Çölleşmeyi tek başına durdurdu

Burkina Faso’da yaşayan Yacouba Sawadogo; bilim insanlarının ve kalkınma örgütlerinin bile çözemediği krizleri tek başına halletti.

Çölleşmeyi tek başına durdurdu
Çölleşmeyi tek başına durdurdu
GİRİŞ 08.02.2016 16:49 GÜNCELLEME 08.02.2016 16:49
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gaiga dergisinin haberinde; Kuzey Burkina Faso arazilerinin çölleşmesine karşı, eski çiftçilerin yeniden ağaçlandırma ve toprak koruma gibi basit metodların çok etkili olduğu yazıyor. 1980 yılında, Yacouba, kendi elleriyle sorunu çözmeye karar verene kadar; aşırı tarım, aşırı otlatma ve aşırı popülasyon, yıllar boyunca, denize kıyısı olmayan Batı Afrika milletlerinde toprak erozyonuna ve kuraklığına sebep oldu.

Haberin ayrıntıları şöyle: Yacouba “zai” ismini verdiği düşük maliyetli bir teknik ile sadece 20 yıl içinde çorak alanı 60’tan fazla ağaç türü ile 30 dönüm ormana dönüştürdü. Yacouba, sırlarını saklamamayı seçti. Dostluk ruhu içinde insanları bir araya getirerek, ziyaretçilerine çiftliğinde eğitim seminerleri verdi. Yaptığı açıklamasında, “Bölge çapında, verimli değişim için başlangıç programı eğitimi vermek istiyorum” diyen Yacouba’yı çeşitli köylerden çiftçiler, tavsiye ve iyi kalitede tohum almak için ziyaret ediyor.

Yacouba’nın deneyimlerini konu alan “The Man Who Stopped the Desert” adında bir belgesel film de yapıldı. Film, tek bir insanın mücadele ederek dünyada çölleşmenin en çok görüldüğü yerlerden biri olan Afrika’nın Sahel bölgesindeki binlerce çiftçiyi nasıl kurtardığını anlatıyor.

KAYNAK: GENÇ YORUM
YORUMLAR 1
  • yusuf 8 yıl önce Şikayet Et
    Yakup amca senden Allah razı olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!