Boko Haram'a çok ağır darbe

Nijerya'da, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda Boko Haram örgütünün 100'den fazla üyesi etkisiz hale getirildi.

Boko Haram'a çok ağır darbe
Boko Haram'a çok ağır darbe
GİRİŞ 03.02.2016 15:40 GÜNCELLEME 03.02.2016 15:40

Hükümet yetkilileri, güvenlik güçlerinin Borno eyaletinin başkenti Maiduguri ve Kamerun sınırı arasında kalan Boboshe'de bir pazar yerine düzenlediği operasyonda 100'ün üzerinde militanın öldürüldüğünü belirtti.

Dirkwa Belediye Meclisi Başkanı Muhammed Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Boboshe'deki militanlara yönelik baskında, çoğu kadın ve çocuk yaklaşık 100 rehinenin güvenlik güçleri tarafından kurtarıldığını söyledi.

Operasyonun, militanların, haftalık görüşmelerini yaptıkları ve "pazar yeri" olarak belirledikleri noktaya düzenlendiğini kaydeden Ali, "Teröristler, eşlerini ve babalarını öldürdükleri pek çok kadın ve çocuğu rehin alıyor. Ancak askerler tarafından düzenlenen operasyonda, bu teröristlerden 100'den fazlası öldürüldü" şeklinde konuştu.

Rehinelerin, yerlerinden edilenler kampına yerleştirildiğini açıklayan Borno Vali Yardımcısı Usman Durkwa, "Raporlar, rehinelerin Dikwa'daki Garidawaji ve Mamawari köylerinde militanlar tarafından kalkan olarak kullanıldığını ortaya koyuyor" dedi.

5 KİŞİ KAÇIRILDI

Kamerun'un kuzeyinde Nijerya sınırına yakın Tolkomari bölgesinde güvenlik komitesi üyesi Yaya Bubakari, Boko Haram örgütünün tarımla uğraşan 5 kadını kaçırdığını açıkladı.

Yaya, güvenlik önlemi olarak çiftçileri tek başlarına tarlaya gitmemeleri konusunda uyardı. 

Nijerya sınırına 5 kilometre mesafedeki Tolkomari'da Boko Haram daha önce birçok kez saldırı gerçekleştirmişti. 

Boko Haram, yaklaşık 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'nın kuzeyinde 2002 yılında kuruldu. Örgütün, liderleri Muhammed Yusuf'un 2009'da gözaltındayken ölmesinin ardından başlattığı kitlesel şiddet eylemlerinde 20 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, 2 milyon kişi yerlerinden edildi. 

Kamerun, Nijerya, Benin, Çad ve Nijer, geçen yıl bölgesel tehdit haline gelen Boko Haram örgütüyle mücadele kapsamında "Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü" oluşturmuştu. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?