Libya Kaddafi'nin kayıp servetinin peşinde

42 yıl boyunca Libya'yı yöneten Kaddafi'nin 400 milyar dolarlık servetinin ne olduğu konusunda net bir bilgi yok

Libya Kaddafi'nin kayıp servetinin peşinde
Libya Kaddafi'nin kayıp servetinin peşinde
GİRİŞ 20.06.2016 15:22 GÜNCELLEME 20.06.2016 15:22
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Libyalı yetkililer, ülkeyi 42 yıl boyunca demir yumrukla yöneten Kaddafi'nin 400 milyar dolarlık servetinin peşinde. Ancak henüz tek bir kuruş bile elde edilemedi. Kendisine 'Libya Devriminin Kardeş Lideri ve Rehberi' unvanını seçtikten sonra Libya'yı 42 yıl boyunca yöneten Muammer Kaddafi'nin mal varlığı hakkındaki tartışmalar devam ediyor.

400 MİLYAR DOLARLIK SERVET

Son olarak Fransa'nın saygın gazetelerinden Le Monde'da çıkan bir analize göre Kaddafi'nin, Güney Afrika, ABD, İtalya, İsviçre ve İngiltere'de sakladığı paraların miktarı 400 milyar doları buluyor. Üstelik bu miktara, devrik diktatörün gayrimenkulleri dahil değil. Seidik Abba imzalı haber göre Kaddafi'nin taşınmazları arasında, Paris'te bulunan kıymetli bir apartman, Nijer nehri çevresinde yüzlerce hektarlık tarım alanı, çok sayıda otel ve Mali'nin Timbuktu şehrinde lüks bir villa bulunuyor. Uzmanların yorumuna göre Kaddafi'nin yıllar boyunca istiflediği servet bunlarla da bitmiyor.

Ancak ülkesindeki tüm yatırımları tek merkezden yöneten Kaddafi'nin kurmayları ya kayıp ya da sorulara cevap vermiyor. Kaddafi'nin istihbarat Şefi Musa Koussa, şu an Katar'da yaşıyor ve hakkındaki tüm suçlamaları reddediyor. Kaddafi'nin kişisel yatırımlarını da yönettiği söylenen Salih Beşir ise sırra kadem basmış durumda.

PARANIN BİR KISMI KAÇIRILDI

Son olarak Fransa ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nde görülen Salih Beşir'in, en az 7 milyar dolarla birlikte kaçtığı düşünülüyor. Ancak ne uluslararası camianın desteklediği Libya Birlik Hükümeti, ne de Libyalılar, bu servetin kendilerine iade edileceğini düşünüyor. Ülkenin petrol gelirleri ve Batı'dan gelen yatırımlar, yıllar süren Kaddafi rejimi boyunca kayıt altına alınmadı. Batılı zenginlerin, çok kez doğrudan Kaddafi'yle iletişime geçip, onu ikna ederek yatırımlar yaptığı biliniyor. Bu paraların bir kısmının, Kaddafi'nin kaçan kurmaylarıyla birlikte yurt dışına çıktığı, bir kısmının ise Batılı bankalarda dondurulduğu belirtiliyor. Son olarak geçtiğimiz hafta İstanbul polisi, Kaddafi'ye ait, dünyada eşine az rastlanır bir hançere el koymuştu. Soyu tükenen mamutların dişinden yapılma bir kabzaya sahip olan hançer, yasadışı yollarla satılmak üzereyken yakalanmıştı. Hançere paha biçilemiyor.

YORUMLAR 5
  • Erhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Fransa İtalya ve Alman ingiliz Kanada bankalarında kadafiyi Libya petrollerine ve 400 milyar dolarına konmak icin kaldırdılar
    Cevapla
  • Xxxxx 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben soyleyeyim.Dünyadaki kara para aklama,bankacılık hepsi siyonist yahudilerin güdümünde.Ey artık libyalı kardeslimizin parasının nerde olduğu belli oldu.Buda ibret olsun müslüman ülkelerdeki sözde müslüman lara.Daha artık bu saatten sonra paraları ni kafirlere kaptirmasinlar.Dolarla yatıp kalkmasinlar.
    Cevapla
  • iskilipli 7 yıl önce Şikayet Et
    fransa ekonomik krizle boğuşurken bir gece ansızın libya yı vurdu acaba neden ve kriz miriz kalmadı...
    Cevapla
  • hayati 7 yıl önce Şikayet Et
    libyadaki muslumanlar hadisi serifte ne diyor. hz.muhammed.!!!! mali mulku namusu ve ekmegi icin mucadelede olenler sehit olur hakli oldugu icin.!!! sizin servetiniz gasp edildi bu serveti almak icin mucadele eden sehit olur. libya yi hem vurdular hem gasp ettiler. o parayi vermeyen ulkelere buyuk darbeler vurun. yoksa bunlar materyalist dinsiz imansiz ALLAHSIZ sekuler lut kavmden assagidir.!!! sizin paranizin yuzde 5 kadarini verip gerisinin uzerine bile yatarlar. sizin ulke nasil yandiysa sizde onlarin ulkesini yakin hakkinizi vermiyorlarsa.!!!!
    Cevapla
  • libyalı 7 yıl önce Şikayet Et
    öyle yakmak kolay:) kardeş libya halkı kendi kendilerini kadafiyi öldürerek yktılar zaten
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi