da seçimlerin ikinci aşamanın yapılacağı illerin pek çoğunda özellikle seçim merkezleri yakınında çok sayıda polisin bulunduğunu ve sık sık devriye polis araçlarının geçtiğini anlattı.

Mısır ordusu dün 160 binden fazla mensubunu seçimlerin güvenliğinin sağlanması konusunda polis güçlerine destek vermekle görevlendirdiğini açıklamıştı.

- Yurt dışı oy verme işlemleri başladı

Parlamento seçimlerinin ikinci aşaması kapsamında yurt dışında oy verme işlemi ise bu sabah başladı. Mısır vatandaşları, ülkelerinin dünya genelindeki 139 diplomatik temsilciliğinde 2 gün içinde oylarını kullanabilecek.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu (YSK) daha önceki açıklamasında, Suriye, Yemen, Libya ve Orta Afrika'da güvenlik gerekçesiyle seçim komiteleri kurulmayacağını duyurmuştu.

Mısır'daki parlamento seçimleri birinci aşamada 14, ikinci aşamada başkent Kahire'nin de içinde bulunduğu 13 ilde gerçekleşiyor. Her aşama ayrıca 2 turdan oluşuyor. İlk aşamanın ilk turunda halk, parti listeleri ve bağımsızların seçimi için sandık başına giderken, salt çoğunluğa ulaşamayan bağımsız adaylar arasında ikinci turda ayrı bir oylama yapılıyor. İkinci turda en çok oyu alan adaylar, milletvekili olmaya hak kazanıyor. 13 il bazında yapılacak ikinci aşamanın ilk tur seçimlerinin yurt dışında 21-22, yurt içinde 22-23 Kasım, ikinci turunun ise yurt dışında 30 Kasım-1 Aralık, yurt içinde 1-2 Aralık'ta yapılması planlanıyor.

Mısır parlamento seçimleri, 3 Temmuz 2013 tarihinde ordunun yönetime el koymasından sonra görevinden uzaklaştırılan ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ardından 8 Temmuz 2013'te ilan edilen "Yol Haritası"nın üçüncü aşamasını oluşturuyor. Yol haritasının ilk iki aşamasını anayasanın hazırlanması (Ocak 2014) ve cumhurbaşkanlığı seçimleri (Haziran 2014) oluşturuyordu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü
Altını olanlar ekrana kitlendi: Altındaki ani fiyat değişiminin 2 nedeni belli oldu