Mısır'daki darbede İngiliz üst aklı

Mısır'daki darbenin en büyük gerekçelerinden biri Mursi'nin İngilizlerin planlarına ters düşmesiydi.

Mısır'daki darbede İngiliz üst aklı
Mısır'daki darbede İngiliz üst aklı
GİRİŞ 16.05.2016 09:14 GÜNCELLEME 16.05.2016 15:39
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Haber7.com yazarı Taha Dağlı bugünkü yazısında Mısır'da yaşanan darbe sürecini ve İngiltere'nin oyununu kaleme aldı. 

BÜYÜK RÖNESANS BARAJI

Nil nehri üzerinde bir baraj inşaatı var. Büyük Rönesans Barajı. 

MURSİ BARAJA KARŞI ÇIKMIŞTI

Bu baraj meselesi yıllardır tartışma konusuydu. Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan ve darbeyle hapsedilen Muhammed Mursi, Etiyopya’nın inşa ettiği baraja şiddetle karşı çıkmış, “Nil’in bir damla suyunu kanımız pahasına savunuruz” demişti.

Çünkü Etiyopya sınırlarındaki baraj tamamlandığında, Nil nehri Mısır için hiçbir anlam ifade etmeyecekti. Suyun büyük bölümü barajda depolanırken, Nil’in Mısır topraklarındaki varlığı kuraklık noktasına gelecekti.

MURSİ: GEREKİRSE KAN DÖKERİZ

İşte bu nedenle Mursi, “gerekirse kan dökeriz” diyerek bu projeye karşı çıktı. Ve gerçekten de karşı taraf kan döktü, Mısır’da darbe oldu.

SİSİ GELİR GELMEZ 'EVET' DEDİ

Darbeci Sisi geçen yıl baraj projesi konusunda Etiyopya ile anlaştı. Mısır’ın geleceği için büyük soru işaretlerini beraberinde getiren hatta büyük bölüm için bir felaket olacağına inanılan projeye Sisi, hiç eğip bükmeden “evet” dedi.

NİL MISIR'A SU VEREMEYECEK

Barajın 2017’de tamamlanması bekleniyor. Baraj Nil’den akacak olan 65,5 milyar metreküp suyla doldurulacak. Bu oran, Mısır’ın Nil nehrinden bir yılda aldığı su miktarına eşit. Yani Nil bir süre Mısır’a su vermeyecek, bu durum tarımı, ekonomiyi ve elektrik üretimini sıfıra indirecek.

SİSİ'NİN DANIŞMANI TONY BLAİR

Rönesans Barajında İngiliz ve İsrail’in ciddi yatırımları var. Özellikle Afrika ve Ortadoğu’nun gelecekteki en önemli ihtiyacı olan su meselesinin bu baraj üzerinden garanti altına alınması planlanıyor.

İşte bu projenin yankıları bugün daha net dile getirilmeye başladı. Sisi’yi ikna edenin eski İngiltere Başbakanı Tony Blair olduğu ortaya çıktı.

BLAİR KADDAFİ'NİN ÇADIRINDA

Blair, Irak işgalinin Bush’la birlikte mimarıydı. Libya’ya sattığı silahlar nedeniyle kendi ülkesinde bile hala tartışmalı bir isim. Kaddafi ile yakınlığı vardı. Rahmetli Erbakan hocanın bir Libya protokolü olan Kaddafi’nin çadırında yaptığı görüşme Türkiye’de 28 Şubat darbe gerekçesi sayılırken, o çadırın Batılı müdavimlerinin başında Blair geliyordu.

 

Mesela yukarıdaki fotoğraf 25 Mart 2004 tarihli. İngiltere Başbakanı Blair, Trablus’da Kaddafi’nin çadırında otururken. Bir Blair’in oturuşuna bir de Kaddafi’ninkine bakın.
Konuya devam edelim. Mısır’da 2013 darbesinden 1 yıl sonra Tony Blair, Sisi’nin danışmanlığını yapmaya başladı. İngiltere Başbakanlığından sonra da uzun süre Ortadoğu Dörtlüsü diye bir oluşumun temsilcisi sıfatıyla Ortadoğu coğrafyasında faaliyetteydi.

DARBE NEDEN YAPILDI?

Geçtiğimiz hafta Katar merkezli Al Araby al Jadid Televizyonu Sisi’nin 3 Temmuz sonrası karnesini çıkarmış. 

-3143 kişiyi öldürmüş, sadece Rabia Katliamında 1000 kişi onun talimatıyla can vermiş. 
-Sisi’nin katlettiklerinden 228’i öğrenci.

-Aralarında Cumhurbaşkanı Mursi’nin de olduğu tam 41.000 kişi hapsedilmiş.
-Bunlardan yine Mursi dahil 670’i idam cezasına çarptırılmış.

-269 esir ise cezaevlerindeki işkenceli sorgularda infaz edilmiş.

Böyle bir karnesi olan Sisi’nin İngiltere’nin eski Başbakanıyla nasıl bir ilişkisinin olabileceğini sorgulamış Katar Televizyonu. Cevabı da Etiyopya’daki İngiliz ve İsrail projesi olan Rönesans barajıyla yine İngiliz, Fransız ve Alman yatırımlarının olduğu Yeni Süveyş Kanalında bulmuş.

Sisi’nin Tony Blair üzerinden, Mısır’ın milli kaynaklarını, Batı sermayesine peşkeş çektiği vurgulanmış. Blair’i Mısır’a yönlendirenin ise İngiliz aklının kontrolünde bulunan Birleşik Arap Emirlikleri yani Mısır darbesinin bir numaralı finansörünün olduğu belirtilmiş.

Mısır’da neden mi darbe yapıldı? Mursi niçin istenmiyordu, bu darbeye Türkiye’den başka neden hiçbir ülke “darbe” demedi? 3 yıldır sorulan bu soruların da cevabı aslında gayet açık.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 13
  • aaa 7 yıl önce Şikayet Et
    sisi esed putin netanyahu ve yahudi eşşeği obama ancak kandan ve paradan beslenen zavallılar
    Cevapla
  • Selehaddin-i Eyyubi 7 yıl önce Şikayet Et
    taraftan sümürülmeye devam edilen ülkeler Allah Sabır versin hala uyanmayan dilinin üzerinden siyaset yapan ve aslında kendi halkının düşmanı olan ve kulanılabilen kardeşlerimize sesleniyorum uyanık olun siz Mısırdan ve diğerlerinde daha güçlü değilsiniz iş işten geçmeden kendinize gelin selamlar
    Cevapla
  • demir 7 yıl önce Şikayet Et
    bütün dünyayı karıştıran bu İngiliz abd gavuru sömürgeci katiller allah belalarını versin kısa zamanda inşaallah
    Cevapla
  • murad 7 yıl önce Şikayet Et
    İngiliz manyağı kafadan ne beklenir.
    Cevapla
  • Ticaret Erbabı 7 yıl önce Şikayet Et
    Aşağıda yorumları okudum yazanların hepsi maaşlı anlaşılan.TİCARET ile uğraşan olsa çalışanlar maaş,devlet vergi sigorta görürdüm onun dötünü.Şimdi yazmak kolay salla gitsin klavyeden ondan sonra da geçinemiyoruz açlar sizi
    Cevapla
  • osmanlı torunu 23 7 yıl önce Şikayet Et
    Derdi dünya olanın, dünya kadar derdi olur diyor Yunus Emre Hazretleri.Kim dünya için çalışırsa ,dünyanın kölesi olur.Kim ahiret için çalışırsa dünya, ona köle olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!